Pentru acest oraș din Australia, încălzirea globală nu mai este o problemă. Vezi ce soluție au găsit locuitorii!

Temperaturile în Australia s-au ridicat la început de ianuarie la peste 40 de grade Celsius, la umbră. Pe terenul de tenis de la Grand Slam Australian Open temperatura la prânz ajunge și la 60 de grade Celsius, temperatură la care se poate prăji un ou. Locuitorii orașului australian Coober Pedy au însă o metodă inedită de a combate căldura.

Micul oraș minier este capitala lumii în ceea ce privește extragerea opalului. Aproximativ 95% din aprovizionarea cu acest mineral de excepție provine din acest loc. Cu toate astea, orașul de 3.000 de locuitori pare mai mult părăsit decât prosper. Și asta pentru că doar jumătate dintre locuitori mai trăiesc la suprafață.

Inițial, sistemul de mine era destul de îngust, având în vedere că acum 50 de ani mineritul era preponderent muncă manuală. În ultimii ani însă au avansat atât tehnicile de minerit, cât și camerele din subteran, care s-au transformat în adevărate locuințe.

În loc să locuiască în climatul deșertic extrem, oamenii s-au refugiat în case scoase parcă din desenele animate cu Fred Flinstone. Și, deși ideea de a trăi în întuneric nu este o idee foarte atractivă, fiecare a reușit să își creeze imaginea unei case obișnuite, cu uși și chiar cu geamuri.

Iar pentru că în subteran s-a format o adevărată comunitate, oamenii au înființat chiar și biserici. Deși aceste peșteri sunt reședințe private, vizitatorii sunt bine-veniți, ba chiar pot petrece o noapte la hotelul care s-a deschis în subteran. Fiecare cameră este ventilată printr-o coloană verticală care iese la suprafață, temperatura este perfect reglată, iar sunetele abia circulă dintr-o casă în alta, scrie viralnova.com

underground-houses17 underground-houses4 underground-houses5 underground-houses7 underground-houses11 underground-houses13 underground-houses16

Sursa: semneletimpului

Foto: viralnova

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress