Viitorul telefoanelor mobile: PHONEBLOKS

La 20 februarie 1942, americanul Donald M. Mitchell pune bazele telefonului mobil care apare sub numele de “Radio portabil pentru transmisie şi recepţie”. Dispozitivul nu este folosit pe scară largă, însă, din cauza masei sale de 2, 5 kg şi a razei de acţiune redusă. Totuşi, inventatorul primului telefon mobil este considerat doctorul Martin Cooper, fost manager în cadrul primei firme producătoare de telefoane mobile din lume: Motorola, firmă care  în 1983 lansează primul telefon comercial din lume, Dyna TAC 8000X.

În următoarele decenii, utilizarea telefonului mobil devine tot mai frecventă, firmele producătoare se înmulţesc, iar dispozitivele realizate de către acestea devin tot mai performante. Începând cu secolul al XXI-lea, îşi fac apariţia telefoanele inteligente – smartphones, având sistem de operare propriu, cameră foto încorporată, chiar şi reportofon sau giroscop.

La fel ca orice dispozitiv electronic, utilizarea telefonului celular prezintă anumite riscuri sau dezavantaje. În primul rând, orice telefon celular implică resurse, în principal de timp şi financiare. În al doilea rând, folosirea îndelungată a acestuia poate determina apariţia cancerului. Tocmai de aceea, fiecare telefon mobil trebuie să prezinte o rată de abosrbţie specifică sub limita maximă admisă, exprimată internaţional prin SAR/kg, unde SAR – Specific Absorbtion Rate pentru a putea fi comercializat şi utilizat legal. Nu în ultimul rând, mediul înconjurător are cel mai mult de îndurat din cauza tonelor de deşeuri electronice anuale, reprezentând dispozitive electronice, în principal telefoane mobile. Acestea prezintă valori anuale de peste 20 de milioane de tone, dintre care peste  jumătate reprezintă telefoane celulare ieşite din uz/defecte. În momentul de faţă, numărul telefoanelor mobile pe plan mondial este de peste 6 miliarde de unităţi, iar în 2014, conform companiei multinaţionale Silicon India, acestea vor atinge pragul de 7, 4 miliarde, depăşind populaţia mondială din momentul respectiv! Principalul motiv generator de acest tip de deşeuri îl reprezintă modul de producţie al telefoanelor celulare – în masă, construite în aşa fel încât, majoritatea dintre ele, la defectarea unei anumite componente, aceasta să nu poată fi înlocuită, iar telefonul nu va putea fi utilizat ulterior, chiar dacă restul pieselor ar fi perfect funcţionale.

Ca o alternativă la aceste probleme şi neajunsuri, designer-ul olandez Dave Hakkens propune conceptul unui nou tip de telefon, denumit Phonebloks (telefonul alcătuit din blocuri electronice). Acest nou tip de telefon este alcătuit dintr-o bază de care pot fi ataşate alte componente/blocuri. Fiecare bloc poate fi asociat cu una dintre funcţiile prezente astăzi în cadrul telefoanelor actuale. Va exista un bloc pentru baterie, unul pentru conexiune bluetooth, altul pentru cameră de fotografiat ş.a.m.d.  De cealaltă parte a bazei se va conecta un alt bloc, reprezentând display-ul telefonului. Baza este alcătuită din mai multe microchip-uri care fac posibil fluxul de electroni între diferitele blocuri. La defectarea unei componente, aceasta va putea pur şi simplu să fie înlocuită cu una nouă. Mai mult decât atât, fiecare cumpărător îşi poate crea propriul design, în funcţie de preferinţe. În cazul în care, utilizatorul este unul pasionat de fotografie, acesta va opta pentru un bloc mai mare în dauna altuia, reprezentând bateria sau difuzorul. În cazul în care telefonul este destinat persoanelor vârstnice fără preferinţe prea mari, blocul pentru cameră foto, conexiune wireless sau reportofon poate fi înlocuit cu un bloc mai mare pentru difuzor şi/sau baterie. Scopul acestui nou tip de telefon este de a reduce numărul deşeurilor anuale de telefoane mobile, dar şi de a oferi şansa cumpărătorilor de a-şi personaliza telefoanele după propriile gusturi.

phonebloks1 phonebloks2 phonebloks3

Pentru a deveni realitate, acest proiect trebuie să stârnească interesul marilor firme producătoare de telefoane mobile, iar pentru aceasta este nevoie de sprijinul nostru, al utilizatorilor din întreaga lume, prin distribuirea acestei idei şi sprijinirea sa prin voturi. Totul este posibil până în data de 29 octombrie, atunci când se doreşte a fi marcat începutul oficial al producţiei acestui nou tip de telefon: Phonebloks.

Puteţi să vă alăturaţi şi dumneavoastră acestei cauze, accesând www.phonebloks.com

 

Be smart. Be Phoneblok.

Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_mobile_phones_in_use

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone

http://www.digitaltrends.com/mobile/mobile-phone-world-population-2014/

http://edition.cnn.com/2013/09/19/tech/innovation/phonebloks-the-smartphone-for-life/index.html

http://phonebloks.com/

Articol realizat de Nechita Vladimir-Nicolae, student în anul II, specializarea Geografie, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress