Copiii şi tinerii participanţi la programul educaţional de mediu “Patrula de reciclare” au colectat peste 100 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), până la 15 aprilie. Aceste deşeuri vor ajunge să fie reciclate conform standardelor de mediu, datorită acţiunilor celor 20. 000 de elevi şi 700 de profesori coordonatori care participă la ediţia 2013 a programului educaţional de mediu “Patrula de reciclare”. Programul este desfăşurat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene şi autorităţile locale.
Până în prezent, în 12 dintre judeţele participante, Patrulele de reciclare au colectat peste 1.000 kg DEEE. Cea mai mare cantitate DEEE strânsă până la acest moment este de 9.600 kilograme şi aparţine unei şcoli din judeţul Olt.
Începând din luna noiembrie a anului trecut şi până la 15 mai 2013, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, agenţii Patrulelor de reciclare din Bucureşti şi 28 de judeţe ale ţării desfăşoară campanii stradale şi online, expoziţii şi evenimente prin care îi conving pe membri comunităţilor lor să devină mai conştienţi de importanţa colectării selective a DEEE şi să se debaraseze responsabil de aparatele electrice vechi, de becuri…
Rezultatul excepţional al iniţiativelor lor ecologice legitimează principiul programului, anume că tinerii sunt o adevărată forţă motrice a schimbărilor pozitive de mentalitate. Patrulele de reciclare contribuie pe măsura puterilor lor la reducerea fenomenului poluării şi la economisirea resurselor naturale. Deşeurile colectate în cadrul programului ajung să fie reciclate corespunzător standardelor europene de mediu, contribuind la obţinerea de materii prime secundare şi la atingerea obiectivelor de colectare a deşeurilor electrice impuse de normele UE (4 kg DEEE/locuitor, anual).
‘Este ultimul clasament intermediar înainte de raportarea finală de la 15 mai. Intrăm aşadar în linie dreaptă, perioada decisivă pentru toţi cei care aspiră la un premiu. Pentru ca grădiniţele, şcolile şi liceele participante să se bucure de sprijinul comunităţilor lor în această competiţie, încurajăm familiile, colegii şi vecinii să se implice şi să sprijine Patrulele de reciclare. Prin reprezentanţii noştri locali, acordăm tot sprijinul nostru. Le urăm inspiraţie şi succes la crearea Mascotei Patrulei de reciclare, premiul special al acestei ediţii’, a declarat Alexandra Arnăutu, manager de proiect.
Topul cantităţilor colectate de Patrule în fiecare judeţ se găseşte pe site-ul Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec: www.rorec.ro şi pe pagina Facebook a proiectului: www.facebook.com/patruladereciclare.
Judeţele participante în program sunt: Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.
Fiecare agent al Patrulei de reciclare are responsabilitatea de a colecta minimum 4 kg DEEE până la 15 mai 2013. La finalul ediţiei, organizatorii vor evalua activităţile şi proiectele raportate şi vor premia câştigătorii la nivel judeţean şi naţional: profesorii coordonatori cei mai activi, Patrulele care vor colecta cele mai mari cantităţi de DEEE şi vor crea cea mai inspirată propunere de mascotă a programului.
Sursa: Agerpres