Intoarcerea la origini: geneza si formarea solului (I)

Oamenii folosesc solul pentru nevoile lor zilnice, acesta fiind astfel „fundatia”, practic punctul de pornire al tuturor celorlalte aspecte si activitati ce caracterizeaza o societate umana, dar adesea nu iau suficient in considerare formarea sa lenta, destul de indelungata, si pierderea sa, ce poate avea loc, la fel de rapid. E ca atunci cand dupa o munca indelungata pentru un lucru la care ai depus mult efort, multa energie si cel mai probabil pasiune, constati ca se poate narui in doi timpi si trei miscari chiar sub ochii tai, incapabil sa mai poti face ceva, doar daca iti iei implicit si masurile de protectie necesare pentru acel lucru. Solul functioneaza si el dupa aceeasi formula… „Nimic nu se pierde, totul se transforma”… e in regula daca dintr-o situatie sau alta, in care omul a intervenit intr-o maniera mai mult sau mai putin rationala, protectiva si conservativa, caracteristicile invelisului de sol sufera modificari, este deteriorat sau chiar distrus… acesta are capacitatea de a se reface, de a reveni la starea initiala, doar ca procesul in sine este de cele mai multe ori dificil, in timp extrem de indelungat, invers proportional cu rabdarea omului.

Astfel, semnul de intrebare pus pe seama originii si formarii solului, a pedogenezei altfel spus, a fost concretizat printr-una dintre cele mai importante descoperiri stiintifice – formarea efectiva a solului din rocile de la suprafata terestra.

Rocile, supuse unor procese constante de dezagregare, sub influenta unor factori fizico-mecanici (ca dilatarea sau contractarea datorita variatiilor de temperatura, actiunea vantului, a ploii, grindinei si ghetii, sau a inghetului si dezghetului repetat al apei din interiorul lor), duc in final la fragmentarea acestora in bucati cat mai mici. Totusi, aceste mici fragmente, inca mai au aceleasi proprietati ca roca- mama.

Astfel, cristalele de minerale existente in roca, formate in conditiile unei temperaturi si presiuni inalte, intra intr-o oarecare instabilitate la contactul conditiilor climatice actuale, de la suprafata. Cand sunt „atacate”, sub influenta factorilor externi, de acizii care destrama componentii solubili din minerale, cristalele incep incet, incet sa se destrame, luand nastere astfel o alterare chimica, spontana, ce poate fi accelerata considerabil sub influenta vegetatiei si a acizilor acesteia, rezultand in final o alterare biochimica.

In articolul urmator, vom afla cum aceste procese conduc efectiv la formarea solului in forma actuala pe care o cunoastem cu totii.

Sursa foto: http://www.cactusi.com

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress