Top 10 al celor mai verzi zgârie-nori

Cum poţi împleti arta şi tehnologia de ultimă oră în cel mai grandios mod posibil, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător? Simplu (de spus): alegi să creezi un zgârie-nori care înglobează inovaţii ce fac lumea un loc mai curat, care se înalţă pe verticală tăind cerul şi cruţând spaţiul pe orizontală şi care opreşte suflul şi privirile trecătorilor prin frumuseţea lui. Haideţi să urmărim un top al acestor minunăţii arhitectonice actuale, unele dintre ele aflându-se încă în diferite stadii de construcţie.

 10. Cactusul urban, Rotterdam

Cactusul Urban este un proiect rezidenţial din Olanda, care va cuprinde 98 de apartamente pe 19 etaje. Datorită aşezării în trepte a balcoanelor curbate, spațiul exterior al fiecărui apartament va primi din abundenţă lumină solară. Asta înseamnă că acest zgârie-nori va fi într-adevăr verde în momentul în care grădinile suspendate ale rezidenților vor fi în floare. În timp ce acest turn are poate unele lipsuri în departamentul tehnologie, potenţialul lui de reducere a carbonului este ridicat, mulţumită fotosintezei ce are loc pe verandă. În plus, culoarea sa albă va contribui la atenuarea efectului insulei de căldură urbană.

9. 340 on the Park, Chicago

Clădirea 340 on the Park este primul zgârie-nori din Chicago care îndeplineşte standardele LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Clădirea este visul devenit realitate al unui ecologist înstărit. Dacă aveţi 700.000 $ de aruncat pe un apartament de 148 m2, vă puteţi bucura de cheltuieli foarte scăzute la întreţinere, datorită ferestrelor complet izolate termic şi sistemului de captare a apei de ploaie. Cea mai plăcută facilitate este totuşi grădina de iarnă multi-etajată ce începe de la etajul 25.

8.Turnul rezidenţial Waugh Thistleton, Londra

De cealaltă parte a oceanului, se înalţă turnul proiectat de arhitecţii firmei Waugh Thistleton şi la al cărui design au fost folosite turbine eoliene elicoidale. Cele patru turbine atașate de o parte a turnului au potențialul de a genera destulă energie pentru a acoperi mai mult de 15% din nevoile energetice ale clădirii.

7.Turnul Energetic Burj al-Taqa, Dubai

Dacă acest zgârie-nori de 68 de etaje devine realitate (aflându-se actual în stadiu de proiect), îşi va genera energia electrică necesară în proporţie de 100% cu ajutorul unei uriaşe turbine eoliene (cu un diametru de 60 m) amplasată pe acoperiş şi al panourilor solare ce ocupă o suprafaţă de 15.000 m2. Alţi 17.000 m2 de panouri solare vor fi amplasaţi  pe o insulă artificială din apropiere, vizibilă de la turn. Orice exces de energie electrică va fi folosit pentru a extrage prin electroliză hidrogen din apa de mare. Acesta urmează a fi utilizat pentru a genera energie electrică pe timp de noapte, prin intermediul pilelor de combustie pe bază de hidrogen.

6. Turnul Hearst, New York City

Turnul Hearst a devenit primul zgârie-nori din New York City ce a obținut acreditarea LEED Gold atunci când şi-a deschis ușile în 2006. 80% din oțelul folosit pentru ridicarea gigantului reprezintă material reciclat. La interior, pardoselile și plăcile de plafon sunt fabricate din materiale reciclate, de asemenea.

Formele de diamant de pe faţada clădirii nu sunt acolo doar pentru spectacol. Pentru crearea grilei diagonale au fost necesare mai puţine grinzi de oțel, fiind obținută aceeaşi rigiditate ca a unui zgârie-nori convențional. În plus, acest design permite ca mai multă lumină naturală să intre în turn.

Mai mult, apa de ploaie este captată pe acoperiș și este canalizată într-un rezervor de 14.000 galoane în subsol. Turnul Hearst adună suficientă apă din precipitaţii pentru a asigura 50% din consumul clădirii. Apa este pompată în sistemul de răcire, utilizată pentru irigarea plantelor și pentru inedita sculptură în apă din holul principal.

5. Turnul CIS , Manchester, Anglia

Acest zgârie-nori a fost construit în 1962 şi depășeşte orice altă construcție pe partea de energie solară. Dupa ce au fost cheltuite £ 5.5 milioane (aproximativ 11 milioane $), trei fețe ale clădirii au fost placate cu un total de 7244 panouri fotovoltaice, ce generează 390kW – sau 181000 de unități de energie electrică din surse regenerabile în fiecare an – echivalentul energiei necesare pentru a alimenta complet 55 case pe parcursul unui an.

4. Turnul Lighthouse, Dubai

Se află încă în stadiul de plan, altfel ar fi fost cu siguranţa pe una dintre primele trei poziţii. Trei mari turbine eoliene, fiecare cu o capacitate de 225 kW şi 29 m în diametru, vor fi amplasate pe partea de sud a clădirii. Aceste turbine vor avea libertatea de a gira, în scopul de a maximiza generarea de energie electrică. Clădirea va fi, de asemenea, îmbrăcată în 4000 panouri solare ce vor genera energie electrică suplimentară. Fiind o adevărată clădire verde, turnul îşi va reduce consumul de energie cu 65% şi consumul de apă cu 40% în comparație cu o clădire echivalentă.

3. Turnul BOA (Bank of America), New York City

Clădirea este prietenosă cu mediul, folosind tehnologii precum sticlă izolatoare din podea până în tavan pentru a reţine căldură și utilizând la maxim lumina naturală, alături de un sistem automat de reglare a intensității luminoase. Turnul are, de asemenea, un sistem de captare a apei de ploaie ce este folosită pentru diferite necesități. Bank of America afirmă că această construcție este realizată în mare parte din materiale reciclate și reciclabile. Aerul ce intră este filtrat, așa cum se întâmplă în mod obişnuit. La fel și aerul ce iese. Sistemul de răcire a clădirii produce și stochează gheață și în afara orelor de vârf, gheaţă ce se topeşte pentru a ajuta la răcirea clădirii când temperatura este prea ridicată. Generarea de energie la faţa locului reduce pierderile semnificative specifice reţelei de transport al energiei electrice.

2. Turnul Pearl River, Guangzhou, China

Locația clădirii a fost aleasă pentru potențialul maxim de folosire a luminii solare și a curenților de aer. Aceasta este orientată spre sud și fațada prezintă breșe sub formă de  pâlnie ce ghidează vântul către turbine eoliene interioare. Are integrate panouri fotovoltaice, care – împreună cu energia furnizată de turbine – țin sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat în funcțiune. Această eco-minune va îngloba, de asemenea, canale geotermale pentru încălzire/răcire, fațade ventilate, pisoare fără apă și controale sensibile la variațiile de lumină. Aceasta este o structură care a trecut de la faza de proiectare de vis, la realitate.

1. Turnurile World Trade Center Bahrain, Regatul Bahrainului

Acestea au fost proiectate cu obiectivul de utilizare a surselor regenerabile de energie, interconectate cu arhitectura durabilă, fiind inspirate de turnurile de vânt tradiționale arabe și direcționând curenții de aer către turbinele eoliene atașate pe fațada clădirii.

Turnurile au fost concepute în așa fel încât vor canaliza curenții de aer dintre ele, creând în același timp o presiune negativă în partea inferioară, pentru a accelera viteza vântului. Se așteaptă ca turbinele eoliene să furnizeze între 11% și 15% din consumul total de energie al clădirii sau aproximativ 1.1 – 1.3 GWh pe an. Acest lucru este echivalent cu furnizarea energiei electrice necesare pentru iluminarea a aproximativ 300 de case.

Clădirea încorporează, de asemenea, un număr mare de alte caracteristici durabile. Acestea includ un sistem de reciclare a apei, conectarea la sistemul de răcire al districtului, izolație termică, bazine de reflecție aflate în apropiere, ce asigura o răcire mai eficientă a clădirii prin evaporarea apei și schimbarea unor caracteristici ale climatului din jurul construcției, precum umezeala și temperatura aerului etc.

Webografie:

http://www.reuk.co.uk/Wind-and-Solar-Powered-Dubai-Skyscraper.htm

http://www.ecogeek.org/architecture/695

http://www.solaripedia.com/13/117/cis_tower_solar_skyscraper_retrofit_%28manchester,_uk%29.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_America_Tower_%28New_York_City%29#Environmental_features

http://inhabitat.com/worlds-greenest-skyscraper-pearl-river-tower-almost-complete/

http://www.designbuild-network.com/Projects/bahrain-world-trade-centre

Surse foto:

http://www.ecogeek.org/architecture/695

http://www.archdaily.com/204701/flashback-hearst-tower-foster-and-partners/

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2021 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress