O vizită în zona interzisă

26 de ani de la coşmarul unei lumi întregi!…Accidentul nuclear de la Cernobîl, Ucraina, din 26 aprilie 1986!…S-a scris mult, s-au vehiculat diverse cifre, au existat diverse interpretări ale cauzelor accidentului (erori umane, imense greşeli politice ale acelor timpuri etc)…MILIOANE DE OAMENI au suferit (se estimeaza că aproximativ 7 milioane) şi mulţi încă suportă consecinţele acelei tragedii!…Mii au murit (25.000 de oameni)…

Important este SĂ NU UITĂM şi să nu mai permitem vreodată repetarea unui asemenea accident! A fost şi este considerat CEL MAI MARE DEZASTRU DIN TOATE TIMPURILE, PROVOCAT DE OAMENI!!!

Vă invităm să vizionaţi un documentar în limba franceză, realizat recent (2009), un omagiu adus celor care au intervenit imediat după accident, numiţi în mod cinic, aş spune eu, „lichidatori” (1/3 din ei au murit, 1/3 suferă de diverse forme de cancer, 1/3 au „scăpat”) dar şi celor care încearcă în prezent să „cureţe” definitiv acel amplasament. Filmului i-a fost decernat Premiul I la Festivalul de scurt-metraje de la Rueil-Malmaison, în 2009 şi este prezentat de Terre Tv, Franţa.

Până în anul 2015, se va construi un nou sarcofag pentru reactorul 4, peste cel deja existent (un „mormânt” de beton, turnat imediat după explozie), dar care a devenit instabil, prezentând fisuri si risc de prăbuşire. Noul sarcofag va costa peste 1 miliard de euro.

Să învăţăm din greşeli!…

O ultimă observaţie: franceza vorbită în documentar poate fi înţeleasă de cei cu nivel mediu de cunoaştere a limbii franceze. În câteva secvenţe, limba vorbită este engleza.

Sursa foto: http://www.evz.ro/detalii/stiri/24-de-ani-de-la-cernobil-893235.html

Sursa/Link film documentar: http://www.terre.tv/fr/4291_tchernobyl-express–visite-de-la-zone-interdite

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress