Alpiniştii români, preocupaţi de încălzirea globală

În premieră, o echipă românească a cartografiat pe GPS un nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori – 5109 metri din Uganda. Gheţarul Stanley, parte importantă a vechiului traseu, a scăzut mai bine de 600 metri în ultimii 10 ani, fiind astăzi imposibil de escaladat.VF. Marguerita_5109 metri

David Neacşu, liderul primei expediţii romaneşti pe Everest şi 5 membri ai Asociaţiei Oxigen au cartografiat pe GPS, în premieră, primul traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori distrus de încălzirea globală. Au fost atinse, de asemenea, şi celelalte două obiective ale expediţiei în Uganda, Africa: măsurarea nivelului gheţarului Stanley şi atingerea vârfului Marguerita (5109 metri).

David Neacşu, alpinist: ,,Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă ruta de escaladare, care este ceva mai tehnică şi este cu 40 de minute mai lungă decât vechiul traseu.”

Deşi, din această cauză, traseul a fost mai greu de escaladat decât în anii precedenţi, expediţia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea vârfului Marguerita, a declarat David Neacşu, alpinist.

Sorin Delivasile, Preşedintele Asociaţiei Oxigen: “Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul înconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul. Principala cauză sunt activităţile noastre şi, cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre.” Ghetarul Stanley_portiune topita

Plecarea s-a făcut din Bucureşti în data de 11 februarie, cu trecere prin Istanbul, Entebbe (Uganda), oraşul Kasese (Uganda). Din oraşul Kasese, s-a mers la poalele muntelui Ruwenzori unde s-a format echipa. Celor 6 români li s-au alăturat 3 ghizi, 2 bucătari şi 19 porteri locali, fiind în total 30 de membri. Întoarcerea în Bucureşti a avut loc pe 21 februarie. Membrii expediției au fost: David Neacşu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochină, Sergio Pestişanu, Radu Coman.

Surse info și foto: comunicat de presă primit de la echipa de alpiniști

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress