Un articol…dulce! Şi găinuşe fericite!

Se apropie Sfintele Sărbători de Crăciun şi unele dintre cele mai obişnuite bucurii în această perioadă a anului, atât pentru copii dar şi pentru adulţi, o constituie dulciurile.

Oua de baterie ascunse - fursecuriDragii noştri, organizaţia internaţională Vier Pfoten ne-a dat o veste foarte bună : pe 18 decembrie, una dintre cele mai faimoase mărci de ciocolată din lume – Toblerone (cred că mulţi o adoră…eu, cu siguranţă!) – produsă încă din 1868, în Elveţia, va conţine de acum încolo numai ouă provenite de la găini „fericite”! Găini crescute în hale, la sol!

Compania Ferrero a făcut şi ea acelaşi pas important, la începutul lunii aprilie!

Compania Mondelēz International (fosta Kraft Foods), cea care produce ciocolata Toblerone, a luat o decizie istorică, conştientizând că este necesară îmbunătăţirea vieţii animalelor care furnizează ingredientele produselor sale. “E cea mai dulce ştire de când, în urma campaniei noastre, am reuşit să convingem compania Ferrero să facă acelaşi lucru, la începutul acestui an”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International.

Potrivit unui studiu comandat de VIER PFOTEN, majoritatea cetăţenilor europeni şi-ar dori ca provenienţa ouălor folosite în produsele procesate să fie specificată pe etichetă, astfel încât să poată alege, în cunoştinţă de cauză, acele produse care nu folosesc ouă provenite de la găini crescute în baterii. După cum deja aţi observat, acest sistem de etichetare există în prezent doar pentru ouăle vândute ca atare în magazine. Totuşi, o treime din producţia totală de ouă este folosită ca ingredient pentru dulciuri, paste, maioneză, produse de patiserie, lichior de ouă sau diverse sosuri. „Lipsa unei etichetări a acestor ouă creează confuzie în mintea consumatorilor şi menţine problema milioanelor de păsări ţinute în condiţii inadmisibile, în cuşti. Companiile din industria alimentară ar trebui să asculte dorinţele clienţilor lor şi să înceapă să introducă aceste informaţii pe etichete”, a mai spus Gabriel Paun.

La începutul acestui an, în spaţiul UE, a intrat în vigoare interdicţia comercializării ouălor provenite de la găini crescute în cuşti neîmbunătăţite. Din nefericire, milioane de găini din fermele din 9 state membre suferă în continuare din cauza condiţiilor în care sunt ţinute ilegal. Aceste ouă sunt folosite în principal ca ingrediente pentru produsele procesate, nefiind specificate pe etichete. „Neimplementarea legislaţiei şi etichetarea incompletă face ca produsele procesate să devină <groapa de gunoi> în care sunt aruncate aceste ouă. Comisia Europeana ar avansa mult dacă ar extinde sistemul de etichetare inclusiv la produsele procesate”, a conchis Gabriel Păun.

Echipa Greenly speră că această acţiune se va produce cât mai rapid!

Dragi cititori, informaţii suplimentare puteţi găsi aici:

- VIER PFOTEN salută angajamentul companiei Ferrero de a renunța la oule provenite de la găinile ținute în cuști (5.4.2012)

http://www.vier-pfoten.ro/output.php?id=1223&idcontent=3500&language=2

…dar şi aici:

- Spot-ul campaniei VIER PFOTEN:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5mdIESZ6Rtk

Surse informaţii şi fotografiiComunicat VIER PFOTEN, primit prin amabilitatea doamnei Livia Cimpoeru, Press Officer VIER PFOTEN Romania

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress