Străbunicii noștri nu aveau probleme cu deșeurile din construcții și demolări, dat fiind faptul că materialele care rămâneau erau reutilizate direct pentru construirea noilor locuințe sau ca materiale de rambleu. Totodată, în cursul anilor, cantitățile și compoziția deșeurilor de construcții au crescut mult, fenomen datorat mai ales creșterii bruște demografice, exigențelor crescute pentru construcții și tehnicizării muncii. Diversitatea materialelor folosite complică adesea recuperarea deșeurilor. În consecință, “stăpanii lucrărilor” ar trebui, pe cât posibil, ca înainte de a se gandi la orice eliminare, sa vegheze asupra materialelor care pot fi separate.
Construcția unei noi locuințe reprezintă un motiv de bucurie pentru proprietarii săi…dar pentru mediu? Sub termenul de “deșeuri de construcții și demolări” sunt cuprinse toate substanțele produse sau utilizate în cadrul lucrărilor de asanare, de demolare sau alte munci de construcții.
Deșeurile din construcții și demolări se împart în: electrice și electronice, cauciuc și pneuri, de construcții, materiale disparate, hârtie și carton, materiale plastice, articole de unică folosință, sticlă, lemn, deșeuri incomode numite de obicei ”gunoi”, substanțe organice, metale și fier, textile.
Din grijă pentru mediu, este bine să acordam o atenție deosebită colectării separate, la triere și la reutilizarea sau la recuperarea acestor substanțe. Calea de recuperare sau de eliminare se alege în funcție de gradul de poluare a substanțelor dăunătoare și de “curățenia” deșeurilor.
Compoziția deșeurilor din construcții și demolări este dependentă de extinderea domeniului construcțiilor. Deoarece clădirile au durata de viață de mai multe decenii, este evident faptul că, pentru resturile din construcții obținute azi, sunt relevante materialele de construcție de ieri și alaltăieri, iar materialele folosite astăzi vor deveni deșeuri peste 50-100 de ani.
O parte a materialelor folosite în trecut au devenit azi periculoase, de exemplu azbestul, și trebuie luate măsuri pentru gestionarea lor. Compoziția deșeurilor din construcții și demolări depinde de lucrările ce se realizează.
Din lucrările de renovare rezultă mai multe deșeuri decât din lucrările de construcție a unei clădiri noi.
Depozitarea deșeurilor din construcții și demolări ocupă suprafețe mari de teren valoros, dar cauzează și poluarea aerului, apei și solului, prin apariția dioxidului de carbon și a metanului, gaze care contribuie la efectul de seră.
În cadrul Uniunii Europene, cea mai mare parte din cantitatea de deșeuri rezultate din construcții și demolări este depozitată împreună cu alte categorii de deșeuri.
Sursa: http://www.rejournal.eu, www.cceg.ro, http://www.deseuri-online.ro.
Sursa foto: www.implozia.ro, www.adevarul.ro, www.ziare.com, http://jenesaispas-nymph.deviantart.com.
Articol realizat de Ionela Marin