Cum să călătoreşti cu bani puţini

Vă poate învăța Timotei Rad, însă e nevoie să lăsați multe prejudecăți deoparte. Povestea lui începe în Cluj, oraș în care l-am cunoscut și eu în vara anului trecut. Aici și-a luat a doua licență, cea în geografie, și a ținut morțiș ca lucrarea lui finală să nu conțină nici un aspect făcut de mântuială.

Cum să călătoreşti cu bani puţini - Greenly Magazine 1Prin acest studiu a căutat să demonstreze că primul român care a realizat o hartă pentru un teritoriu locuit de români este Dimitrie Cantemir. În fața dilemei de a consulta contracost materiale din bibliotecile internaționale online sau de a o lăsa baltă deoarece suma cerută era prea mare (300 euro), a ales o a treia soluție: a plecat cu mult curaj pe drumul Vienei, al Londrei și al Parisului. Și nu oricum la o adică, ci cu autostopul. Și-a luat rucsacul în spate, 90 de euro în buzunar și zâmbetul pe buze.

De aici până la ideea de a bate lumea-n lung și-n lat nu a mai fost decât un pas. Aşa Timo va deveni primul român care va face înconjurul lumii cu autostopul. Nu-și pune problema de bani pentru mofturi (restaurante, suveniruri sau spectacole de teatru). Doarme pe canapeaua oricărei personoane ce vrea să-l găzduiască, așa cum fac mii de oameni în fiecare an prin intermediul CouchSurfing. Dacă nimeni nu-l ia la ocazie sau dacă nu are o gazdă care să-l primească, doarme cu plăcere sub cerul liber: pe plajă, în Veneția, într-o parcare din Ungaria sau pe oriunde îl poartă soarta. Are ca ajutor sacul de dormit.

Nu caută confort, relaxare sau răsfăț. Sensul verbului „a călători” este sinonim în concepția lui cu „a cunoaște”. Cunoaștere de sine, de oameni cu mentalități și obiceiuri noi, de diversitate a peisajului și climatului, de viziuni diferite asupra vieții. Dorinţa de a călători şi spiritul de aventură i-au fost formate încă din copilărie de scrierile lui Jules Verne, Dumas, Cooper, Karl May, Mark Twain, Hugo.

Cum nu îndrăgește societatea de consum și principiile acesteia, a ales să fie un călător ce se deplasează dintr-un loc în altul cu un minim de resurse. Pentru a-şi asigura strictul necesar acceptă oferte de muncă pe termen scurt: a fost câte 2 zile pe săptămână grădinar în Madrid, a contribuit la trasarea planului unei case în Maroc, participând şi la ridicarea construcţiei în sine şi ar accepta orice muncă cinstită ce îi apare în cale. Aşa reuşeşte să traverseze mii de kilometri cu câteva zeci de euro.

Cum să călătoreşti cu bani puţini - Greenly Magazine 2Drumul l-a purtat prin numeroase oraşe (Viena, Praga, Leipzig, Padova, Londra, Bruxelles, Paris, Barcelona, Madrid, Granada şi nu numai), iar din Spania a traversat distanţa dintre Europa şi Africa prin Strâmtoarea Gibraltar, ajungând în Maroc şi atingându-şi apoi un vis, Sahara.

Timo este o persoană nonconformistă, cu o voinţă demnă de invidiat, ce nu-şi pune singură piedici în încercarea de a-şi împlini visele şi răspunde atunci când i se spune că nu se încadrează în normal: „Nu-i normal să fii normal!”. Inedit e faptul că nu foloseşte hărţi tipărite în timpul călătoriilor, scopul său declarat fiind îmbunătăţirea abilităţii de orientare în spaţiu. Ca el, ar trebui să ne facem un obiectiv din a trăi noi experienţe şi din a descoperi o mică parte a acestei lumi, distrugând cât mai puţin, consumând un minim de resurse şi bucurându-ne de variantele pe care necunoscutul le deschide în faţa noastră.

Spun asta pentru că există numeroase situaţii în care turismul ce implică un grad mare de confort duce la efecte negative asupra mediului: invadarea liniilor de coastă prin construirea de facilităţi pentru turişti, poluarea apelor lacurilor şi chiar ale mărilor, pierderea de zone naturale cu o biodiversitate deosebită prin ridicarea lor la rangul de destinaţii de vis şi aducerea unor specii aproape de pragul de dispariţie. Ştiind asta, nu ar fi mai bine să alegem un cort şi un sac de dormit în locul unei hotel de 4 stele şi să luăm în considerare modul de a călători al lui Timo, care oferă o altă variantă faţă de cea reprezentată de turismul convenţional?

Dacă nu aţi auzit încă de românul ce va face înconjurul lumii cu autostopul, puteţi intra pe pagina sa de Facebook. Pornind de aici îl puteţi sprijini cu un like, un share, fonduri sau cu multe gânduri bune pentru viitoarele trasee.

Sursă foto:

https://www.facebook.com/pages/%C3%8Enconjurul-lumii-cu-autostopul/608701362480603?fref=ts

 

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress