Ș
Ştiați că, din cauza faptului că transportatorii aerieni nu își achită taxele, la nivel anual, statele Uniunii Europene pierd aprox. 39 miliarde de Euro, reprezentând taxa pe valoare adăugată și taxele de combustibil?
Prin intermediul acestui comunicat de presă, Fundația ”Terra mileniul III” ne pune în vedere că legislația în domeniul transportului aviatic mai are mulți pași de străbătut pentru a satisface cu adevărat nevoile cererii și ofertei deoarece, în cazul de față, Uniunea Europeană scutește zborurile internaționale de la plata taxelor de combustibil ce se aplică altor categorii de transport. Potrivit Companiei de consultanță olandeză CE Delft pentru Federația Transport & Environment (T&E), legea nu se aplică echitabil pentru toate tipurile de mijloace de transport, întrucât consumatorii, transportatorii sau IMM-urile din UE sunt obligați să plătească o taxă de 48 de eurocenți/litru de combustibil la fiecare alimentare a autovehiculului, pe când marile linii aeriene – atât din interiorul, cât și din afara spațiului Uniunii Europene – nu plătesc nicio taxă pentru combustibili. În acest mod se pierd la nivelul bugetului UE cei 38 miliarde de euro, proveniți, pe de-o parte, din veniturile din taxele colectate de la aceste companii (de aproximativ 32 de miliarde Euro anual), iar pe de alta, din colectarea TVA-ului pentru biletele de zbor ale pasagerilor, de aproximativ 7,1 miliarde Euro. Directiva pentru taxarea energiei (2003/96/CE) interzice taxarea combustibilului pentru aviația internațională, dar acordă dreptul statelor de a taxa combustibilul utilizat în transportul aerian intern, sau prin intermediul unui acord bilateral cu alt stat membru. Totuși, nu s-au semnat astfel de acorduri până acum. Pe de altă parte, Directiva privind TVA (2006/112/CE) scutește transportul aerian internațional de TVA, dar permite statelor membre să aplice o astfel de taxă pentru zborurile interne și cu toate acestea, foarte puține țări aplică această directivă, poate din cauza riscului reducerii cererii pe piețele lor interne odată cu ridicarea prețului biletelor. Există taxe de bilet doar în UK, Franța, Germania, Austria și în Irlanda, care sunt deduse din totalul estimat de TVA, în condițiile în care acestea sunt parțial impuse ca reacție la scutirea industriei aviatice de la plata TVA. În prezent, veniturile cumulate din taxarea acestor zboruri, provenite de la statele care și-au permis aplicarea în întregime a dispozițiilor directivei, se ridică la doar 1,1 miliard Euro pe an, conform datelor oferite de studiul Delft.
Față de alte produse de larg consum pentru care consumatorii suportă plata TVA-ului, liniile aeriene internaționale ne apar ca niște paradisuri fiscale, scutite inexplicabil de unele taxe de bază. Nu ar trebui să existe o diferențiere între o fiscalitate excesivă sau una generoasă în cadrul transporturilor aeriene și terestre și totuși, deținătorii de automobile sunt nevoiți să plătească taxa pe valoare adăugată pentru combustibilul cu care își alimentează călătoriile. Tot ceea ce fac aceste subvenții este să ofere pe nedrept un avantaj companiilor aeriene, față de alte tipuri de transport și să adâncească deficitul financiar cu efecte sociale profunde. Nu se pune problema lipsei fondurilor necesare achitării unei astfel de taxe pentru serviciile aeriene, mai ales pentru că acestea nu sunt destinate consumatorului cu venituri joase, ci mijlocii și mari. Astfel, ”guvernele UE ar trebui să profite de această oportunitate și să culeagă acest ”fruct” aflat la îndemână pentru a genera veniturile de care au atâta nevoie pentru a acoperi deficitul bugetar”, declară Aoife O’Leary, ofițer de politici în domeniul aviației.
Înăsprirea legislației în acest domeniu nu ar aduce beneficii doar economice, dar vine și în ajutorul mediului înconjurător. Emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul transportului aerian au cel mai mare impact asupra climei, fiind responsabil pentru 5% din emisiile ce cauzează schimbările climatice. Acestea cresc constant cu 4-5% pe an la nivel global, fără să se întrevadă măsuri de reducere a acestora. În pofida impactului aviației asupra mediului, UE continuă să subvenționeze dezvoltarea acestui sector în același timp în care pune în mișcare alte numeroase politici de mediu pentru a întreține lupta cu efectele climatice ale acestei activități economice.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că, vrând-nevrând, din buzunarul fiecărui contribuabil se finanțează acest mijloc de poluare. Pe lângă acest aport la poluare, am putea spune indirect, care constă în reducerile de taxe menționate, statele UE contribuie cu 3 miliarde Euro anual la dezvoltarea industriei aeriene. Acestea cresc pe această cale în mod artificial cererea prin crearea de noi rute și reducerea taxelor de aeroport. Pentru a aplana acest conflict de interese, Consiliul Europei încearcă să propună măsuri pentru a reduce sprijinul oferit de către fiecare țară membru UE industriei aviatice.
”Aceste scutiri de taxe și subvenții echivalează cu un permis guvernamental de încălzire a planetei”, concluzionează Aoife O’Leary. Ajungem și noi la concluzia că transportul aerian despre care, până nu demult, se considera că este creat și pentru a reduce poluarea prin rapiditatea și operativitatea sa, deține linii care se opun legislației UE privind schimbările climatice. Vocea CE Delft pentru Federația Transport & Environment este și vocea noastră, care dorește la fel de mult să se oprească subvenționarea expansiunii poluante a aviației! În condițiile în care liniile rutiere și feroviare încă dețin supremația chiar și pe distanțe mai lungi între orașe, ne întrebăm dacă în România o impunere a TVA-ului ar fi acceptată de pasageri, cel puțin la nivelul transportului aerian intern, utilizat de consumatori cu venituri peste medie…