Intoarcerea la origini: geneza si formarea solului (Partea a II a)

Dupa o serie de abordari privitoare la importanta, „statutul”, „personalitatea” solului in natura, dar si in vietile noastre, am considerat de cuviinta in articolul anterior sa abordez, in linii mari, si geneza solului, formarea acestuia, pentru o mai buna intelegere a unor aspecte, fenomene, procese etc. ulterioare, strans corelate acestuia. Partea a doua a articolului va fi completata de aspecte suplimentare si mai detaliate a componentei minerale a solului.

Aur, argint, platina si diamante… Nu fac reclama niciunei bijuterii, nici nu intentionez sa plec in cautarea unei comori… de altfel, solul in sine este raspunzator de aceste „nestemate”, cum le numim noi, motivul atator dispute, cu repercusiuni mai mult sau mai putin grave atat asupra mediului, pe de o parte, cat si a omului pe de alta parte. Nu sunt pana la urma altceva, decat niste minerale native, formate dintr-un singur element chimic, existente insa intr-un numar foarte redus la nivelul solului. Celelalte minerale, alcatuite dintr-un mix de multe alte componente chimice (oxigen, siliciu, aluminiu, fier, calciu, natriu, potasiu, magneziu, hidrogen, fosfor, sulf, mangan, titan, carbon etc.), duc in cele din urma la alcatuirea petrografica a rocilor sub toate formele pe care le cunoastem astazi, existente deci la nivelul intregii litosfere.

Sub actiunea factorilor atmosferei, hidrosferei si biosferei, rocile de la suprafata terestra sunt supuse astfel proceselor de dezagregare si alterare, in urma carora rezulta o serie de produse ce formeaza depozitele sedimentare, depozite care sunt cunoscute si sub denumirea de scoarta de alterare. Aceasta constituie practic materialul afanat si permeabil, pe seama caruia se formeaza si evolueaza solurile.

Dezagregarea rocilor

Daca produsele, materialele rezultate prin transformarea directa a rocilor compacte, raman pe loc, scoarta de alterare este considerata reziduala, autohtona sau primara. La polul opus, daca produsele, sub actiunea diferitilor agenti sunt transportate si apoi depuse, se vorbeste de o scoarta de alterare acumulativa, alohtona sau secundara. Acest tip de scoarta de alterare contribuie in ultima instanta la aparitia unor forme de relief specifice: piemonturi, campii, terase, lunci etc.

Dar care sunt, in cele din urma, produsele acestor procese?

Produsele primare, provin din simpla dezagregarea a rocilor si nu sunt altceva decat bolovanii, pietrele si pietrisurile, nisipul si praful.

Produsele secundare sunt asociate procesului de alterare a mineralelor si rocilor, si sunt reprezentate de compusii solubili din apa (sarurile cu alte cuvinte) sau de compusii coloidali (cei care nu se dizolva in apa: oxizi si hidroxizi, minerale argiloase).

Aparent, unele notiuni par greoaie si poate greu de inteles, iar daca exista printre aceia dintre voi care vor sa afle mai multe informatii, mai detaliate, privitoare la aspectele prezentate in aceste articole, (ca sa il citez pe Iantu) puneti mana pe carte, ca nu urzica!

Sursa foto: cybershamans.blogspot.com

Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress