Diamantul săsesc

Acest articol îl dedic fetelor iubitoare de frumos si băieților care vor să își arate bunul gust și respectul de sine printr-un simplu cadou…

Diamantul săsesc este nimeni altul decât topazul, mineralul ce a fost pentru prima dată fixat în coroana portugheză, în anul 1970, acesta fiind numit “Diamant de Braganza”, crezându-se la vremea respectivă că era vorba într-adevăr de un diamant. După relatările naturalistului roman Plinius, numele mineralului provine de la insula “Topazos” din Marea Roșie (acolo nu s-a găsit nici un topaz, ci olivină cu care a fost confundat). O altă sursă a numelui ar proveni dintr-un termen sanscrit, tapas, ce înseamnă “foc”.

Topaz 1

Topazul este un mineral cu duritatea 8, cu un clivaj bun, ceea ce îngreunează prelucrarea sa. Se poate  întâlni în forma caracteristică de cristalizare prismatică sau ca o masă zgrunțuroasă. Frecvent este asociat cu berilul, turmalina și apatitul, găsindu-se într-o rocă magmatică acidă de granit sau pegmatit, sau în rocile sedimentare gnaisuri (Brazilia).

Topazul este utilizat ca piatră prețioasă, sub diferite nuanțe: galben, verde, albastru etc. Nuanțele sale provin din combinarea ionilor hidroxilici cu diferite concentrații de fluoride. Prin iradiere cu raze gama, bombardare cu electroni sau încălzire, topazul își schimbă culoarea.

Topazul se găsește în munții Ural și Ilmen, în Afganistan, Sri Lanka, Republica Cehă, Germania, Norvegia, Pakistan, Italia, Suedia, Japonia, Mexic, Islanda și Statele Unite.

Topaz

Topazul galben se găsește într-una din cele mai importante zone germane cu roci de pietre prețioase, Schneckenstein în Saxonia, pe Muntele Melcilor în Vogtland, de acolo provenind topaze șlefuite din timpul lui August cel Tare, păstrate azi în “Camera verde” din Dresda. Cristale mai mari s-au găsit în Siberia și Brazilia.

Știați că…

  • Topazul este considerat piatră a încrederii, a comunicării, a puterii și protecției, conferă purtătorului energie și putere, creativitate, curaj de a lua decizii, și echilibrează emoționalul.
  • Topazul este cunoscut de om de cel puțin 2000 de ani. Este una dintre pietrele semiprețioase care vor sta la baza fundației celor 12 porți ale Noului Ierusalim. Aceste pietre sunt numite și pietre apocaliptice și reprezintă simbol al frumuseții și splendorii.
  • În mitologia hindusă cuvântul utilizat pentru topaz înseamnă căldură. Hindușii cred că topazul purtat ca pandantiv apară purtătorul de sete, îi ascute inteligența și îi lungește viața.
  • În Africa se practică ritualuri de vindecare cu topaz pentru a stabili legături de comunicare cu lumea spiritelor.
  • Egiptenii credeau că topazul a fost colorat cu strălucirea aurie a Soarelui puternic. Acest lucru a făcut topazul o amuletă foarte puternică, care protejează credincioșii împotriva  răului.

Surse:

Despre autor
Licentiata in Stiinta Mediului, in prezent masteranda la Facultatea de Geografie(UB) - specializarea Climatologie-Hidrologie.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress