Tehnologia N-FIX- soluţia pentru culturile agricole

S-a dovedit de mult timp că îngrăşămintele utilizate pentru fertilizarea culturilor de plante au mai degrabă o influenţă negativă asupra mediului. Pe lângă chimizarea solului cu tot felul de substanţe care ar trebui iniţial să ajute plantele să crească, îngrăşămintele poluează şi apele,  acestea permiţând dezvoltarea masivă a plantelor acvatice iar prin descompunerea lor se consumă oxigenul din apă, astfel  ducând la colmatarea cuvetelor lacustre şi la dispariţia speciilor de animale. Acest proces întâlnit destul de frecvent în ţara noastră se numeşte eutrofizare (Fig. nr.1 şi 2).

funeat eutrofización lago 1

eutrofización-1024x708

 Fig. nr. 1,2 Eutrofizare

Profesorul Ted Cocking, de la Universitatea din Nottingham (Fig. nr. 3), a descoperit o manieră prin care poate extrage substanţele nutritive necesare plantelor pentru a creşte şi a se dezvolta direct din aer, fără a mai utiliza îngrăşăminte pe care să le aplice pe sol. Doar un număr mic de plante leguminoase, cum ar fi mazărea şi fasolea, au abilitatea naturală de a extrage nitrogenul din aer cu ajutorul unei bacterii. Astfel, profesorul a preluat ideea aceasta şi a “injectat” bacteria ce preia nitrogenul din aer mai multor tipuri de plante, în sistemul celular al acestora (Fig. nr.4). Tehnologia este denumită “N-FIX” şi reprezintă un progres semnificativ ce va ajuta la reducerea nitraţilor, ce afectează actual planeta, cauzând pierderi anuale, cel puţin în Europa, de până la 260 miliarde de lire.

130725125024

 Fig. nr. 3 Prof. Ted Cocking

nitrogen_slide_news_1

Fig. nr. 4 Rhizobium bacteria

Cu ajutorul acestei tehnologii nu numai că se vor reduce emisiile de nitraţi, dar ea va reprezenta o alternativă mai ieftină şi mai productivă de a cultiva plante care să hrănească o populaţie în continuă creştere.

Se preconizează că această tehnologie va fi disponibilă în 2 sau 3 ani de zile, iar cercetătorii promit că va reprezenta o cale foarte eficientă de a practica agricultura şi de a respecta mediul în acelaşi timp.

Referinţe:

-http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130725125024.htm

-http://www.futurity.org/earth-environment/green-bean-gene-triggers-nitrogen-fix/

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress