Motto:
Conform tradiţiei budiste, îi dorim domnului primar Sorin Oprescu ca în următoarea viaţă să se încarneze căţel în Bucureşti.
Pentru a nu risca amenzi usturătoare, sugerăm cetăţenilor să ducă mâncarea destinată căţeilor la cantina Parlamentului.
Motto-ul îmi aparţine, ESTE O GLUMĂ şi sper ca simţul umorului să nu fi dispărut. Susțin viața sub orice formă, sunt vegetariană și nu intenționez să lezez sentimentele sau să ofensez convingerile nici unei persoane! Respect orice ființă iar Domnului Primar Profesor Doctor Sorin Oprescu îi doresc tot ce e mai bun :)!
Scrisoarea deschisă este transmisă de Fundaţia Vier Pfoten domnului primar al Municipiului Bucureşti, Profesor Doctor Sorin Oprescu. O publicăm în întregime și susținem demersurile Vier Pfoten.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Scrisoare deschisă adresată Domnului Primar General al Municipiului Bucureşti
Stimate Domnule Profesor Doctor Sorin Oprescu,
Fundaţia VIER PFOTEN salută modul în care aţi înţeles să gestionaţi situaţia câinilor fără stăpân din Capitală, atât în folosul oamenilor, cât şi al animalelor. VIER PFOTEN s-a alăturat campaniei de soluţionare a acestei probleme prin programul dedicat sterilizării câinilor comunitari.
Ca şi Dumneavoastră, VIER PFOTEN consideră că singura soluţie eficientă de reducere până la dispariţie a câinilor de pe străzi este stoparea înmulţirii acestora. Soluţia trebuie însă să fie dublată de măsuri precum identificarea și sterilizarea animalelor, prevenirea abandonului, încurajarea adopţiilor şi responsabilizarea cetăţenilor.
Recent, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor din Municipiul Bucureşti, care prevede o serie de măsuri benefice, menite să îmbunătăţească această Hotărâre. Alături de aceste măsuri au apărut însă şi propuneri care zădărnicesc eforturile noastre comune de soluţionare a problemei şi creează nelinişte şi confuzie în rândul cetăţenilor. Printre ele enumerăm doar câteva:
- Un potenţial adoptator ar trebui să plătească o taxă de adopţie de 170 de lei şi să facă dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală veterinară, fără să se specifice vreun criteriu în acest sens. În acelaşi timp, într-un alt articol se menţionează că returnarea câinilor neadoptaţi se face în acelaşi loc de unde au fost capturaţi, de către ASPA. Aceste lucruri, contrar motivaţiei iniţiatorilor, nu sunt de natură să încurajeze adopţia animalelor, având în vedere că în prezent adopţia acestora este gratuită.
- Se doreşte ca abandonul câinilor să fie constatat de către ASPA deşi, conform legii nr. 9/2008 pentru protecţia animalelor, Poliţia şi DSVSA sunt singurele autorizate să constate şi să pedepsească această infracţiune. E bine ştiut că o lege naţională nu poate fi modificată printr-o hotărâre locală.
- Recent, conducerea ASPA a lansat o nouă propunere privind amendarea celor care hrănesc câinii fără stăpân, pe motiv că hrănirea duce la formarea haitelor agresive. ASPA invocă existenţa mai multor studii, inclusiv unul local, fără a face însă publice titlurile studiilor, instituţiile şi metodologia folosită în acest caz. Acest lucru ne face să ne îndoim de veridicitatea argumentelor prezentate.
Putem sublinia în schimb faptul că argumentele ASPA contrazic flagrant concluziile Ghidului de Management al Populaţiei Canine, elaborat în 1991 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Potrivit acestuia, „CONTROLUL populaţiei canine se bazează prioritar pe: STERILIZĂRI, VACCINĂRI, ÎNREGISTRARE şi SUPRAVEGHERE, prin LIMITAREA MIGRAŢIEI câinilor fără stăpân”.
Știut fiind încӑ din bӑncile şcolii primare cӑ un animal flӑmând are un comportament imprevizibil, interzicerea hrănirii câinilor este aşadar o măsură cu efecte contrare celor dorite de ASPA, care va determina creşterea dramatică a numărului persoanelor atacate de câini. În căutarea resurselor de hrană, aceştia vor migra spre teritorii necunoscute lor, unde vor întâlni alte exemplare la fel de derutate, neliniştite, cu agresivitate evident crescută. Acest lucru va duce la crearea unui haos, extrem de periculos pentru siguranţa cetăţenilor. Dumneavoastră, ca medic, înţelegeţi cel mai bine că lipsa, chiar şi numai temporară, a resurselor vitale, determină şi la animale devieri de comportament imprevizibile ce pot atrage riscuri majore pentru bucureşteni.
De altfel, această prevedere încalcă legislaţia naţională şi internaţională: Legea privind ratificarea Convenţiei Europene pentru Protecţia Animalelor nr. 60/2004; Articolul 13 din Tratatul de la Lisabona (TFEU), potrivit căruia „Statele membre UE vor trata cu toată atenţia cerinţele de bunăstare a animalelor, având în vedere că acestea sunt fiinţe simţitoare şi au nevoi specifice”, şi Legea pentru protecţia animalelor nr. 205/2004, modificată prin Legea nr. 9/2008. Potrivit tuturor acestor reglementări, animalelor aflate în grija omului trebuie să li se asigure condiţiile minime de bunăstare.
Din punct de vedere practic, această propunere deja a dat naştere unor situaţii abuzive şi discriminatorii, fiind în măsură să încurajeze practica delaţiunii şi să creeze noi conflicte între cetăţenii Capitalei.
Mai mult, din cauza poziţiei exprimate public de VIER PFOTEN, ASPA a emis adresa nr. 2071 din 17 mai 2013 prin care eram înştiinţaţi că “ţinând cont de populismul de care dӑ dovadӑ Fundaţia VIER PFOTEN România în lansarea mesajelor din comunicatele de presӑ”, respingând astfel ideea de amendare a cetaţenilor care hrӑnesc câinii fӑrӑ stӑpân, ASPA “îşi rezervӑ dreptul de a suspenda” Protocolul aprobat de Dumneavoastră, prin care VIER PFOTEN sterilizeazӑ GRATUIT câinii din Bucureşti. De altfel, aceasta fiind o OBLIGAŢIE a ASPA, care e platitӑ din banii cetӑţenilor ca sӑ rezolve aceasta problemӑ. Considerӑm că un funcţionar public, plătit din banii contribuabililor, are obligaţia de a-şi dedica eforturile bunului mers al comunităţii și soluţionării problemelor acesteia şi nu susţinerii unor păreri personale care nu au suport legislativ, ci doar al orgoliului.
Ştiut fiind faptul că toţi câinii fără stăpân sunt în responsabilitatea Primăriei şi că VIER PFOTEN şi-a oferit gratuit sprijinul în rezolvarea acestei probleme, nu înţelegem de ce un responsabil aflat în subordinea Dumneavoastră, având la dispoziţie experienţa unei organizaţii internaţionale care a sterilizat peste o sutӑ de mii de câini pe trei continente, subminează însuşi programul pe care l-aţi început şi pe care doriţi să-l duceţi la bun sfârşit. Considerăm extrem de periculos faptul că persoane lipsite de o minimă experienţă în managementul gestionării populaţiilor canine contrazic experţi şi studii ale unor instituţii de renume mondial, făcând experimente pe bani publici, riscând siguranţa bucureştenilor şi aruncând astfel Capitala în Evul Mediu.
Pentru a evita ca Bucureştiul să devină prima Capitală europeană care îşi înfometează „ştiinţific” animalele fără stăpân, atentând în acest fel la siguranţă locuitorilor săi, vă solicităm să anulaţi aceste propuneri absurde şi să înlăturaţi de la conducerea ASPA persoanele care distrug atât încrederea cetăţenilor în Instituţia pe care o reprezentaţi cât şi respectul pe care aceştia vi-l poartă.
Vă asigurăm în continuare de întregul nostru sprijin şi vă stăm oricând la dispoziţie pentru consultări în privinţa celei mai eficiente abordări pentru soluţionarea problemei câinilor fără stăpân.
Fundaţia VIER PFOTEN România
22 Mai 2013
Surse foto:
https://www.facebook.com/VIERPFOTEN.Romania
https://www.facebook.com/AdoptOneSoul
https://www.facebook.com/pages/Partner-auf-vier-Pfoten/215400041804918
https://www.facebook.com/SOS.DOGS.Oradea
Ioana
23/05/2013
Inteleg pozitia Vier Pfoten, dar o contest in anumite puncte.
1. DA, cei ce adopta trebuie sa faca o dovada ca pot tine cainii din conditii decente. Exista oameni care tin cate 6-7 animale intr-un apartament. Cand iese haita cu `stapan` pe strada este o problema: nu sunt tinuti in lesa, daca au senzatia ca sunt amenintati de ceva, pot ataca, mai ales ca devine o haita semi educata. Nu inteleg taxa, aici este nevoie de o justificare.
2. Am ceva impotriva celor care intretin cainii comunitari prin mancare. Atunci cand ii hranesti, se vor strange intr-un loc. Astfel, multe dintre spatiile verzi dintre blocuri nu pot fi folosite de locuitorii capitalei deoarece sunt intesate de caini. Unii dintre ei chiar au senzatia ca le ataci teritoriul atunci cand incerci sa traversezi o astfel de zona. Cine vrea sa ii intretina, doneaza catre fundatii, duce mancare la adaposturi, nu strange o haita in spatele blocului.
Si nu in ultimul rand, am ceva impotriva motto-ului. Imi aduce aminte despre urarile de sanatate facute de domnul nostru presedinte jurnalistei Corina Dragotescu in momentul in care ea era bolnava de cancer. Comparatia este putin prapastioasa, dar….Sa fim realisti, pentru cineva care sustine cu atata tarie dreptul la viata si la decenta in timpul ei, exprimarea nu va face cinste!
Magda Baidan
24/05/2013
Buna ziua,
Ma bucur sa vad un comentariu argumentat, desi nu sunt deloc de acord cu pozitia Dvs.
In primul rand, pentru ca nehranind cainii comunitari, riscam cu adevarat sa obtinem ca rezultat niste haite violente, in cautare de hrana. Un animal flamand este imprevizibil. Un animal imprevizibil este mult mai greu de controlat decat unul normal. Daca va lasa inima, ati putea face un test pe propriul animal de companie: nu-i mai dati de mancare 3 zile, vedeti cum reactioneaza si daca-l mai recunoasteti la sfarsit. (Glumesc, desigur)
Ar fi minunat ca lucrurile sa fie atat de simple cum le sugerati, sa putem dona mancare sau sa sustinem fundatii pentru a intretine cainii comunitari. Din pacate insa, daca locuiti in Bucuresti, veti realiza rapid ca acesti caini comunitari nu sunt in adaposturi – sau cel putin, nu despre cei din adaposturi vorbim aici – ci sunt pe strazi. Nu este un aspect de dorit, dar este realitatea momentului. Este un gest minunat sa donezi hrana unui adapost: minunat si extrem de necesar, insa asta nu schimba cu absolut nimic realitatea cainilor de pe strazi.
Da, cei care adopta ar trebui sa faca dovada capacitatii si a conditiilor de a intretine animalele – si din cate vad in comunicatul VP, nu este contestata aceasta obligatie, ci faptul ca nu exista in proiectul de lege nici un fel de criterii cu privire la aceste “conditii”.
In final, referitor la motto, comparatia este…deplasata. Dar poate ca modul in care l-ati perceput arata ca stiti care este soarta cainilor de pe strazi… Sustinem cu totii dreptul la viata si la decenta si tocmai acesta este motivul pentru care sustinem si propunerile VP, care nu vor decat sa puna in evidenta minusurile unui proiect de modificare, spre o solutionare convenabila a problemei cainilor fara stapan.
Gina Marțin
30/05/2013
Eu am doi câini adunați de pe străzi (Bobi care acum are 3 anișori și Fred de 6 luni) pe care îi iubesc foarte mult; sunt inteligenți frumoși și sarcastici exact ca și mine….:)). Acum adăpostesc în plapumă un al treilea (Spike),, care sâmbătă va împlini fericita vârstă de o lună!!!! Avea o zi când mi-a fost aruncat în curte. Apropo, auzeam ceva de niște amenzi pentru cei care hrănesc câinii fără stăpân, dacă știe cineva cum îl cheamă pe cel cu proiectul de lege sau ce-o fi, rog să-i fie postat numele ca să știu să nu-mi iau amendă în cazul în care l-aș vedea căzut pe stradă!….Fabulos motto!!! Gina Marțin
Valentina Manoiu
03/06/2013
Multumesc mult pentru comentariu :)), Gina, scumpa noastra! Chiar nu am vrut sa lezez sentimentele nimanui si Dumnezeu mi-e martor ca respect orice fiinta! Sa ai o zi minunata ca tine :D!