România va dispune de 8 miliarde de euro pentru acțiuni climatice

România va fi nevoită să ia în calcul combaterea cauzelor și efectelor schimbărilor climatice în toate proiectele finanțate din fonduri europene începând cu anul 2014, iar dialogul social este cheia stabilirii eficiente a priorităților reale de investiții.

La această concluzie s-a ajuns în cadrul seminarului “Parteneriat pentru implementarea Strategiei Europa 2020“, organizat săptămâna trecută de Fundația Terra Mileniul III, la prezentarea căruia am fost și eu.

Ei bine, ca să înțelegem și asta pe scurt, evenimentul a fost centrat pe viitoarea perioadă de programare a fondurilor europene, respectiv 2014 – 2020, dar și obligațiile României privitoare la schimbările climatice.

Bugetul destinat proiectelor pentru climă va crește la nivel european de la 50 Mld € (cât a fost în perioada 2007 – 2013), la aproximativ 200 Mld €. În plus, următoarea perioadă de programare a fondurilor europene va conține o nouă categorie de intervenție, ce vizează trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon și promovarea adaptării la schimbările climatice.

EUROPA 2020

Fondurile structurale sunt principalul instrument economic prin care Uniunea Europeană sprijină statele membre să ia măsuri în concordanță cu Strategia Europa 2020. În acest sens, Comisia Europeană a recomandat guvernelor să stabilească prioritățile de investiții împreună cu toți actorii sociali implicați, sub forma unui Acord de parteneriat, care să prevadă 20% din fondurile alocate către măsuri de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră sau măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

STRATEGIA 2020

Ce priorități are Strategia Europa 2020?

  • creștere inteligentă: dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere și inovare;
  • creștere durabilă: promovarea unei economii mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologice și mai competitive;
  • creștere favorabilă a incluziunii: promovarea unei economii cu o rată ridicată a ocupării forței de muncă, care să asigure coeziunea socială și teritorială.

“Miza pentru România o reprezintă aproximativ 8 miliarde de euro pe care nu îi vom putea accesa în viitorul exercițiu financiar, dacă acum nu vom identifica cele mai bune măsuri de intervenție către o economie cu emisii scăzute de carbon” a spus Lavinia Andrei, președinte TERRA Mileniul III.

STRATEGIA 2020

Ce s-a întâmplat în cadrul Seminarului?

La aceeași masă de discuții s-au așezat atât reprezentanți ai administrației publice implicați în următoarea perioadă de programare, cât și reprezentanți ai ONG-urilor din România implicați în activitatea de monitorizare și de programare a fondurilor europene, pentru a propune măsuri prioritare  în următoarele domenii:

  • Trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon
  • Adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor
  • Protejarea mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor
  • Promovarea  transportului  sustenabil și eliminarea blocajelor din cadrul rețelelor majore de infrastructură

STRATEGIA 2020

În cadrul întâlnirii s-a pus accentul pe necesitatea cooperării dintre autoritățile publice și societatea civilă pentru stabilirea direcțiilor de acțiune și a priorităților de investiții ale României.

Întâlnirea a fost deschisă, în asentiment cu tema seminarului, cu semnarea unui acord de cooperare între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Fundația TERRA Mileniul III, pentru a sprijini și promova proiectele ce vizează combaterea schimbărilor climatice. Iar potrivit reprezentanților Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, acțiunea climatică va trebui integrată în toate ariile principale de finanţare – coeziune, inovare, infrastructură, agricultură.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Parteneri pentru Politici Publice: Îmbunătățirea Capacitătii de Colaborare a ONG-urilor cu Administrația Publică în contextul Strategiei Europa 2020”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013.

Terra Mileniul III

Suntem încrezători că lucrurile se mișcă spre bine la nivelul UE în ceea ce privește implicarea de forțe și finanțe în combaterea schimbărilor climatice. Mulțumim și noi pentru interesul și efortul depus de Terra Mileniul III și așteptăm și pe mai departe fapte!

Surse foto: inforegiodoc.euzturk.blogactiv.euec.europa.eu,

sitepres.europarl.europa.eublogs.bournemouth.ac.ukwwf.eu

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress