Atât timp cât vom avea consum, vom avea și risipă de mâncare. Asta e clar.
Sunt sigură că nu de puține ori s-a întâmplat să ne simțim oarecum vinovați când am aruncat resturile de mâncare la gunoi. De ce asta? Poate pentru că alții nu au hrana necesară nici supraviețuirii, în timp ce noi o tratăm cu oarece comoditate. Poate pentru că am cheltuit, în final, bani degeaba. Oricare ar fi motivul, în adâncul sufletului știm că nu este bine.
Nu este cazul să vă dau statistici, numerele îngrijorează mereu. Cert este că o facem cu toții. Toți risipim mâncare. Deșeurile menajere sub forma aceasta au un impact considerabil asupra mediului înconjurător – aduse într-o groapă de gunoi, acestea, în descompunere, produc metan, un gaz cu efect de seră. Să nu uităm de irosirea energiei, apei și ambalajelor folosite în producerea, transportul și depozitarea mâncărurilor pe care noi le aruncăm.
Ce sfaturi am eu pentru voi:
Ajutați-vă de prietenii depozitării din casa voastră!
Congelatorul – în afară de înghețată și carne, putem să depozităm până și verdețuri, legume și fructe; poate ni se va face poftă de o plăcintă cu vișine în miez de iarnă!
Frigiderul – nu există multe alimente ce nu pot fi băgate la frigider și folosite mai târziu. Este O.K. să gătim o cantitate mare, pe care ulterior să o împărțim pe zile. Sau, de ce nu, să ne păstrăm “în viață” legumele și fructele mai mult timp. Țineți însă cont să depozitați separat mâncărurile gătite de alimentele crude și să țineți cont că nu toate preferă aceleași temperaturi (verificați temperatura!). De asemenea, folosiți-vă de recipiente cu închidere ermetică, clipsuri și alte pungi care se pot resigila.
Nu uitați să curățați și dezinfectați aparatele frigorifice periodic!
Țineți cont de câte porții de mâncare vă trebuie!
Mi s-a întâmplat deseori să gătesc mai mult decât trebuie. În special la paste. Ei bine, nu vreau să îmi mai rămână mâncare bună “de aruncat”! Ce pot face? Sunt câteva instrumente bine venite în bucătărie. Pentru spaghete, de exemplu, avem, pe lângă cel din imagine :) (vezi aici), un dispozitiv fain aici. Desigur, cele mai importante ustensile sunt tot lingura și cana. Urmați rețeta sau instrucțiunile de pe ambalaj și sigur nu va rămâne mâncare. În orice caz, dacă nu sunteți siguri de acest lucru, puteți oricând invita un prieten mai gurmand la masă! :)
Timpul și Banii voștri pot fi salvați!
Cea mai ușoară metodă prin care puteți face asta este să folosiți LISTA! (de alimente/cumpărături). Da, știu, toată lumea o face, dar nu când trebuie! Ne este favorabil tuturor să știm mereu ce avem în frigider, congelator, dulapuri și eventual pe balcon! :) Ne ajută să ne decidem și asupra a ceea ce dorim să gătim. Planificați-vă meniul din timp, completați lista cu ce alimente vă trebuie, ce alimente s-au consumat. Poate fi pe zile, pe săptămână, pe eveniment. Puneți-o într-un loc unde să vă fie vizibilă și de unde să vă fie facil să scrieți.
“S-a terminat laptele! Trebuie luat așadar lapte. Pentru ce? Pentru micul dejun, pentru checul de sâmbătă și pentru pâinea cu ou de joi!”. Poate sună complicat, dar chiar simplifică viața și mai ales vă ajută la economisirea alimentelor. Odată ce știi ce ai nevoie și de cât, scad șansele ca mâncarea să fie irosită.
Pentru numeroase alte sfaturi, ponturi, explicații, rețete, aplicații pentru determinarea porțiilor de mâncare, vă invit să intrați pe LoveFoodHateWaste, sursa mea de inspirație pentru acest articol.
Fiți așadar, prietenoși, simpli și responsabili cu viața voastră!
PS: Nu uitați și de Eco-Sfaturile pentru Bucătărie din articolul Greenly de aici!
PS2: Sunt binevenite orice alte sfaturi pentru a ne iubi mâncarea!:)
Surse fotografii: idontdohousework, thisiscolossal, livesimplybyannie, sustainabilityninja, wellhome