Eco-sfaturi pentru acasa…sau cum sa ai o atitudine prietenoasa cu mediul chiar si in dormitor!

  • Atat in cazul apartamentelor, cat si in cel al caselor, izolarea eficienta a peretilor exteriori (macar pe partea lor interioara) opreste pierderea caldurii iarna si mentine o temperatura medie vara.
  • Tocul ferestrelor vechi, prin care intra un curent de aer rece iarna, poate fi izolat cu un tip de saculeti cusuti, in interiorul carora sunt introduse diverse carpe sau rebuturi textile. Saculetii pot fi asezati si la baza unei usi slab izolate, pe sub care intra, de asemenea, aer rece.
  • Vara putem avea parte de mai multa racoare daca acoperim ferestrele cu jaluzele din aluminiu, cu folii transparente special tratate (se gasesc in comerț) sau chiar cu foliile de aluminiu folosite in bucatarie, acestea din urma fiind lipite astfel incat sa acopere un sfert sau jumatate din fereastra (partea de sus); ca un bonus, iarna le putem dezlipi cu grija de pe ferestre si lipi in spatele caloriferului, eficientizand astfel felul in care este distribuita caldura.
  • In dormitor este bine sa avem cat mai putine electronice, iar cele esentiale pot fi conectate la un prelungitor dotat cu un buton de inchis/deschis; noaptea – sau cand plecam de acasa – actionam butonul si potolim astfel setea vampirilor electronici: echipamentele lasate in ”stand-by” (conectate la reteaua de energie electrica dar nefolosite) consuma inutil energie electrica – aproximativ 10% din consumul total al unei locuinte.
  • Becurile economice de tip CFL au devenit foarte accesibile si reprezinta o metoda rapida de a transforma dormitorul intr-o camera prietenoasa cu mediul si in acelasi timp cu portofelul; si mai eficiente sunt becurile de tip LED, preturile lor fiind de asemenea in scadere.
  • Atunci cand facem curat in camera este bine sa folosim produse prietenoase cu mediul (din ingrediente naturale si biodegradabile), cumparate din comert sau realizate in casa din otet, bicarbonat de sodiu sau alte ingrediente naturale.
  • Pentru momentele de relaxare putem folosi dispozitivele de aromoterapie in care picuram uleiuri esentiale, in defavoarea celor de tip spray care elibereaza in camera diverse chimicale.
  • Cultivarea bumbacului obisnuit implica un consum colosal de insecticide, aproximativ 25%  din totalul de insecticide folosite la nivel global, prelucrarea lui fiind la fel de toxica; asadar, este bine sa alegem asternuturile realizate din bumbac organic.

Articol realizat de Miroiu Alexandru-Codrut

(Student in anul II, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului si om care traieste o viata “eco”.) 

Fotografie realizata de autor, in propriul dormitor :)!

Daca v-a placut articolul, va rugam sa-l votati! Si nu uitati sa va abonati la newsletter-ul Greenly!

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress