La 12 iunie 2008, s-a desfășurat la Bruxelles Conferința intitulată ”Climate change – can soil make a difference?” („Schimbările climatice – poate fi solul un factor decisiv?”), organizată de Direcția Generală de Mediu a Comisiei Europene, cu scopul de a evidenția legătura dintre sol și schimbările climatice și, prin urmare, dimensiunea transfrontalieră a fenomenelor de degradare a solului, precum eroziunea, diminuarea conținutului de materie organică și deșertificarea.
La conferință au participat aproximativ 300 de persoane, un public eterogen format din responsabili de politică, funcționari publici din administrațiile naționale și regionale, cercetători, reprezentanți ai grupurilor de interese și reprezentanți oficiali ai Comisiei Europene.
Sursă foto
Secretarul executiv al Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării, domnul Luc Gnacadja, cel care a și prezidat conventia de altfel, a reamintit publicului de problematica deșertificării, și faptul ca nivelurile foarte scăzute de materie organică din sol reprezintă una dintre principalele cauze ale acesteia, cu efecte dintre cele mai devastatoare asupra vieții, cu o amplificare a sărăciei în zonele cele mai năpăstuite ale globului.
Comisarul pentru mediu din cadrul Comisiei Europene, domnul Stavros Dimas, a subliniat faptul ca materia organică din sol contribuie semnificativ la fertilitatea solului, fiind un adevărat elixir al vieții, în special al vieții vegetale. Un aspect la fel de important, în opinia sa, este faptul că materia organică din sol reprezintă, după oceane, a doua mare rezervă de carbon de pe planetă. Numai solurile din UE conțin peste 70 miliarde de tone de carbon organic, o cantitate enormă, dat fiind că UE emite aproximativ 2 miliarde de tone de carbon pe an, astfel că protejarea și sporirea acestei rezerve de carbon reprezintă o necesitate. Prin urmare, Consiliul trebuie să facă progrese în ceea ce privește propunerea de directivă-cadru privind protecția solurilor, întrucât Uniunea Europeană nu își poate permite să irosească timp și să accepte ca solurile să piardă tot mai multă materie organică. În opinia dlui Dimas, aceasta este o problemă de dimensiune europeană, dacă nu chiar mondială, care necesită o soluționare la nivel european.
Mesajul general lansat în cadrul conferintei a fost unul unanim: solul reprezintă o parte integrantă a problemei schimbărilor climatice, dar poate – și trebuie – să fie și o parte a soluției. Este esențial să se acorde sprijin unor practici de utilizare a terenurilor care să contribuie la menținerea și – dacă este posibil – la sporirea materiei organice din sol.
Degradarea solului are efecte transfrontaliere și, prin urmare, este necesară elaborarea unui cadru legislativ european comun pentru a aborda acest fenomen și, în special, pentru a identifica zonele unde au loc pierderi de materie organică și pentru a cuantifica aceste pierderi.
Este limpede faptul că Uniunea Europeană (și lumea întreagă) trebuie să se adapteze la schimbările climatice și că solul joacă un rol esențial în asigurarea alimentelor și a serviciilor împotriva condițiilor climatice nefavorabile.
Sursă info: http://ec.europa.eu/environment/soil/index_en.htm
Articol realizat de Elena Neacşu.