Sa avem energie in protejarea mediului!

Nu stiu ce parere aveti voi, dar pe mine, expresia ‘energie alternativa’ ma duce cu gandul la ceva modern, promitator si aparent grijuliu. Este un subiect din ce in ce mai cercetat, mai dezbatut, mai promovat. Si pe buna dreptate, pentru ca, in ritmul in care consumam, in ritmul in care circulam (nu se mai prea merge pe jos…), este clar ca incepem sa avem nevoie de alternative. De surse de energie alternative si, de ce nu (sau mai degraba mai ales), de oameni cu comportament alternativ. Dar, deocamdata, hai sa vorbim despre energia alternativa.

In primul rand : ce este energia?

In fizica, energia este “capacitatea unui sistem material de a efectua lucru mecanic in trecerea dintr-o stare in alta stare” (DEX). Cand vorbim despre oameni, energia se refera la  forta, putere, tarie, vigoare, capacitate de a actiona (tot DEX). Pe de alta parte, ca termen de specialitate din domeniul stiintei mediului, expresia energie alternativa cuprinde sursele de energie nepoluante care se pot utiliza pentru a inlocui una poluanta sau neregenerabila.

De-a lungul istoriei, diferite surse de energie au avut parte de ‘onoarea’ de a se numi alternative. Alternative la ceva mai periculos sau mai degraba mai scump decat ele. Astfel, au fost descoperite diferite surse noi de energie ca alternativa pentru o alta,  precum carbunele ca alternativa pentru lemn (la sfarsitul epocii medievale, cand lemnul era utilizat intensiv pe post de combustibil), sau titeiul ca alternativa mai ieftina pentru uleiul de balena (in secolul al IX-lea). In prezent, combustibilii pentru care se cauta alternative sunt cei fosili. Acestia nu numai ca sunt neregenerabili (si ne apropiem cu pasi repezi de finalul rezervelor), ci arderea lor contribuie la efectul de sera si, implicit, la afectarea sanatatii populatiei.

Tehnologiile propuse pana acum ca fiind alternative sunt extrem de variate si au la randul lor diferite avantaje si dezavantaje, ceea ce determina caracterul controversat al acestui subiect. Cele mai cunoscute surse de energie alternativa sunt: solara, eoliana, geotermala, precum si de origine biologica (biocombustibili, etanol etc). Pe de alta parte, surse de energie non- fosile precum hidrogenul sau uraniul sunt considerate de unii ca fiind alternative, insa este mai mult decat evident ca acestea pun probleme serioase asupra starii mediului.

Nefiind specialist in fizica, informatiile pe care le voi prezenta in articolele viitoare nu vor fi prea detaliate din punct de vedere tehnic. Mai degraba propun ca, pe baza informatiilor ‘culese si intelese’ din diferite surse de specialitate, sa discutam care ar fi impactul – pozitiv sau negativ- al utilizarii diferitelor surse de energie alternativa.

Pe curand!

Fiti oameni cu comportament alternativ!

Sursa foto: gradinamea.ro

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress