Este ora 21.30, noaptea marea nu se mai vede…se aude…Soarele fierbinte a apus, lăsand loc unui cer întunecat, ce se oglindește în Marea cu adevărat Neagră, mai curată ca oricând și atât de caldă. Într-un colț, luna plină își pornește călătoria deasupra cerului, creând un culoar luminos între mijlocul mării și picioarele noastre ce se odihnesc în nisipul cald de la malul Mării Negre.
Noaptea, marea a rămas singură și pustie, așteptând nerăbdătoare răsăritul soarelui ce aduce cu el turiști dornici de a privi, a iubi, de a se cufunda în mare. Odată cu ei, nisipul fin devine mai arzător și mai încărcat cu…deșeuri. Am observat că în perioada vacanței, turiștii își lasă acasă grijile, stresul, problemele, uneori și manierele. Parcă din dorința de a lăsa ceva în urma noastră ”ne semnăm” cu deșeurile aruncate întâmplător.
Sunt și oameni care se ocupă de protejarea mediului chiar și în vacanță! Organizaţia „Mare Nostrum”, în parteneriat cu Asociaţia Litoral – Delta Dunării şi ABADL, au desfăşurat primele acţiuni de informare a turiştilor cu privire la necesitatea colectării deşeurilor pe plaje, începând din data de 15 iunie până la 15 septembrie, în cadrul campaniei Litoral curat 2012.
Voluntarii organizaţiei „Mare Nostrum” au împărţit, în fiecare weekend, peste 3.000 de materiale informative pentru conştientizarea turiştilor şi hotelierilor cu privire la importanţa colectării deşeurilor de pe plaje.
Până pe 15 septembrie, activităţile din cadrul proiectului Litoral Curat se vor desfăşura în toate staţiunile de pe litoral, între Năvodari şi Vama Veche. Acţiunile fac parte din ediţia a 8-a a campaniei Litoral curat, având ca scop adoptarea unui comportament responsabil şi prietenos faţă de mediul înconjurător, faţă de plajă şi mare.
În acțiunile de informare, conștientizare și educare a constănțenilor și turiștilor de pe litoral, Mare Nostrum are ca scop principal promovarea necesității colectării deșeurilor numai în zonele special amenajate, precum și importanța reciclarii materialelor recuperabile. Publicul țintă al campaniei este reprezentat de turiștii aflați pe litoral în sezonul estival, operatori de plajă, locuitori din zona costieră romanească și administrația locală.
Săptamânal, au loc caravane de informare în stațiuni diferite, pentru a fi informat un numar mai mare de turiști. În zilele de joi, echipele de coordonatori și voluntari Mare Nostrum merg la hotelieri, pentru a pune la dispoziția turiștilor materiale informative.
La fiecare final de săptămână, au loc sesiuni de informare şi conştientizare pe plajele româneşti. Directorul ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea, a declarat: „Ediţia de anul acesta este o continuare a acţiunilor noastre desfăşurate pe linia protejării zonei costiere româneşti şi a implementării conceptului de colectare selectivă, în special în rândul turiştilor. Anul acesta ne bucurăm de parteneriatul cu Asociaţia Litoral, sperând ca, prin eforturile noastre comune, să aducem un plus de informaţie şi o schimbare reală de atitudine în rândul turiştilor şi localnicilor”.
Noaptea marea nu se mai vede…se aude!
Sursa: http://www.radiovacanta.ro, http://www.cugetliber.ro, www.ecomagazin.ro, http://www.bursa.ro, http://www.telegrafonline.ro, http://business-forum.ro
Sursa foto: http://www.kudika.ro, http://www.nelutu.info, http://business-forum.ro
Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!
Articol realizat de Ionela Marin