Speciile Invazive – America de Nord – Partea I

The quicker we humans learn that saving open space and wildlife is critical to our welfare and quality of life, maybe we’ll start thinking of doing something about it. (Jim Fowler)

Speciile invazive au provocat pagube semnificative ṭǎrilor ȋn care au ajuns, dar au fost realizate puține progrese pentru crearea unor legi, atât interne cât şi internaționale, în vederea reducerii exportului de specii potențial invazive. Ȋn momentul de faṭǎ, continuăm sǎ trimitem specii (ȋn mod intenționat sau neintenționat) de pe un continent pe altul. Aceste specii pot fi transportate pe calea aerului, pe mare, prin turism, operațiuni militare şi comerciale. Mai jos sunt prezentate 7 din speciile invazive exportate de Statele Unite ale Americii şi Canada :

1) Procambarus clarkii

Aceastǎ specie de rac originarǎ din partea de sud a Statelor Unite, s-a răspândit ȋn Europa începând cu anii ’70, atunci când4923944597_0897b0264f_z a fost introdus ilegal ȋn Spania. Astăzi, populațiile dense ȋşi au habitatul ȋn centrul şi sudul Spaniei şi al Portugaliei, de asemenea şi ȋn Anglia, Germania, Franṭa şi Italia. O datǎ cu aceastǎ specie de rac, a “venit” şi o specie de ciupercǎ, letalǎ pentru speciile non-americane de raci. Populații dense de specii de raci din Europa au fost distruse ȋntr-o perioadă scurtǎ de timp. Pescarii au ȋncercat sǎ repopuleze habitatele cu noua specie venitǎ din Statele Unite.

2) Bidens frondosa

Este o plantǎ originarǎ din Canada, iar ȋn ultimii ani s-a rǎspândit şi ȋn Europa. Bidens frondosa creşte ȋn principal pe maluri, ȋn apropierea bazinelor de apǎ şi ȋn alte zone cu umiditate ridicatǎ. Ȋn Republica Cehǎ, aceastǎ specie a RWS_IMG0485ȋnlocuit aproape complet specia nativǎ de Bidens, din cauza faptului cǎ specia canadianǎ are nevoie de mai puṭinǎ umiditate decât cea nativǎ. De asemenea, capacitatea mare de reproducere şi dispersie au contribuit decisiv la invadarea habitatelor speciilor native.

3 ) Euglandina rosea

Originar din sud-estul Statelor Unite, melcul Euglandina rosea a fost introdus ȋn insulele din Oceanul Pacific şi din Oceanul Indian ȋn anii ’50, ca un agent de control biologic al unei alte specii invazive, melcul 0572gigantic African (care fusese iniṭial introdus ca o sursǎ de hranǎ pentru om, dar a devenit un parazit agricol). Rapid, aceastǎ specie de melc a eliminate toate speciile endemice de melci de pe majoritatea insulelor, şi aproape a dus la extincṭia speciei Partula, care astǎzi se mai gǎseşte doar ȋn grǎdini zoologice. Invazia unui “agent de control biologic” a dus la o pierdere semnificativǎ a biodiversitǎṭii.

4) Diabrotica virgifera

Viermele menționat mai sus a fost introdus ȋn Serbia la ȋnceputul aniilor ’90 şi de atunci s-a rǎspândit ȋn Europa de Est. Aceastǎ speciewesternCornRootwormLarva de vierme invadeazǎ agresiv câmpurile de porumb din Europa. Necontrolat, poate provoca daune recoltelor de porumb din ȋntreaga zonǎ de est a Europei, de aproximativ 1 miliard de dolari anual.

5) Rana catesbeiana

Este o broascǎ nativǎ zonei centrale şi estice a Statelor bullfrog_1Unite ale Americii şi a Canadei. A fost introdusǎ ȋn Mexic, Europa, Caraibe, Asia şi America de Sud. Specia este comestibilǎ, de aceea este crescutǎ ȋn ȋntreaga lume; de asemenea, aceasta a fost răspânditǎ pe scarǎ largǎ prin acvaculturǎ. Adulṭii sunt prǎdǎtori acvatici, tereştri şi, totodată, vâneazǎ vertebrate de dimensiuni mici ce pot zbura.

6) Sciurus carolinensis

Aceastǎ specie de veveriṭǎ a fost importatǎ ca un animal de companie ȋn Anglia, Italia şi Africa de Sud, iar mai apoi s-a rǎspândit peOLYMPUS DIGITAL CAMERA ȋntregul continent European. Extinderea populaṭiei ȋn Anglia şi Italia a dus la dispariṭia la nivel local a veveriṭei roşii, care este mai mica şi mai puṭin agresivǎ. Sciurus carolinensis provoacǎ daune scoarṭei copacilor. Veverița gri este rǎspânditǎ ȋn pǎduri, suburbiile oraşelor şi ferme.

7 ) Bonamia ostreae

Bonamia ostreae este un parazit al stridiilor, el fiind introdus accidental ȋn Europa din California, prin transportul de stridii infectate la sfârşitul anilor ’70. Acest parazit a contribuit la scǎderea considerabilǎ a producției franceze de stridii, de la 20.000 de tone pe an ȋn 1970, la 1.800 de tone ȋn 1995.

Surse informații: http://www.specii-invazive.ro; http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/dreissena/nav/; http://www.naisn.org; http://eol.org/collections/28820; http://www.inaturalist.org/lists/58668-Selected-Invasive-Species-in-North-America-EOL-Collections-Check-Listhttp://www.issg.org/issg_map/pdf/americas_north.pdf

Surse foto: http://www.wildflower.org/gallery/result.php?id_image=31479http://www.jaxshells.org/0572.htmhttp://extension.entm.purdue.edu/radicalbugs/default.php?page=pests/western_corn_rootworm; http://www.nps.gov/prsf/naturescience/bullfrog.htmhttp://www.sierrapotomac.org/W_Needham/EasternGraySquirrel_060220.htm

Despre autor
Student în anul al II-lea, specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress