Energia geotermala – din colectia “Case economice si ecologice”

Cu siguranta ati auzit la scoala despre energia geotermala, ca fiind una dintre energiile alternative. Insa precis nu vi s-a explicat cum functioneaza. In acest articol voi prezenta sintetic cateva informatii despre energia geotermala, care ne poate aduce cu un pas mai aproape de o locuinta eco.

Asa cum spune si cuvantul “geotermal”, acest tip de energie se bazeaza pe caldura oferita de pamant. Ganditi-va la cate animalute isi fac vizuinile in pamant si depind de caldura acestuia pe timp de iarna! Pamantul inmagazineaza 47% din energia primita de la Soare, devenind la randul sau o buna sursa de incalzire a locuintelor. Tot ce trebuie sa facem este sa o ‘scoatem afara’. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor “pompe de caldura geotermale”, numite si “sisteme de geo- schimb”. Practic, ele “muta” caldura din pamant catre casa pe timp de iarna, sau racoarea din pamant catre casa pe timp de vara. Iata cum functioneaza:

1. In mare, mecanismul este format dintr-o pompa de caldura si un sistem de tevi ingropate, confectionate din plastic si prin care curge un fluid (de obicei un amestec de apa cu antigel).

2. Pe timp de iarna, fluidul absoarbe energia pamantului si o transporta in locuinta, caldura fiind apoi concentrata de catre pompele de caldura si distribuita in interior la o temperatura mai ridicata.

3. Vara, procesul este inversat (prin apasarea unui singur buton). Cu alte cuvinte, excesul de caldura din locuinta este extras de catre pompa si dispersat in pamant. Insa exista si posibilitatea de a folosi acest exces de caldura pentru a incalzi apa menajera, ceea ce inseamna ca poti avea apa calda gratis, incalzita prin caldura care in mod normal ti-ar produce un mare disconfort!

Astfel, diferenta dintre racirea camerei cu ajutorul unei pompe geotermale fata de cea cu aer conditionat este faptul ca in prima situatie, controlul climatului se realizeaza extragand caldura din locuinta, si nu introducand frig! Acesta este un mare avantaj, mai ales pentru persoanele sensibile la aerul conditionat!

Iata o serie foto pentru a ilustra ceea ce am povestit mai sus:

Pompele geotermale ocupa foarte putin spatiu din locuinta, semanand la aspect cu centralele pe gaz (fig.2). Ele utilizeaza electricitate, ce-i drept, insa nu pentru a crea caldura, ci numai pentru a transmite la nivelul locuintei caldura deja disponibila in pamant. Astfel, energia electrica utilizata este cu mult mai putina fata de alte sisteme de incalzire pe baza de electricitate.

Pompa geotermala. Sursa foto: altalgroup.ro

Un alt plus este faptul ca utilizarea sistemelor geotermale nu este deloc periculoasa: nu exista risc de incendii si nu presupune emanatii de gaze toxice, pentru ca nu apeleaza la combustie chimica. De asemenea, instalatiile geotermale sunt silentioase, iar intretinerea lor nu este costisitoare (conform site-urilor companiilor ce comercializeaza astfel de sisteme).

Din colectia “Sa va fie casa casa” :), va prezint urmatorul studiu de caz:

O familie simpla din SUA a reusit sa-si transforme casa intr-o “NET ZERO Home”. Adica pur si simplu casa lor produce mai multa energie decat consuma! Cum? Iata ce pasi au urmat:

- au realizat o izolatie buna a peretilor (inclusiv in pivnita si pod), precum si a acoperisului casei;

- au inlocuit toate becurile obisnuite cu becuri economice;

- au montat senzori de lumina (care permit stingerea automata a becurilor cand nu se afla nimeni in camera);

- au inlocuit capul de dus obisnuit cu unul economic, cu ajutorul caruia consumul anual de apa calda a scazut cu aproximativ 41500 litri fata de consumul precedent;

- au montat o centrala geotermala (considerata “cireasa de pe tort”, intrucat ea contribuie cel mai mult la realizarea unui consum ecologic/ economic de energie);

- ultimul pas, dupa ce au reusit sa economiseasca bani prin mijloacele de mai sus, a fost montarea panourilor solare, cu ajutorul carora produc acum mai multa energie decat utilizeaza in casa (adica Free Energy); practic, casa Ann Arbor a devenit una dintre putinele (aproape 100) case NET ZERO din SUA. (click aici pentru a vedea filmuletul)

Chiar daca suntem departe de a avea locuinte de tip Net Zero Homes in Romania, ar trebui sa profitam la maxim de energia geotermala. Se afla peste tot (chiar si sub blocul tau), este inepuizabila si non toxica. Suficiente motive pentru a acorda energiei geotermale cateva momente bune de gandire.

Bibliografie

http://www.daviddarling.info/encyclopedia/G/

www.energeia.ro

http://www.altalgroup.ro/ghp.htm

http://earthcomfort.com

The Encyclopedia of Alternative Energy and Sustainable Living http://www.daviddarling.info/encyclopedia/G/AE_geothermal_heat_pump.html

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Pompele geotermale sunt atractive la prima vedere însă au unele dezavantaje ce țin de tehnologie. Costurile pentru o casă pasivă sunt foarte mari iar acest lucru descurajează oamenii ce locuiesc la curte.

  2. Este interesant ce spui! Din pacate, nu am avut acces pe site-uri la o lista de preturi, ci doar am luat afirmatiile lor ca atare privind costurile mici. Eu una sunt foarte interesata, mai ales pentru ca locuiesc la curte si tocmai imi pregateam un mic ‘speech’ prin care sa ii conving pe ai mei ca ar fi economic pe termen lung sa folosim energie geotermala. Ne poti impartasi mai multe detalii din cunostintele tale, privind pretul unui astfel de sistem?

  3. http://www.ames.ro/energii-regenerabile/energia-geotermala.html HELLO!interesanta idee dar cum ajungem la adancimea asta ,cu ce costuri?

  4. Sunt interesat de tot ce inseamna energie alternatriva si astept noutati!

    Multumesc.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress