Ȋncălzirea globală, catastrofele naturale, poluarea sau coliziunea cu un asteroid sunt doar câteva dintre marile temeri ale omenirii ȋn ceea ce privește agricultura și biodiversitatea vegetală. Svalbard Global Seed Vault este cea mai mare bancă de semințe din lume, situată la 1.300 km de polul nord geografic, pe insula Spitsbergen, ȋn Arhipelagul Svalbard. Construcția giganticului frigider a ȋnceput ȋn iunie 2006 și a fost finalizată ȋn septembrie 2007, cu costuri totale de aproximativ 9 milioane de dolari. Costurile construcției au fost acoperite ȋn ȋntregime de către guvernul Norvegiei, iar transporturile de semințe către bancă sunt finanțate de către fundația Bill & Melinda Gates. Locația băncii este considerată una ideală datorită prezenței permafrostului și a lipsei de activitate tectonică. Aceasta are 1.000 m², 120 de metri adâncime ȋn interiorul unui munte de gresie și este construită la 130 de metri altitudine. Energia necesară funcționării băncii este obținută prin exploatarea cărbunelui din minele locale.
Cu o capacitate de 4,5 milioane de semințe distincte, Svalbard Global Seed Vault deținea la ultima numărătoare de la ȋnceputul anului 2012 peste 750.000 de semințe distincte. Semințele sunt sigilate la cald, ȋn pachete speciale, pentru a evita umezeala, iar oxigenul redus din interiorul giganticului frigider ajută la procesul de prezervare a semințelor, ce pot rezista până la sute de ani. Fiecare mostră conține 500 de semințe, astfel capacitatea totală a băncii fiind de 2,25 miliarde de semințe.
Svalbard Global Seed Vault a fost deschis oficial pe 26 februarie 2008, atunci când banca a primit primul transport de 100 de milioane de semințe provenind de la mai mult de 100 de țări. Ȋn martie 2010, colecția de semințe a ajuns la 500 de milioane, astfel devenind cea mai diversă colecție de semințe de culturi alimentare de pe glob.
Ȋn interiorul băncii se găsesc și cele 12 specii de plante ce reprezintă majoritatea surselor vegetale ȋn meniul zilelor noastre: orez (Oryza sativa), vânătă (Solanum melongena), cartof (Solanum tuberosum), salată verde (Lactuca sativa), orz (Hordeum vulgare), porumb (Zea mays), grâu (Triticum), mazăre (Vigna unguiculata), roșie (Solanum lycopersicum), soia (Glycine max), sparanghel (Asparagus officinalis) și sorg (Sorghum).
Valoarea neprețuită a semințelor este reflectată și de natura inaccesibilă a buncărului. Dacă frigul, locația izolată, ȋn care 4 luni pe an este ȋntuneric, sau urșii polari nu vor fi de ajuns, cele patru porți din oțel, prima situată la intrare, a doua la 115 metri mai jos și alte două uși care se ȋnchid automat vor ține la distanță orice intrus.
Svalbard Global Seed Vault este o plasă de siguranță pentru celelalte 1400 de băncii de semințe din lume, ȋn caz că depozitele lor ar fi distruse. Din cauza războiului, s-au pierdut bănci ȋn Irak și Afghanistan, iar în Insulele Filipine o bancă a fost inundată ȋn urma unui taifun, ȋn anul 2006.
Președintele Comisiei Europene a numit Svalbard Global Seed Vault: „Frozen Garden of Eden” (Grădina Ȋnghețată a Raiului), iar Primul Ministru al Norvegiei a adus propria comparație biblică spunând : „ It is the Noah’s Ark for securing biological diversity for future generations.”(Aceasta este Arca lui Noe, pentru salvarea diversități biologice pentru generațiile viitoare).
Agenția de artă norvegiană KORO, alături de artista Dyveke Sanne, au proiectat exteriorul băncii, astfel ȋncât aceasta să poată fi identificată de la distanță. Aceștia au folosit oglinzi și prisme reflectorizante pe acoperișul de oțel pentru a reflecta lumina pe timpul zilei polare, iar pe timpul nopții polare se folosesc 200 de cabluri de fibră optică ce emit o lumină verde-turcoaz, asemănătoare aurorelor boreale.
Banca de semințe ocupă locul 6 ȋn topul celor mai importante invenții ale anului 2008, iar ȋn 2009 a primit premiul Norwegian Lighting Prize, pentru cel mai bun iluminat ȋn aer liber.
Surse informații :
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/02/after-4-years-checking-up-on-the-svalbard-global-seed-vault/253458/; http://www.regjeringen.no/en/dep/lmd/campain/svalbard-global-seed-vault/frequently-asked-questions.html?id=462221; http://robertintrevissirealitate.blogspot.ro/2012/07/svalbard-speranta-de-dupa-apocalipsa.html
Surse foto: http://www.regjeringen.no/upload/LMD/kampanjeSvalbard/bildearkiv/DSC02363_2_F_Mari_Tefre.jpg; http://www.croptrust.org/documents/norvay-04%20copy.jpg; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Svalbard_Global_Seed_Vault_storage_chamber_with_seed_boxes_2.jpg; http://news.nationalgeographic.com/news/pictures/2012/07/120702-svalbard-doomsday-seed-vault-food-supply/#/rio-20-seed-bank-svalbard-with-mountain_55735_600x450.jpg
Vali
18/11/2012
Am auzit de aceastã bancã dar nu stiam mai nimic despre asta, foarte interesant, sper cã OMG-urile nu si-au “bãgat coada” pe acolo. Multumesc pentru informatii !
Veronica
18/11/2012
Stiam despre existenţa acestei comori de un mare preţ. Va fi o marturie a evoluţiei noastre, peste ani. Am remarcat rapiditatea terminării obiectivului. Un exemplu f. bun pentru Romănia. Şi, să ne gândim că totul s-a înfăptuit în condiţii climatice ostile. Poate vom şti mai multe, ce s-a mai întâmplat si cu Banca de Gene de la Suceava, sau de prin alte locuri ale noastre.Mi-ar place ca Tricolorul să fluture şi la noi şi sa ne lumineze precum aurora boreală, creată in ins.Svalbard.