Ce s-a mai întâmplat în ultimul timp? (II)…și urări pentru vacanță!

Ca de obicei, vă ţin la curent cu ştirile primite pe adresa de contact Greenly. Ştiu, este vacanţă (sau „aproape” vacanţă), tentaţiile verii sunt foarte mari, dar poate găsiţi cinci minute şi pentru articolele Greenly. Faptul că voi, dragi cititori, vă „rupeţi” din timpul vostru preţios câteva clipe pentru a ne citi revista, reprezintă pentru mine cea mai mare răsplată!

Cineva îmi spunea odată ca Greenly mi-a adus mai mult lacrimi…Au fost şi lacrimi, dar au fost şi clipe de mulţumire! Este greu să coordonezi un proiect de voluntariat, într-o ţară cu diverse probleme economice! Am învăţat în tot acest timp că pentru orice voluntar dintr-un proiect, aspectele privind găsirea unui loc de muncă sau eficienţa muncii la locul de muncă deja deţinut, armonia vieţii personale, de familie, de cuplu, petrecerea timpului liber într-un mod cât mai frumos, pregătirea profesională, siguranţa zilei de mâine etc reprezintă laturi sau ipostaze mult mai importante decât activitatea de voluntariat! Şi, la urma urmei, este omenesc şi normal!

Am mai învăţat să nu-mi fac planuri bazându-mă pe posibila implicare a altor oameni! Nu-ţi poţi gestiona decât propriul tău timp, propriul tău efort, propriul tău intelect! Am mai învăţat că oamenii…îţi pot face surprize…că pe unii îi cunoşti cu adevărat doar în clipe de cumpănă, că pe alţii doar banii îi motivează…Nu judec, doar constat! Şi încerc să-mi “ascut” şi rafinez discernământul…să nu uit nici chiar clipele de dezamăgire (şi ele sunt lecţii)…să mă bucur de fiecare moment frumos trăit cu echipa şi revista Greenly!

Aşadar, întrucât vacanţa se apropie iar în spatele acestei reviste se află oameni ca toţi oamenii, vă rugăm să ne iertaţi pentru unele „pauze” sau sincope ce pot apărea în următoarele 3 luni!

Revenind la informaţiile primite pe adresa de contact Greenly, zilele trecute am aflat o veste bună din domeniul gestiunii deşeurilor. Gremlin, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, a implementat un proiect de colectare selectivă a deşeurilor, adresat pacienților, vizitatorilor și angajaților Spitalului și secțiilor exterioare ale acestuia.

În cadrul proiectului, Spitalele Agigea, Palazu, secția Dermato Venerice Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au fost dotate cu pubele destinate colectării selective, puse la dispoziție în mod gratuit de compania Gremlin. Potrivit inițiatorilor, proiectul își propune să promoveze în rândul celor ce frecventează spitalul un comportament responsabil faţă de mediu şi societate.

SPITALUL_CLINIC_JUDETEAN_DE_URGENTA_CONSTANTA (1)Locațiile celor 120 de pubele ce au fost amplasate în cadrul unităților spitalicești au fost determinate în urma analizelor privind traficul specific fiecărei secţii sau zone a spitalului. În ceea ce privește Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, acesta este tranzitat zilnic de aproximativ 4.000 de persoane, instituția având un mare potențial de colectare a deșeurilor reciclabile.

„Implementarea proiectului de colectare selectivă în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se înscrie în direcția inițiativelor companiei noastre, prin care încercăm să conștientizăm populația și să creștem ponderea deșeurilor ce ajung să fie reciclate în defavoarea deșeurilor ce ajung la groapa de gunoi”, a declarat Aurora Olescu, administratorul companiei Gremlin. Potrivit inițiatorilor, pe parcursul proiectului, sistemul de colectare selectivă va fi extins prin suplimentarea numărului pubelelor acolo unde va fi necesar acest lucru.

Separarea pe tipuri de deşeuri la sursa de generare va conduce la colectarea unor cantităţi considerabile de deşeuri reciclabile, ce vor fi preluate, procesate și valorificate de compania de management al deșeurilor, Gremlin.

Implementarea proiectului de colectare selectivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va aduce o serie de beneficii, precum respectarea legislaţiei în domeniul deşeurilor, reducerea costurilor cu gestionarea deşeurilor, conservarea resurselor şi protejarea mediului și schimbarea mentalităţii angajaţilor, pacienţilor şi vizitatorilor.

Cine este Gremlin?

Gremlin se evidenţiază pentru întreaga arie de expertiză legată de managementul deşeurilor, reprezentând un partener strategic în colectarea, tratarea şi valorificarea unei game largi de deşeuri. Profesioniştii Gremlin sunt primii care au pus în funcţiune o instalaţie automată pentru tratarea DEEE-urilor,  primii care au transformat deșeurile de sticlă în materie primă, primii reciclatori români înregistrați în EMAS şi lista poate continua. Deviza noastră, „Reciclează împreună cu noi!”, exprimă cel mai bine angajamentul pe care Gremlin şi l-a luat în lupta pentru un viitor curat şi sprijinul constant pe care îl asigură comunităţilor în vederea îndeplinirii acestui deziderat.

De asemenea, Gremlin a organizat (aşa cum vă informam aici), cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu şi al Primăriei Municipiului Constanţa, campania Olimpiada Deșeurilor, ce s-a desfășurat în perioada 14 mai – 14 iunie, oferindu-le claselor înscrise în campanie ocazia să colecteze selectiv și să fie premiate.

În cadrul campaniei, clasele au colectat selectiv deșeuri de hârtie și carton, PET, doze, baterii și acumulatori și echipamente electrice și electronice. În cifre, campania a însumat 218 clase înscrise, din 29 de școli aflate în județul Constanța.

Implicarea a peste 5.000 de elevi în cea de-a treia ediție a campaniei Olimpiada Deşeurilor s-a concretizat în colectarea a 31.769 kg deşeuri de hârtie, 4.222 kg deşeuri de PET, 514 kg deșeuri de doze, 11.362 kg deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi 869 kg deşeuri de baterii, totalizând 48.736 kg deșeuri colectate selectiv.

Ce este Olimpiada Deșeurilor?

De-a lungul celor 3 ediții, campania Olimpiada Deșeurilor a implicat aproximativ 10.000 elevi, recompensându-i pentru efortul de a colecta selectiv peste 90.000 kg deșeuri de hârtie, PET, doze, baterii și acumulatori și echipamente electrice si electronice. Această campanie de conștientizare se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial din județul Constanța. Numai în 2012, 4.019 elevi din 144 de clase aparţinând unui număr de 25 de şcoli din judeţul Constanţa s-au implicat în cadrul campaniei, reușind să colecteze selectiv o cantitate totală de 35.178 kg deșeuri.

În cadrul ediției de anul acesta, clasele înscrise în campanie au trebuit să colecteze o cantitate totală de minim 70 kilograme de deşeuri pentru cele 5 categorii de deşeuri ce au făcut obiectul campaniei. În momentul preluării deșeurilor de la școli, elevii au fost recompensați cu premii instant, iar clasele ce au reușit să colecteze o cantitate minimă totală de 70 kg au primit din partea organizatorilor o diplomă de participare și un set de mingi. Potrivit Aurorei Olescu, administratorul Gremlin, „Marea surpriză a ediției de anul acesta este reprezentată de faptul că prin competiția frumoasă ce s-a creat, clasa câștigătoare a ediției precedente a reușit și anul acesta să câștige Trofeul Olimpiada Deșeurilor. Pentru noi, acest lucru este o dovadă clară a faptului că am reușit să încurajăm colectarea selectivă și să ajutăm la crearea unor adevărați ecologiști”.

În cadrul spectacolului ce a avut loc pe data de 20 iunie la Pavilionul Expoziţional Constanţa, au fost acordate următoarele premii:

Trofeul „Hârtiuţa Drăguţa” – pentru colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri de hârtie: clasa a VII-a A – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuzla – 2.707 kg. (cea mai mare cantitate de deșeuri de hârtie colectată pe clasă a fost de 3.282 kg).

Trofeul „Peta Circumspecta” – pentru colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri de PET: clasa a VII-a – Şcoala A. Ghencea Săcele – 322 kg. (cea mai mare cantitate deșeuri de doze colectata pe clasă a fost de 325 kg).

Trofeul „DOZAta Coafata”-  pentru colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri de doze – clasa a III-a – Şcoala A. Ghencea Săcele – 52 kg.

Trofeul „Bati cel viteaz” – pentru colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri de baterii: clasa a II-a B – Şcoala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – 45 kg. (cea mai mare cantitate deșeuri de baterii colectată pe clasă a fost de 208 kg).

Trofeul „Calculatoraşul cel voinic” – pentru colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice – clasa a V-a A – Şcoala A.Ghencea Săcele – 1.593 kg.

Trofeul „Olimpiada Deşeurilor 2013” – pentru colectarea celei mai mari cantităţi totale de deşeuri – Clasa a III-a B – Şcoala „Dimitrie Ştiubei” – structură a Liceului Teoretic Decebal – 4.282 kg.

Potrivit regulamentului campaniei, o clasă este eligibilă pentru câştigarea unui singur trofeu din cele 6, primind premiul la categoria unde a colectat cantitatea mai mare. Prin redistribuire, premiul pentru cea de-a doua categorie a fost acordat clasei ocupând următoarea poziție.

Pentru implicarea deosebită, clasele câștigătoare ale celor 5 trofee vor vizita fabrica de hârtie Comceh din Călăraşi, fabrica de doze Can Pack, sediul Gremlin, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, Muzeul Delta Dunării Tulcea, iar marii câștigători vor pleca în tabără la munte.

Din dorința de a încuraja cât mai mult colectarea selectivă, în cadrul spectacolului organizatorii au oferit și 4 premii de popularitate.

[mulţumim pentru comunicatele de presă dnei Ana Elena Stoican – Specialist Relaţii Publice, Gremlin]

Acestea fiind zise, dragi cititori, vă dorim vacanţă frumoasă şi nu uitaţi să ne vizitaţi si pe noi, când aveţi timp si dispoziţie :)!

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress