Academia Română, prin Institutul de Biologie Bucureşti, împreună cu Asociaţia Internaţională pentru Studiul Dunării şi Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor vă invită pe 29 iunie 2013 să sărbătoriţi alături de întregul bazin al Dunării – “Ziua Internaţională a Dunării”
Fiind o parte importantă a bazinului Dunării, atât din punct de vedere biologic cât şi din punct de vedere economic, la iniţiativa ICPDR, evenimentul din acest an a fost dedicat promovării şi protecţiei sturionilor.
În cadrul evenimentului, va fi prezentat programul “Sturion 2020”, realizat pentru a asigura protejarea şi refacerea acestor specii periclitate. Programul elaborat de Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor se bucură de sprijinul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) – Aria Prioritara 6, al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Dunării (IAD), Fondului Internaţional pentru Natură (WWF) şi al altor organisme guvernamentale şi non-guvernamentale.
În trecut, sturionii reprezentau una dintre bogăţiile naturale ale României, aducând un venit considerabil pescăriilor amplasate de-a lungul Dunării şi asigurând bunăstarea comunităților locale, iar astăzi se află în pragul dispariției din cauza suprapescuitului, braconajului şi distrugerii habitatelor.
Programul „Sturion 2020”, ca urmare a abordării sale integrative, aspectele de protecţie a mediului fiind îmbinate cu cele de dezvoltare economică şi socială, a fost remarcat la nivelul Comisiei Europene, fiind inclus în recentul raport al CE către Parlamentul European vizând priorităţile SUERD.
Evenimentul dedicat promovării şi protecţiei sturionilor se va desfăşura în data de 26 iunie 2013, la sediul Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125, Aula Magna, în intervalul 11.00 – 14.00.
Vor fi prezenţi reprezentanţi de prestigiu ai Academiei Române, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Dunării, Asociaţiei Ivan Patzaichin, WWF etc.
Scurte informaţii despre sturioni:
- Prohibiţia la sturion a fost introdusă în România în 2006, iar în Bulgaria în 2011.
- Potrivit Raportului “Comerţul ilegal cu caviar în Bulgaria şi România”, realizat de World Wild Found (WWF), 83% dintre pescarii de pe Dunăre şi din Delta Dunării consideră că pescuitul de sturioni nu este o ameninţare pentru prezervarea speciei, deşi 67% cred că stocurile au o tendinţă de scădere
- Cercetarea relevă că 68% dintre pescari nu eliberează sturionii, cu toate că este în vigoare interdicţia de a pescui această specie, încă din 2006. 94% dintre pescari ar coopera cu autorităţile, cu condiţia ca şi acestea să respecte legea, dar numai 45% consideră că denunţarea braconierilor este eficientă pentru oprirea pescuitului ilegal la sturion. 39% dintre cei chestionaţi au răspuns că o denunţare ar fi inutilă.
- Sturionii, singurii peşti care furnizează caviarul autentic, pot ajunge de-a lungul vieţii până la mărimea unui autobuz şi pot cântări peste 1.500 de kilograme.
- Capturile de sturion au scăzut, în România, de la 1.144 de tone în anul 1940, la doar 8 tone în anul 2005, înainte de impunerea interdicţiei.
- România era printre primii cinci exportatori mondiali de caviar, cu 26 de tone exportate între 1998 şi 2006. Din discuții a rezultat că prohibiția, ca unică soluție până acum, este privită cu reticență de pescari, deși 90% declară că o respectă și sunt de acord că sturionii au nevoie să fie protejați pentru a supraviețui. În plus, 87% dintre pescari au accentuat faptul că își doresc ca prohibiția totală să înceteze cât mai repede, 96% dorind să se păstreze tradiţia de pescuit sturioni.
- Autorităţile de control și factorii de decizie consideră interdicția de pescuit o măsură necesară, care ar fi mai eficientă dacă ar fi susţinută prin sancţțiuni mai drastice. Totuși, factorii de decizie consideră că sunt necesare mai multe studii, pentru a se prelungi prohibiţia din 2006.
Mulţumim pentru informaţii dnei Dr. Cristina Sandu, Coordonator Grupul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor şi dnei Catalina Dinulescu, Consulting Business Alliance.
http://www.rtv.net/piata-mondiala-a-caviarului-sfideaza-criza_7629.html