Pregateste-ti gradina pentru primavara

Acum fiecare camp este acoperit de iarba, si fiecare copac cu frunze; acum pomii isi nasc inflorirea, iar anul isi imbraca vesmantul veseliei.” – in maniera aceasta privea poetul latin, Vergiliu, momentul venirii primaverii, momentul in care, la fiecare stranut al acesteia, mai aparea o floare, primavara ce „se afirma in modul ei personal, atat de zgomotos si limpede incat gradinarul pare sa fie doar un instrument, si nu compozitorul.” (Geoffrey B. Charlesworth)

Este astfel momentul in care ne indreptam atentia si asupra gradinii din fata locuintei noastre si observam ca dupa o iarna ce ne-a intins toate simturile la maxim, intr-un moment cand nu mai credeam in venirea ei, stratul de zapada piere incet, incet, descoperind natura in toata splendoarea ei, insufletita de caldura  razelor solare.

Pe parcurs ce primavara isi face tot mai acut prezenta asupra noastra, tot mai multi gradinari de asemenea incep sa se gandeasca la ceea ce au de facut cu gradina lor in acest an.

Primavara este momentul ideal sa incepem sa ne bucuram de natura, dupa o iarna anosta, murdara si deprimanta. Pregatirea gradinii pentru aceasta, este maniera perfecta de a face acest lucru.

gradina de primavara

Sursa foto

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti dupa o perioada de timp in care nu ati mai dat atentia cuvenita gradinii, datorita prezentei zapezii, este curatarea acesteia, deoarece sub stratul de zapada inca au mai ramas ascunse tot felul de resturi, atat vegetale cat si de alte naturi, pe care va trebui sa le strangeti. Acordati o atentie sporita buruienilor neplacute care va pot impanzi gradina. Scapati de ele si incercati sa va mentineti gradina protejata printr-o atentie acordata la momente regulate, in curatarea acesteia de  plantele nedorite, efectuati tratamente contra parazitilor si bolilor si fertilizati solul. Una dintre solutiile cele mai practice de fertilizant este ingrasamantul organic, sau compostul, pe care il puteti pregati chiar in gradina voastra. Mai multe detalii despre realizarea compostului, aveti aici.

Acum este, de asemenea, cel mai bun prilej pentru a va asigura ca ati achizitionat instrumentele de gradinarit de care ati avea nevoie. Pentru toate celelalte pe care le aveti deja, ca lopeti, foarfece, este bine sa va asigurati ca sunt ascutite si gata de utilizare.

Astfel, copacii si arbustii trebuie curatati de crengile uscate. Apoi, indepartati crengile care incarca prea mult coroana si nu permit soarelui sa ajunga la trunchi.

In ceea ce priveste florile, acum pot fi plantate cele bienale (panselute, paralute, floare de nu-ma-uita, micsunele etc.), pe cele cu bulbi (canna, dalia, tuberozele, gladiolele etc) si puteti semana galbenelele si albastrelele.

In cazul in care vreti sa aveti legume in gradina voastra, este un moment propice sa semanati rosii, praz, varza, napi, ridichi, spanac, vinete, ardei si salata.

Roma nu a fost construita intr-o zi si nici o frumoasa gradina, plina cu flori si arbusti nu a fost. Astfel nu va hazardati in obtinerea unor rezultate imediate in ceea ce priveste gradinaritul pentru ca nu se va intampla acest lucru si cel mai probabil veti fi dezamagiti ulterior. Ca atare, unul din sfaturile pe care vi le pot da este sa incepeti cu pasi marunti si rabdare si de-abia atunci veti fi multumit de rezultatele obtinute.

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. “Big like” pentru fotografia aleasa!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress