Efectele energiei eoliene asupra mediului. Energia eoliana in Romania

Ce este energia eoliana ? Energia eoliana este energia vantului, o forma de energie regenerabila. Vanturile se formeaza deoarece Soarele nu incalzeste Pamantul uniform, fapt ce creeaza miscari de aer.

Cum a aparut energia eoliana ? Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit insa nu au si exploatat energia vantului. Unele dintre cele mai vechi inscriptii egiptene atesta faptul ca in anul IV î.H, ei au fost cei care au descoperit si utilizat aceasta forma de energie. Egiptenii au inventat panza pentru navigare iar barcile se miscau cu ajutorul vantului, fiind prima modalitate de utilizare a energiei eoliene. Poporul chinez a fost cel care a  inventat moara de vant.

Ce avantaje ne ofera energia eoliana ?

 • In primul rand este o sursa inepuizabila de energie. Ea va exista atat timp cat Pamantul va primi energie de la Soare;
 • Emisii zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili;
 • Producerea de energie eoliana nu implica generarea nici unui fel de deseuri;
 • Turbinele produc energie, in medie, peste un sfert din timp, cel mai mult iarna, cand sunt vanturi mai puternice;
 • Costuri reduse pe unitate de energie produsa. Costul energiei electrice produsa in centralele eoliene moderne a scazut substantial in ultimii ani, ajungand in S.U.A. sa fie chiar mai mici decat in cazul energiei generate din combustibili;
 • Costuri reduse de scoatere din functiune. Spre deosebire de centralele nucleare, unde costurile de scoatere din functiune pot fi de cateva ori mai mari decat costurile centralei, in cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din functiune, la capatul perioadei normale de functionare, sunt minime, acestea putand fi integral reciclate.

Energia eoliana prezinta cateva dezavantaje si anume:

 • Resursa energetica relativ limitata, datorita variatiei vitezei vantului si numarului redus de amplasamente posibile. Un exemplu: potentialul Romaniei de productie de energie eoliana este de 14.000 megawati. Pana in prezent, exista cereri pentru o capacitate de 10.000 de megawati, din care au fost aprobate cele pentru 2.000 de megawati.
 • Poluarea sonora (sunt prea zgomotoase).
 • Riscul mare de distrugere in cazul furtunilor, daca viteza vantului depaseste limitele admise la proiectare. Oricat de mare ar fi limita admisa, intotdeauna exista posibilitatea ca ea sa fie depasita.

Romania – taramul energiei eoliene

Desi tara noastra are cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasandu-se chiar pe locul al doilea la nivelul intregului continent, noi NU valorificam adevaratul potential al Romaniei.

La sfarsitul anului 2010, Romania avea mai putin de 20 de megawati instalati de energie eoliana, iar la inceputul anului 2011, au intrat in functiune mai multe proiecte importante, totalizand 550 de megawati instalati, arata datele furnizate de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Cele mai importante proiecte ale tarii noastre in domeniul energiei eoliene

Parcul eolian CEZ (companie ceha) de la Fantanele si Cogealac se va intinde pe o suprafata de 600 de hectare si va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, in prezent acest prim loc fiind ocupat de parcul eolian Whitelee din Scotia. Parcul energetic va fi construit in trei etape. Prima va consta in construirea a 34 de turbine eoliene, in zona de est a localitatii Fantanele; cea de-a doua etapa consta in construirea celor 105 turbine, in zona de vest a comunei; in ultima etapa, vor fi montate 101 turbine in apropierea comunei Cogealac. Din cauza unor probleme cu autoritatile locale, finalizarea proiectului a fost amanata pentru sfarsitul anului 2012.

Odata finalizat proiectul, parcul eolian va avea capacitatea de a produce energie egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda (600 megawati). O singura turbina eoliana va putea produce 2,5 megawati. Turbina eoliana va incepe sa produca energie de la o viteza a vantului de 3 metri pe secunda.

Articol realizat de Netcu Ancuta Gabriela

(Netcu Ancuta Gabriela este studenta in anul II la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului)

Surse fotografii:

http://apps.carleton.edu

http://www.voxcapital.net

 

 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
8 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Gasesti pe despretot.info lista actualizata cu parcurile eoliene in functiune precum si cantitatea de energie electrica produsa in Romania din surse eoliene.

  http://despretot.info/2011/12/lista-parcurilor-eoliene-din-romania-14-12-2011%e2%80%93-dispunere-si-caracteristici/
  http://despretot.info/2011/12/care-este-cantitatea-reala-de-energie-eoliana-produsa-in-romania/

  • Buna ziua si la multi ani!

   Multumim pentru informatiile actuale care au presupus un volum foarte mare de cautari si munca :)! Pentru Ancuta Netcu, acesta este primul articol scris intr-o revista, este la inceput si am considerat ca orice tanar bun si perseverent merita toate sansele !
   Va doresc un an 2012 cu sanatate si impliniri!

 2. buna dimineata am citit si eu articolul foarte interesant vreau sa intreb daca sa rezolvat problema conflictuala cu parcul national macin ?

 3. Buna ziua, Andrei! :)
  Muntii Macin prezinta interes pentru investitorii din sectorul eolian si potrivit declaratiei directorului Parcului National Muntii Macinului, zonele unde se vor putea desfasura astfel de activitati economice, trebuie sa se situeze la o distanta de cel putin 700 de metri fata de limitele Parcului. Investitori ar fi vrut sa implementeze turbinele in interiorul zonei protejate deoarece se putea produce energie eoliana in cantitati considerabile. La sfarsitul anului 2011 parcul eolian a fost finalizat. Acesta se afla la o distanta de aproximativ un kilometru fata de Parcul National Muntii Macinului si este compus din 9 turbine ce functioneaza la capacitatea de 25 MW (initial s-a dorit amplasarea a 24 de turbine dar acest lucru nu a fost posibil deoarece nu ar mai fi fost respectata distanta dintre cele doua parcuri).

 4. de ce suprafata de teren si de ce suma de bani am nevoie ptr a demara o mica afacere profitabila in domeniul energiei eoliene? va multumesc

 5. Bună seara, Ștefan! În primul rând suprafața de teren este condiționată în mod direct de numărul turbinelor. Distanța optimă, între turbine, pentru un randament bun este de circa 800 metri chiar și un kilometru pentru o turbină cu înălțimea de 125 metri (este cea mai rentabilă, însă există și turbine care pornesc de la o înălțime de chiar 10-20 metri însă acestea sunt folosite doar pentru o gospodărie/locuință). Exemplu: un parc de 18-20 turbine = 14-16 ha. Pe lângă implementarea acestor turbine vei avea nevoie de montarea unei stații de transformare și monitorizare însă înainte de toate acestea va fi necesară o rețea electrică de care vei avea nevoie în timpul activității de șantier cât și în timpul funcționării parcului. În ceea ce privește suma de bani și aceasta este condiționată de costurile fiecărei piese ce intră în alcătuirea turbinei și a parcului în totalitate. O turbină eoliană este alcătuită din: butucul rotorului, pale, nacelă, pilon, arborele principal, multiplicator de turație, dispozitiv de frânare, arbore de turație ridicată, generator, sistem de răcire, sistem de pivotare și sistemul/camera de control. Etapa de desfășurare a unui parc eolian constă în 2 etape:
  Etapa unu: pregătire realizare parc eolian ce constă în:
  - realizarea și amenajarea drumurilor de exploatare noi și a celor existente;
  - realizarea platformelor de montaj;
  - realizare săpătură pentru fundație;
  -turnarea betonului în radier;
  -realizarea stației de transformare și a modulului hibrid;
  -montarea cablurilor subterane.
  În cea de-a doua etapă are loc construcția propriu-zisă a parcului, care constă în:
  -montarea sistemului de ancorare al turnului;
  -turnarea betonului in radier;
  -montarea secțiunilor turnului;
  -montarea nacelei;
  -asamblarea palelor;
  -liftarea și fixarea rotorului;
  -echiparea conexiunilor;
  -punerea în funcțiune și testare;
  -restaurare site.
  După etapele de ralizare a parcului urmează etapa de exploatare și etapa de dezafectare a parcului eolian.
  Mult succes! :)

 6. Buna ziua,
  Ma numesc Chiriloaie Ioan si locuiesc in Roman jud.Neamt.Va rog sa-mi spuneti care sunt costurile unei astfel de mori(10-20m pana la 125m)pentru a o folosi ca persoana fizica si daca se poate vinde restul de energie nefolosita.

 7. Bună seara!
  Costurile unei turbine eoliene variază de la 10.000 la 25.000 euro însă lucrările de construcție fundație + ancorare pot costa cam jumătate din prețul turbinei eoliene.
  Dintre turbinele eoliene, cea mai bine cotată este cea de 1 kW, 4 kW, 5 kW și 10 kW. Pentru început investiția este considerabilă însă aceasta poate fi recuperată (în circa 5-10 ani), având în vedere funcționarea ei timp de 25- 30 ani. Cu privire, la cea de-a doua întrebare, dumneavoastră nu puteți distribui energia deoarece sistemul va fi independent sau legat la rețea.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress