Cine crede că munții pot fi doar urcați, cu siguranță nu a auzit de românul Adrian Ber, care a alergat în acest weekend peste 130 de kilometri, pe crestele a două lanțuri muntoase, Făgăraș și Piatra Craiului. Evenimentul, gândit sub forma unui ultramaraton montan cu scopul de a strânge fonduri pentru Campania Pădurea Copiilor, a asociației ViitorPlus, a reprezentat un semnal de alarmă pentru sprijinirea importanței programelor de împădurire.
Ultramaratonul BER2M, așa cum l-a denumit protagonistul și curajosul Adrian Ber, a avut parte de un succes bine meritat, dar și de o apreciere pe măsură, după strădania de a parcurge în puțin peste 40 de ore crestele unora dintre cei mai înalți munți din România, Făgăraș și Piatra Craiului.
Ceea ce pentru majoritatea oamenilor este anevoios de realizat, chiar și la pas normal, pentru Adrian Ber a fost o provocare devenită realitate: aceea de a alerga continuu, făcând pauze foarte scurte, doar pentru alimentare, re-energizare și un minim de odihnă, în drumul de la Turnu Roșu la Zărnești, la peste 2000 m altitudine. Distanța și timpul planificate inițial au fost depășite din cauza vremii, ceață și vânt puternic, mici deviații de la traseu și confruntări cu mai mulți câini de stână în munții Făgăraș.
Nu vă închipuiți că acest lucru nu poate fi realizat decât de maratoniștii profesioniști, după o participare sau două la olimpiadă. Adrian Ber este doar un alergător amator, obişnuit cu alergările de anduranţă. Pasionat fiind de freamătul naturii de sub încălțările încinse și, bineînțeles, un fervent susţinător al cauzei Pădurea Copiilor în 2012, cu ocazia Transmaratonului, unde a câştigat proba de ultramaraton (70km), și-a desăvârșit pasiunea și s-a întrecut pe sine pentru a demonstra că totul e posibil. Obiectivele principale ale evenimentului au fost de a informa și sensibiliza oamenii cu privire la importanța împăduririlor și de a strânge donaţii pentru cauza Pădurea Copiilor, prin care asociația ViitorPlus își propune să planteze și să îngrijească câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România. Până în prezent, s-au strâns fonduri totale de 3.500 de lei.
Deși epuizat, Adrian a ținut să transmită susținătorilor săi un mesaj la sfârșitul cursei: “Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să-mi împlinesc visul, care m-au ajutat de acasă cu un gând bun, cu o încurajare pe Facebook, cu o donație pentru Pădurea Copiilor! A fost obositor, cu peripeții, dar sunt foarte mulțumit că am reușit să termin.” Ber promite să revină cu impresii despre această provocare (pe site-ul său), în zilele următoare, după ce se odihnește. Cei care doresc să urmărească provocările viitoare la care Ber va participa, pot da un like paginii sale de Facebook și pot urmări site-ul adrianber.ro.
Cum s-a desfășurat maratonul? În cei 130 km parcurși, Ber a atins cele mai înalte vârfuri din România, Moldoveanu (2.544 m), respectiv Negoiu (2.535 m), dar nu a ratat nici vârful La Om (2.238 m). Pe fiecare dintre acestea a lăsat câte un Pașaport de Carpați – carnețele din hârtie reciclată, cu copertă din poliplan reutilizat, amplasate în cutii de cafea refolosite. Aceasta este noua tradiție, asemănătoare cu cele din străinătate, pe care Ber o propune iubitorilor de drumeții care ajung în vârf de munte. În paginile Pașaportului de Carpați, ei sunt încurajați să împărtășească experiența călătoriei lor pe munte și să lase moștenire, măcar prin puterea cuvântului, minunata avuție a unui om care și-a măsurat rezistența pe munte.
Așa cum anticipam și puțin mai devreme, organizația non-profit ViitorPlus, ce derulează proiecte pentru susținerea dezvoltării durabile, este cea responsabilă pentru existența campaniei ”Pădurea Copiilor”. Campania constă într-o strângere de fonduri a programului de împădurire “Adoptă un copac!”, prin care ViitorPlus își propune să planteze și să îngrijească câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România. Implicarea asociației este destul de veche în România, aceasta fiind una dintre cele mai active pe acest domeniu, al mediului, fiind înființată în 2005 și având proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confectii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, sau proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării, precum Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Salaj şi Teleorman sau în Bucureşti, încă din anul 2006.
Printre cele mai premiate și cunoscute proiecte ale organizaţiei, de care vă mai amintiți cu certitudine și din alte articole și comunicate de presă, sunt: “Adoptă un copac!”, “Atelierul de pânză”, “Recicleta” şi “Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!”.
Nu numai de această dată, dar și cu alte ocazii, Pădurea Copiilor este cauza de mediu a mai multor evenimente sportive, începând cu octombrie 2011. De la demararea programului și până în prezent, aproape 5.000 de alergători s-au alăturat acestei cauze și au făcut posibilă plantarea. Un bun exemplu este cel din comuna Poroschia din județul Teleorman, unde s-au plantat aproape 4 hectare de pădure (o suprafață echivalentă cu aproximativ 4 terenuri mari de fotbal), ce vor fi îngrijite timp de 5 ani și monitorizate alți 10 ani.
Îl felicităm pe Adrian Ber și îi dorim multă sănătate, mult har și dăruire în continuare în toate proiectele la care va mai participa! Prin intermediul asociației ViitorPlus, sau prin alte evenimente de acest gen, vă încurajăm pe toți care vă simțiți pregătiți sufletește și fizic, la măcar o zecime din drumul parcurs de el!
Cei care doresc să îşi arate aprecierea faţă de performanţa lui Adrian Ber și susţinerea pentru cauza Pădurea Copiilor, încă pot face donații online pe http://adrianber.ro până pe data de 30 august 2013!