Decatlonul Solar- o competitie eco inedita!

Continuăm colecția “Să vă fie casa casă!” prin a vă spune câteva vorbe despre Decatlonul Solar. Denumirea poate sugera un sport din domeniul SF, dar în realitate se referă la o competiție între oameni care iubesc natura și stilul de viață eco.

Decatlonul Solar (The Solar Decathlon) este un program lansat de către Departamentul SUA de Energie (http://www.solardecathlon.gov) și constă într-o competiție între echipe de studenți de la diferite universități americane. Concursul presupune proiectarea, construirea și introducerea în folosință a unor locuințe eco. Vă mai amintiți de acele Net Zero Homes dintr-un articol precedent? Ei bine, casele participante la Decatlonul Solar trebuie să fie mai mult decât atât. Concursul impune criterii stricte, principalele fiind: accesibilitate economică, eficiență energetică maximă, design inovator. Cu alte cuvinte, câștigă echipa care construiește casa cu cel mai accesibil cost, atingând eficiență energetică maximă și impact asupra mediului minim!

Universitetea Tehnica Darmstadt, Solar Decathlon 2007. Sursă foto: inhabitat.com

Decatlonul s-a ținut pentru prima dată în anul 2002, desfășurându-se apoi bianual, în 2005, 2007, 2009 și 2011. Următoarea ediție se va ține între 3 și 13 octombrie 2013 în Irvine, California. Aici, casele vor fi deschise pentru vizitatori (intrarea este liberă :) ), aceștia putând să preia idei eco noi pentru propria locuință. Cele 20 de echipe finaliste au fost deja selectate și au început pregătirea caselor.

Sursa foto: energyonline.ro

Conform solardecathlon.gov, Decatlonul își propune să atingă următoarele scopuri:

 • Să educe studenții participanți și publicul privind sursele curate de energie;
 • Să demonstreze publicului oportunitățile achiziționării (la preț convenabil) a unei case care îmbină surse de energie alternative cu materiale de construcție eco-friendly și aparatură eficientă energetic.

Decatlonul Solar în cifre:

 • Până în prezent, Decatlonul a pus la încercare 92 de echipe, schimbând în mod pozitiv viețile a 15000 de studenți și profesori participanți.
 • În anul 2011, pe parcursul celor 10 zile de expoziție de case, au fost peste 350.000 de vizitatori. Tot pe parcursul acestor zile s-au ținut 31 de ateliere de lucru pentru public și 6 ateliere pentru firmele de construcții, în cadrul cărora cei interesați au putut învăța principii noi de realizare a unei case eco.

Ceea ce mi s-a părut cu adevărat inedit este faptul că tinerii care participă la Decatlonul Solar studiază la facultate pe baza unei programe concepută special pentru a-i pregăti pentru această competiție. Cursurile sunt multidisciplinare și abordează toate aspectele pe care studenții trebuie să le știe despre construirea unei case și economisirea energiei.

 Câștigătorii anului 2011

WaterShed, Universitatea din Maryland, 2011. Sursă foto: inhabitat.com

Echipa care a construit cea mai ecologică și mai accesibilă casă în anul 2011 a provenit de la Universitatea din Maryland (Washington, D.C). “WaterShed” este o locuință eficientă din punct de vedere energetic, care permite și utilizarea eficientă a apei. Vă invit să urmăriți clipulețul de prezentare pentru mai multe detalii extrem de interesante.

Un inventar al tuturor caselor participante la Decatlonul Solar în anul 2011 găsiți AICI.

Alte clipuri care merită vizionate:

http://www.youtube.com/watch?v=lQhiacaF7I0&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=wPuN45Pfmfw&feature=relmfu

Și europenii și-au dorit sa se întreacă în idei eco, iar Decatlonul Solar se desfășoară acum și în Europa (http://www.sdeurope.org). Ce ziceti, colegi, ne înscriem? :)

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Bibliografie:

http://www.solardecathlon.gov/

www.inhabitat.com

www.jetsongreen.com

http://www.sdeurope.org

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Foarte interesant articolul! Merita mentionat si faptul ca la SD Europe, anul acesta, participa si o echipa din Romania, cu o minunata casa eco traditionala, inspirata din ideea de prispa. Mai multe detalii, aici: http://prispa.org/

 2. Uau! Nu stiam ca participam si noi, chiar e o surpriza extrem de placuta! Multumesc, Magda, pentru completarea extrem de valoroasa! :*

  • buna.
   sant multumit de articolul tau cu salcia enerrgetica,chiar doresc sa cultiv un mic teren mlastinos ,apoi voi mai vedea. pe curand.

 3. o idee traznita dar si in acelasi tim fooarte buna deoareca asa suntem mai buni prieteni cu mediul inconjurator

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress