Viata pe insula: Galapagos

Ce ştim despre Galapagos? Este un arhipelag cu o natură aparte, care l-a condus pe naturalistul Charles Darwin la elaborarea teoriei evoluţiei. Însă cunoaştem suficiente detalii pentru a avea o imagine completă despre acest loc? Ce anume l-a determinat pe Darwin să-şi creeze teoria?

Insulele Galapagos, sau Archipiélago de Colón (Arhipelagul lui Columb) sunt adăpostul celor mai multe endemisme (specii de găsit nicăieri altundeva pe pământ) de pe planetă. Aproximativ 80% dintre păsări, 97% dintre reptilele şi mamiferele terestre şi mai mult de 30% din plante sunt endemice. Mai mult de 20% din speciile marine din Galapagos sunt de negăsit altundeva pe pământ. Cele mai interesante includ broască ţestoasă gigant din Galapagos, iguana marină, cormoranul nezburator şi pinguinul de Galapagos – singură specie de pinguini care se găsesc în emisfera nordică.

Darwin însuşi scria: „Istoria naturală a acestor insule este foarte curioasă, şi merita atenţie. Majoritatea elementelor naturii sunt locale, nu se găsesc în alte locuri; există chiar şi o diferenţiere între populaţia diferitelor insule; deşi toate arată o relaţie vizibial cu speciile Americii, chiar dacă sunt separate de acel continent printr-o deschidere oceanică lată de 5-600 de mile. Archipelago-ul este o mică lume, sau mai degrabă un satelit ataşat Americii, de la care a obţinut câţiva colonişti rătăciţi, şi a primit caracterul general al populaţiei autohtone. Luând în considerare mărimea mică a insulelor suntem uimiţi de numărul mare al vieţuitoarelor indigene şi al ariei lor restrânse.  Observând craterele aflate pe fiecare înălţime, şi graniţele evidente ale majorităţii râurilor de lavă, deducem că într-o perioadă apropiată geologic oceanul acoperea totul. Prin urmare, atât în spaţiu cât şi în timp, părem a fi aduşi ceva mai aproape de acel mare moment – acel mister al misterelor – prima apariţie a unor noi fiinţe pe acest pământ.” (Continuarea, aici).

Ecoregiunea Marină Galapagos

Aproximativ o pătrime din biodiversitatea de aici este endemica, aşadar nu se găseşte niciunde altundeva pe Terra, dintre care o mare parte este reprezentată de specii marine. Arhipelagul Galapagos adăposteşte singura iguana marină din lume, dar şi singurii pinguini care trăiesc la latitudini tropicale. Dar de ce este această zonă atât de specială?

Unicitatea mediului din Galapagos este dată de o serie de factori:

-         Arhipelagul este format din insule vulcanice formate pe “puncte fierbinţi” (hotspot), cele mai vechi dintre ele având nu mai mult de 5 milioane de ani. Este, aşadar, un arhipelag tânăr. Vulcanii sunt încă activi – mai mult, cei de pe insulele Isabela şi Fernandina sunt unii dintre cei mai activi vulcani de pe glob. Acest vulcanism continuu modelează nu numai ţărmurile insulelor, dar şi evoluţia vieţii pe acestea.

-         Galapagos este izolat. Aflându-se la o distanţă de 972 km de ţărm, a fost arareori vizitat de specii care au reuşit să ajungă aici de pe continent. Astfel, fauna şi flora locale au evoluat şi s-au adaptat mediului natural, fără ca relaţiile dintre ele să fie perturbate de specii externe.

-         Insulele au fost nepopulate semnificativ de oameni până în anii 1900, ceea ce a permis păstrarea a 97% din biodiversitatea locală în prezent.

Rezervaţia marină Galapagos: ce protejează?

Pe suprafaţa rezervaţiei, există diferite tipuri de medii. Aşa cum ne prezintă site-ul ariei protejate, zonele “superficiale”, aşadar vulcanii subacvatici care ajung la mai puţin de 100m de suprafaţă, reprezintă importante zone de hrănire pentru păsările şi mamiferele marine de pe coastă. În jurul şi deasupra acestora, mediul marin este deosebit de bogat: specii migratoare, pelagice sau de coastă se hrănesc sau trăiesc aici.

Alte habitate includ fundul oceanic stâncos, pereţii verticali submarini, plajele nisipoase şi puţinele recifuri de corali. Mai mult decât atât, lagunele, zonele umede şi gurile de vărsare a apei dulci sunt deosebit de importante pentru speciile de aici. Zonele de coastă permit apariţia unei multitudini de specii vegetale endemice, precum şi a mangrovelor.

 Mai multe detalii despre aria protejată puteţi obţine pe site-ul acesteia.

Iată şi câteva informaţii punctuale, asa cum ne le indica Wikipedia:

  În arhipelag există 13 specii de cinteze care sunt endemice

  Iguanele marine sunt singurele iguane de acest fel din lume

  Pinguinul de Galapagos este singurul pinguin tropical din lume

  Specia de cormoran care nu zboară este cea mai mare specie din cele 29 existente pe glob si singura care si-a pierdut abilitatea de a zbura

  17% dintre speciile de pesti de aici sunt endemice

  Există în arhipelag 800 de specii de moluste, dintre care 18% nu se mai găsec în altă parte a globului

  În 1990, arhipelagul a primit titlul de Sanctuar al Rechinilor si Balenelor

Surse info: http://2.bp.blogspot.com/_nu9W7YLJy1U/TLRjKAsT7zI/AAAAAAAAAAQ/7xdVdG0xbOk/s1600/Galapagos_Islands_-_Overview.PNG, http://ro.wikipedia.org/wiki/Insulele_Gal%C3%A1pagos, http://www.galapagos.org/gallery/, http://www.discovergalapagos.com/,  http://www.galapagospark.org/nophprg.php?page=reserva_marina_sobre_la, http://www.cbd.int/doc/case-studies/inc/cs-inc-ec-galapagos-en.pdf

Surse foto: http://2.bp.blogspot.com, http://www.galapagosislands.com/galapagos-naturalwonders/wildlife-gallery.html, http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5109/4481097/1/galapagos.jpg?width=480, http://rezhadf.files.wordpress.com/2009/03/galapagos-penguin.jpg?w=614, http://www.destination360.com/south-america/ecuador/images/galapagos-sea-iguana.jpg, http://www.galapagosislands.com/galapagos-natural-wonders/galapagos-wildlife-gallery.html#galapagos-tortoise, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Galapagos-satellite-esislandnames.jpg, http://www.sangay.com/travelnews/wp-content/uploads/2011/10/GPS-MARINE-RESERVE.png

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress