O viaţă de…plastic

Istoria tristă a pungilor de plastic ”oferite” pe gratis de către supermarket-uri ridică multe probleme în domeniul mediului. În urma studiilor făcute de o Agenţie pentru Protecţia Mediului din Statele Unite s-a constatat consumul mondial impresionant al pungilor de plastic, ce atinge anual între 500 de bilioane şi 1 trilion de bucăţi. Cu toate acestea, numai 1 % sunt reciclate, costurile de producţie depăşindu-le pe cele de reciclare. De pildă, reciclarea unei cantităţi de o tonă de saci de plastic ar păgubi un investitor cu 4000 de $, ceea ce reprezintă un real inconvenient într o lume materialistă axată în exclusivitate pe profit. Deci, ne putem întreba unde vor sfârși aceşti saci?

Un studiu realizat în 1975, a arătat că ambarcaţiunile transoceanice aruncă în total 8 milioane de livre de plastic în mare. Motivul pentru care suprafaţa uscatului nu a fost până acum acoperită cu plastic este că majoritatea deşeurilor au fost depozitate în apa oceanelor. Pungile de plastic pot fi uşor purtate de vânt şi ajung în zone greu de imaginat.

Pungile îşi fac drum către mare prin canalele de deversare şi depind de capacitatea de transport a râurilor, care depozitează de-a lungul traseului, pe maluri sau pe terase, deşeuri plastice de diferite dimensiuni. Au fost văzuţi saci de acest fel plutind spre Nord, aproape de Cercul Polar, lângă Spitzbergen si mult mai multe spre Sud, în arealul ce înconjoară insulele Malvine. Un procent ce depăşeşte 10 % este ocupat de pungi și saci sintetici ajunși la maluri în SUA, conform Programului de Monitorizare a deşeurilor în cadrul Marinei Naţionale.

Pungile de plastic sunt foto-degradabile, în timp ele descompunându-se în polimeri mai mici şi mai toxici, care devin astfel chiar parte din lanţul alimentar.

Circa 200 de exemplare din specii diferite de vieţuitoare marine, precum delfini, foci, ţestoase etc. mor anual din cauza acestora.

Soluţiile ar putea fi folosirea unor sacoşe de panză, care ar evita utilizarea a 24 de pungi de plastic pe lună. Atât Bangladesh, Rwanda, China cât şi Irlanda au interzis comercializarea pungilor de plastic, cea din urmă prin impunerea unor taxe destul de considerabile, ce au redus consumul cu aproximativ 90 % încă din anul 2002. Pungile de plastic sunt realizate din polietilenă, produs al petrolului, resursă neregenerabilă si râvnită de marile puteri ale lumii. Reducând sau interzicând folosirea acestei materii prime, China a economisit 37 de milioane de barili de petrol pe an.

Surse foto:

http://easternphi.blogspot.ro/2012/09/earth-air-sea-and-plastic-bags.html

http://advocacy.britannica.com/blog/advocacy/2008/12/plastic-bags-and-animals-making-the-wild-safe-for-wildlife/

http://action.surfrider.org/p/dia/action/public/?action_KEY=6437

http://lamodeverte.wordpress.com/category/non-atmospheric-pollution/

Articol realizat de Ioana-Ruxandra Stavriu, Facultatea de Geografie, anul III, specializarea Geografia Mediului

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress