Deseurile fac parte din viata noastra, le intalnim pretutindeni, nu ne plac, ne deranjeaza, le ignoram si totusi ne pot fi folositoare si necesare.
Imi doresc ca prin articolele din aceasta categorie, deseuri, sa descoperim impreuna rolul deseurilor in viata noastra si importanta lor, alaturi de sfaturi pentru reciclare, costurile suportate si alte informatii utile din acest domeniu.
Dar mai intai sa aflam ce sunt deseurile !
Cuvantul “deseu” provine din limba franceza. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, semnifica ” Rest dintr-un material rezultat dintr-un proces tehnologic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat direct pentru realizarea produsului respectiv”; pe scurt, orice substanta (sau obiect) pe care detinatorul o arunca, intentioneaza sau este necesar sa o arunce.
Deseurile sunt de mai multe tipuri:
Deseuri municipale (inclusiv cele menajere si comerciale, deseuri industriale (inclusiv cele rezultate din productie), deseuri periculoase, deseuri din constructii si demolari, deseuri din minerit, deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), deseuri municipale biodegradabile, deseuri de ambalaje,vehicule scoase din uz (VSU-uri) si anvelope, deseuri agricole. Procentul cel mai mare in Romania il reprezinta deseurile menajere.
Inca din 1970 s-a constientizat ca deseurile constituie o problema si ca metodele de tratare nu sunt satisfacatoare. Gestionarea lor se refera la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea lor, avand ca scop economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile.
In Uniunea Europeana, primele directive ale Comisiei Europene privind problema deseurilor dateaza din anul 1975. La Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro din 1992, s-au adoptat politici care au fost introduse pe plan mondial; stim, de asemenea, ca la aceasta conferinta s-au pus bazele conceptului de dezvoltare durabila.
In Romania, activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata pe OUG 78/2000, care implementeaza o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activitati o au in responsabilitate Ministerul Ministerul si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).
Din punct de vedere economic, activitatea de gestionare a deseurilor in Romania are o pondere de 10 miliarde euro.
Sumele investite in gestionarea deseurilor nu sunt suficiente pentru pastrarea unei Romanii curate, depinzand de fiecare dintre noi cum va arata tara in viitor si ce mari sau mici eforturi suntem dispusi sa facem pentru asta.
Sursa foto: http://www.deliaciobanu.ro
Articol realizat de Ionela Marin