Pedalăm cu drag și spor!

Consumul tot mai ridicat de energie își lasă amprenta asupra mediului și a resurselor naturale, prima măsură care se impune fiind reducerea necesarului de energie. În locuințe, cantitatea de energie care poate fi economisită diferă în funcție de o serie de factori : mărimea familiei, vârsta membrilor familiei, utilizarea aparatelor, tipul și condițiile locuinței. Însă de la joggingul de dimineață, la pregătirea mesei și până la scrierea unui mail, toate activitățile pe care le desfășurăm presupun diferite forme de energie: chimică, electrică, termică, radiantă, mecanică. O familie obișnuită consumă mai mult de 300 kWh/an ceea ce înseamnă mai mult de 1,5 tone de CO2 eliminat în atmosferă. Luând în calcul cei 150 de milioane de proprietari de locuințe existente în Uniunea Europeană, cantitatea totală ajunge la cifra de 225 de milioane de tone de CO2 pe an.

O discuție despre biciclete, la ceas de seară, cu un prieten drag mie, mi-a adus inspirația pentru acest articol, din care aflăm cât de frumos se îmbină utilul cu plăcutul, ne menținem sănătoși, în formă și ajutăm consumul de energie să se apropie poate…de mărimea liliputană!

Să bem apă de la…bicicletă!

Conceptul a fost lansat de japonezii de la Nissan, care au realizat o bicicletă prevăzută cu purificator de apă. Bicicleta, botezată Cycloclean, produce 5 litri de apă purificată în mai puțin de 1 minut, datorită energiei obținute prin pedalare. Purificatorul poate fi plasat în portbagajul bicicletei și reutilizat ori de câte ori dorim să ne hidratăm după mulți kilometri de pedalat!

cycloclean-water-purifying-bike-537x395

Avem biciclete de spălat! 

Cyclean..sau noua bicicletă de spălat! Prototipul ne-ar putea ajuta să reducem o mare parte din energia consumată de mașina de spălat și ar aduce zâmbetul pe buze planetei noastre dragi. Dar ne trebuie multă putere de pedalat! Cine are curaj, mâna sus!

washerdryer3

Să ne luptăm cu morile de…bicicletă!

Merită! Așa ne spune un grup de studenți ingineri, care, îndrumați de profesorul lor, au pus la punct un interesant tocător de cereale. Dispozitivul realizat din aluminiu solid, poate fi aplicat la orice tip de bicicletă fixată pe un trepied, iar datorită unui pedalat energic în urma noastră nu rămân decât cereale măcinate gata pentru a fi consumate.

popcorn

Scopul acestora a fost de a crea un dispozitiv mecanic simplu pentru a fi utilizat de țările în curs de dezvoltare, unde oamenii să poată procesa orice, de la porumb la orz. Dacă se dovedește a fi un succes, dispozitivul poate produce mâncare pentru locuitorii țărilor din Lumea a Treia, oferind un venit unora dintre aceștia, călătorind din comunitate în comunitate pentru a măcina alimente la un preț fixat de aceștia.

Bici-plug de zăpadă

Nu-i așa că iernile noastre friguroase și interminabile ne lasă fără puteri când trebuie să facem pârtie în fiecare dimineață? Iată cum domnul din imagine își pune bicicleta în practică chiar și pe o astfel de vreme, transformând-o într-un adevărat plug de zăpadă! Bicicleta este întotdeauna gata de utilizare atunci când vremea o cere, nu este luată prin surprindere, este de ajuns să pedalăm!

plowing2

O grădină frumoasă se întreține cu o bicicleta de tuns iarba!

Nu știm cine a inventat conceptul, dar trebuie să recunoaștem că a fost o idee genială! Roata anterioară a bicicletei a fost înlocuită cu un mecanism de lame capabile să tundă iarba, iar noi îmbinăm utilul cu plăcutul. Ne luăm doza de pedalat și în același timp curățăm peluza noastră, cum altfel decît în stil englezesc.

aratro

Să fie un ceai cald sau o apă rece?

Un grup de ingineri australieni au pus la punct acest concept, utilizând o bicicletă și țevi de cupru. Cu ajutorul energiei produsă de pedalat se activează o pompă de căldură care este capabilă să încălzească sau să răcească orice lichid introdus în mecanism. beer-heat-pump

Ne menținem în formă și producem energie!

Windstream a lansat Human power generator, un proiect interesant care explotează energia produsă de propria noastră forță musculară. Pedalând pe o astfel de bicicletă se poate genera o energie de 80 watt.

generatore

Da, bicicleta poate fi partener de tenis!

Genialul prototip a fost realizat reciclând două biciclete, câteva resturi de oțel, lemn, o pâlnie și o crosă. Bicicleta a fost inițial concepută pentru participarea la un concurs cu cele mai inovative mașini cu pedale.

lanciapalle

 

Surse foto și text :

http://www.windstreampower.com/

http://www.instructables.com/id/Pedal-Powered-Tennis-Ball-Launcher/

http://www.treehugger.com/renewable-energy/pedal-your-way-to-a-cold-beer.html

http://rising.globalvoicesonline.org/hiper-barrio/2007/11/01/colombia-the-radiocicleta-the-childrens-audiovisual-school-and-community-development/

http://makezine.com/2010/11/19/firefly-workshops-pedal-powered-sno/

http://www.rowan.edu/today/news/index/PR/2040

http://inhabitat.com/cyclean-bike-powered-washing-machine/

http://inhabitat.com/cycloclean-uses-pedal-power-to-purify-water-for-drinking/

Despre autor
Masterandă la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, specializarea Geomorfologie și Cartografie cu elemente de Cadastru și studentă a Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress