În urma prăbușirii avionului ce aparținea unei companii aeriene malaeziene în Oceanul Indian, s-a observat ceea ce știam de mult și anume că apele oceanice sunt înțesate de gunoaie.
Dispariția avionului pe 8 martie a dus, așa cum era normal, la o serie întreagă de cercetări pentru a găsi persoanele aflate la bord. Odată demarată această căutare, au fost observate zone întregi în care erau acumulate deșeuri, în special deșeuri din plastic. Acestea sunt apoi ingerate de vietățile marine și duc la efecte catastrofale la nivelul acestora.
Deșeurile însumează mari cantități de plastic, urmate de echipamente de pescuit, părți de containere, lemn sau resturi provenite din uragane, furtuni sau tsunami, ce au măturat coastele continentelor. În mare parte, însă, deșeurile sunt alcătuite din plastic. Odată cu producerea acestui neplăcut eveniment, lumea a putut vedea într-adevăr faptul că apele oceanice chiar reprezintă coșul de gunoi al oamenilor. Problema se regăsește din păcate în toate oceanele, iar aceste deșeuri se întind pe zone imense, în care resturile se acumulează dar totodată circulă liber, fiind “ajutate” de către curenți.
Cercetătorul Kathleen Dohan, de la Earth and Space Research din Seattle, vorbește despre aceste zone imense de deșeuri cumulate în oceane. A realizat, de altfel, un videoclip în care arată mișcarea acestor deșeuri și locul unde acestea vor ajunge în zece ani. Aceste deșeuri ajung în zone mari, Oceanul Atlantic și Pacific având câte două de fiecare, una la nord și una la sud, iar Oceanul Indian cuprinde o zonă mare dispusă central între Africa și Australia.
Dintre toate cea mai mare este cea din Oceanul Pacific, acumulată în special în urma cutremurului și tsunami-ului japonez. Resturile din lemn ce plutesc în derivă însumează aproximativ 100 de milioane de tone și pot îngreuna traficul naval, putând produce chiar accidente. Se estimează că zona de resturi din Pacific are dimensiunea statului Texas.
În schimb, plasticul produce pagube în rândul vieții marine, deoarece acestea le ingerează. Cea mai mare concentrație de resturi din materiale plastice se găsește în nordul Oceanului Atlantic și provine din SUA, Canada, Mexic și Europa.
Zona de deșeuri din Oceanul Indian a fost descoperită recent, mai exact în 2010, și se întinde pe aproximativ 5 milioane de km².
Aceste deșeuri, datorită circulației apei oceanice, se pot întinde pe zone imense. De exemplu, curenții din Oceanul Indian fac în așa fel încât deșeurile să circule liber din Australia in Africa și invers, iar o rotație completă poate dura 6 ani.
Ar trebui să ne gândim mai bine la un sistem de management al deșeurilor, deoarece acestea ne afectează sănătatea prin consumarea peștelui ce provine tocmai din aceste oceane înțesate de resturi.
Referințe:
National Geographic, Noaa.gov, The Independent