„Intestinele pamantului” – Ramele

Ce nu are brate, nici picioare, ochi sa poata vedea si nici urechi sa poata auzi?… un vierme, nu?

Ramele, caci despre ele este vorba… arata urat si se mai si spune ca dauneaza plantelor. Ce-i drept, nu arata intocmai ca niste fluturi gratiosi, dar cu siguranta ar trebui sa va bucurati cand le zariti in gradina, pentru ca ele sunt un semn ca pamantul este bogat in substante nutritive. In ciuda aspectului lor respingator si noroios, sunt insa creaturi dintre cele mai uimitoare. Acestea „lucreaza” pamantul la fel de mult sau daca nu, chiar mai mult decat un agricultor pe terenul sau. Munca lor asidua si fara incetare, le face sa se afunde tot mai adanc in solul atat de pretios pentru ele, fara cea mai mica nevoie de a vedea lumina zilei.

Poate ca momentan nu realizam, dar ramele sunt o parte foarte importanta a existentei noastre. Ele „curata” practic solul din care noi ne preluam ulterior alimentele. Am putea spune ca ramele sunt propriile noastre mici masini naturale de reciclare. Traind practic peste tot in lume, in solul umed si moale, care practic exista pe fiecare colt al Pamantului, acestea nu sunt indigene unui singur spatiu. rame de gradina

Aspectul corpului lor, dezosat, de un roz deschis si moale, alunecos, ale carui dimensiuni ajunge pana la 15 cm, creeaza adesea, acelora dintre noi, o reactie de dezgust la o prima vedere. Pentru ca mediul lor de viata este subaerian, ramele sunt lipsite de organele de simt vizuale si auditive; ele practic respira prin piele, atata timp cat nu dispun nici de plamani. In schimb, sunt extrem de sensibile la lumina si caldura solara si solurile saraturate, care le pot ataca cu usurinta stratul subtire de piele.

Un aspect interesant despre rame este ca pot avea intre 5 si 9 inimi. Trebuie sa fiu de acord ca ai nevoie de multa dragoste pentru a curata dupa mizeria altcuiva, adica exact ceea ce fac acesti viermi pentru noi. Au parte de altfel de atata dragoste, incat nu au nevoie de sexul opus, pentru ca au parte de ambele. Uimitor, nu? Hermafrodit este cuvantul folosit pentru a descrie o creatura care transporta ambele organe de sex. Acum parca nu mai resimt atata dragoste… poate sunt prea ocupate cu curatarea solului.

Poate va intrebati cum procedeaza totusi aceste mici creaturi si cum practic reusesc sa amestece cantitati considerabile de sol. Neavand picioare, practic nimic nu le opreste sa se deplaseze oriunde vor ele. Ei bine, muschii interni si acei mici perisori ce ii acopera corpul, ajuta rama in locomotie si efectiv in acest fel isi creeaza un adevarat sistem de canale prin sol, moment in care inghite particule de sol si digera orice resturi pe care acesta le-ar contine. Cand vremea este umeda, ramele trag frunze sub pamant si se hranesc cu ele. Acest mod de hranire amesteca in ultima instanta solul, mentinandu-l fertil.

In mod normal nu vedem ramele, intrucat stau sub  suprafata solului, dar daca acesta devine prea cald sau prea rece, isi vor sapa canale adanc in pamant pentru a gasi o temperatura mai adecvata. Ele gasesc oxigenul in pungile de aer de sub pamant, iar daca in urma ploilor aceste goluri se umplu cu apa, este si momentul cand intalnim ramele la suprafata solului. Nu le calcati totusi… ele doar incearca sa respire.

Ramele chiar sunt respectate in anumite locuri ale lumii. Calugarii tibetani le considerau ca o reincarnare a mamelor lor. Aristotel le considera ca fiind „intestinele pamantului”, tocmai datorita rolului pe care acestea il joaca in curatarea pamantului. Si pentru Cleopatra erau creaturi sacre. Nu le permitea fermierilor Egiptului sa inlature solul de pe teritoriile lor, stiind cat de mult valoreaza ramele.

Cum va dati seama daca pamantul din gradina este sanatos? Luati o lopata si intoarceti o brazda de pamant. Daca dedesubt numarati 3-4 rame de pamant care se zbat si cauta sa se ascunda, atunci puteti sta linistit – pamantul este bogat si productiv.  Deci, cum putem fi mai constienti de aceste creaturi uimitoare? Incepeti prin a nu le mai strivi cand le vedeti la suprafata solului.

Pentru a fi la curent cu noile articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Sursa foto: infocasasigradina.ro

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Imi place articolul. Imi plac ramele :)

    Ma gandesc ca ele sunt dispretuite si pentru aspectul lor(dupa cum spuneai si tu) dar si pentru faptul ca din familia acestora mai fac parte: viermii lati(Platelminti) si viermii cilindrici(Nematelminti), care prefera ca si gazda omul, oaia, portcul (s.a.) si astfel creeaza probleme in gospodarii…

    Ramele constituie o veriga importanta in lanturile trofice, ca de altfel orice fiinta din lumea aceasta :). Fiecare vietuitoare are locul si rolul ei in natura.

    • Ma bucur Luna ca iti place articolul… intr-adevar nu este un subiect tocmai placut de abordat, dar am trecut de etapa de repulsie resimtita de multi dintre noi pentru creaturile astea si am pus in balanta avantajele si dezavantajele existentei unor astfel de fiinte. Cum ai spus si tu, importanta lor in lantul trofic si nu numai, cantaresc mult mai mult decat un dezgust de-al nostru.

1 pingback on this post
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress