Ursii de restaurant din Kosovo, salvati de Vier Pfoten

Pe 27 Mai 2013, o echipă internațională a organizației Vier Pfoten a salvat, cu sprijinul forțelor NATO de menținere a păcii din Kosovo (KFOR), patru urși bruni ținuți în condiții mizere. Aceștia au fost transportați în noul sanctuar pentru urși deschis recent de Vier Pfoten în apropiere de Priștina, unde o ursoaică și-a găsit deja o nouă casă. BROWN BEARS RESCUE IN KOSOVO 2013

Doi dintre urși, Ari și Arina, au trăit în condiții oribile, pe ciment, într-o mini grădină zoo din Shqiponja, în Prizren, unde erau folosiți ca atracție turistică pentru clienții restaurantului din apropiere. Urșii erau expuși în cuști minuscule, la primul etaj al unei clădiri cu aspect de temniță, alături de câini și lupi. Alte două ursoaice, care deocamdată nu au primit nume, au dus o viață extrem de tristă, într-o cușcă amplasată lângă un restaurant din parcul de recreere Germia, de lângă Priștina. Toți cei 4 urși au trăit ani la rândul în cuști în care nu se puteau mișca liber, fără bazin cu apă în care să se scalde și aproape fără posibilitatea de a se adăposti de soare.
”Urșii au nevoie de mult spațiu, au nevoie să se scalde, sa se cațere și să se odihnească. Acești urși de restaurant au suferit enorm în cuștile în care au trăit toată viața”, a declarat vineri Heli Dungler, fondatorul și președintele VP.
Alături de veterinarii KFOR, medicii VP au sedat urșii, i-au examinat și i-au transportat în noul sanctuar la bordul ambulanței VP. Deși inițial proprietarul restaurantului a fost cooperant și și-a dat acordul, până la urmă urșii au fost preluați de poliție.
Pe un teren de circa 15 hectare, la 20 de kilometri distanță de Priștina, VP amenajează un centru de salvare pentru toți cei 15 urși din Kosovo care suferă o viață de chin numai pentru a-i distra pe clienții restaurantelor.

Kassandra, viața în 6 metri pătrați

Prima locatară a sanctuarului a fost Kassandra, o ursoaică adusă aici la începutul lunii martie. Kassandra fusese ținută toată viața ei într-o cușcă de 6 metri pătrați, lângă un restaurant dintr-o zonă muntoasă situată la circa 30 de kilometri de Priștina. Proprietarul pur și simplu a abandonat-o acolo când a închis restaurantul.

Toți cei 5 urși se vor acomoda în primă fază în țarcurile de adaptare, urmând să fie eliberați într-un țarc de circa 7 hectare. ”Suntem bucuroși că avem deja în custodie 5 din cei 15 urși de restaurant. Aici sunt îngrijiți și, pentru prima oară în viața lor, se pot mișca liber într-un mediu natural, fără să fie înconjurați de gratii”, a mai spus Heli Dungler. Cei 15 urși deținuți ilegal au fost localizați și înregistrați de Vier Pfoten și guvernul kosovar în ultimii ani. Animalele s-au născut în pădurile din Kosovo sau Albania, fiind smulse brutal de lângă mamele lor și date pe mâna traficanților de animale. Ca ”urși de restaurant”, ei au fost folosiți ca sa crească numărul clienților și, implicit, profitul.

Din august 2010, ținerea urșilor în captivitate privată este interzisă în Kosovo. Chiar și așa, până nu demult, ministerul Mediului nu putea face mare lucru ca să prevină această situație. ”De vreme ce urșii crescuți în captivitate nu mai pot fi eliberați în sălbăticie, iar noi nu avem un loc în care să-i ținem, nu aveam cum să intervenim împotriva traficului și deținerii ilegale”, a explicat ministrul Mediului, Dardan Gashi. ”Tocmai de aceea suntem foarte fericiți că Vier Pfoten, prin amenajarea acestui parc, a creat condițiile necesare pentru a confisca animalele și a le ține în condiții foarte bune”. Potrivit lui Gashi, ministerul pe care-l conduce va lua de acum înainte măsuri severe împotriva proprietarilor de restaurante care cumpără urși, urmând să aplice sancțiuni dure împotriva traficului și deținerii ilegale. BROWN BEARS RESCUE IN KOSOVO 2013

Pe de alta parte, pe 30.05.2013 organizația internațională pentru protecția animalelor Vier Pfoten a fost informată oficial de Ministerul Mediului din Kosovo că doi dintre cei 10 urși aflați încă în captivitate ilegală în cuști de lângă restaurante au fost uciși în dimineața zilei de miercuri, 22 mai 2013. Cei doi urși tineri, Rambo și Luta (în vârstă de aproximativ 15 luni), au dus o viață mizeră într-o cușcă strâmtă de lângă un supermarket din Mitrovița. Poliția kosovară a găsit după câteva ore cei doi urși fără suflare. Oribilul incident a avut loc în același timp în care Ministerul kosovar al Mediului confisca alți doi urși dintr-o mini grădină zoologică ilegală din Prizren, cu ajutorul VP, pentru a-i duce în noul sanctuar de urși din Kosovo.
Toți membrii VP care au participat la operațiune sunt devastați de incident. ”E o veste covârșitoare pentru noi. Ambii urși ar fi trebuit să înceapă o viață nouă în noul nostru sanctuar de lângă Priștina”, spune Heli Dungler, fondatorul și președintele VP.
Potrivit ministerului kosovar al Mediului, proprietarul a vândut urșii unui traficant de animale la prețul de 500 de euro. Acesta i-a dat mai departe unui grup de 4 bărbați, care au ucis animalele și le-au prelevat organele. Poliția i-a reținut pe bărbați, aceștia fiind însă eliberați după 72 de ore. Ministerul Mediului a inițiat procedura legală împotriva deciziei, iar cei patru bărbați ar putea primi o amendă substanțială. Ministerul a început și procedura legală împotriva proprietarului, care nu avea dreptul legal să vândă urșii. Ministrul Mediului, dr. Dardan Gashi, a anunțat că va ”arunca mănușa” tuturor celor care dețin ilegal urși, prin implementarea totală a interdicției de deținere a acestor animale în captivitate privată, în vigoare din 2010. ”Întâmpinăm încă rezistență, însă trebuie să fim capabili să o învingem, iar asta o să și facem”, a declarat acesta.

Foto: http://www.vier-pfoten.ro/proiecte/ursi/sanctuarul-pentru-uri-pritina-kosovo/vier-pfoten-va-salva-toi-urii-de-restaurant-din-kosovo/

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Animale sunt proprietarii care chinuiau bietii ursi!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress