Ne folosim tot timpul de ei pentru a ne cumpăra diverse lucruri, unii muncim până ne dăm peste cap pentru a-i avea, dar de cele mai multe ori nici nu ne gândim ce se poate ascunde pe bacnotele pe care le folosim zilnic.
Fig. nr.1
Se ştie că cele mai murdare lucruri sunt barele de la uşile instituțiilor publice şi cele din mijloacele de transport în comun, telefonul şi tastatura. Intuim că banii ar fi plini de microbi însă mulţi dintre noi nu ştim exact ce microbi se află pe bacnote şi la ce riscuri ne expunem zilnic. E aproape imposibil totuşi să ne ferim de aceşti microbi, deoarece folosim banii foarte des şi nu dispunem mereu de soluţii antibacteriene cu care să ne curăţăm şi să ne protejăm de boli. Totuşi, trebuie să recunoaştem că banii nu reprezintă o sursă majoră de îmbolnăvire cu virusuri periculoase, iar în urma unor studii şi teste chiar s-a demonstrat că banii sunt mai inofensivi decât multe alte obiecte iar bacteriile de pe aceştia sunt similare cu cele care se găsesc, în mod normal, pe mâinile ce nu au fost spălate. De asemenea, plasticul din care sunt făcuţi banii nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, acestea având o perioadă scurtă de existenţă în cazul în care se instalează pe suprafaţa lor.
Oricât de inofensivi ar părea, pe suprafaţa lor se găsesc câteva bacterii precum Salmonella şi stafilococi.
Fig. nr. 2 Salmonella thyphi
De asemenea, bolile diareice acute, virusurile gripale şi paragripale sunt doar câteva dintre bolile cele mai comune, care se pot manifesta în urma utilizării banilor şi ignorării măsurilor de igienă uzuale.
Fig. nr. 3 Stafilocolul auriu
Salmonella este o bacterie ce provoacă indigestie şi toxiinfecție alimentară, febră tifoidă şi paratifos. Stafilococii provoacă la rândul lor toxiinfecții alimentare dar şi boli cutanate, infecţii precum septicemia şi sindromul şocului toxic provocat de Stafilococul auriu din Fig. nr. 3.
Referinţe: