Să mergem la cinema!

VIER PFOTEN ne invită la cinema!

La ce film? „Domestic”, un film românesc dedicat relaţiei dintre oameni şi animale.

VIER PFOTEN ne-a anunţat printr-un comunicat, ca de obicei şi le mulţumim, lansarea în cinematografe, pe 22 martie, a comediei Domestic - un film românesc care tratează într-un mod realist, dar cu umor, tema relaţiei dintre oameni şi animalele domestice. În avanpremiera lansării filmului pe marile ecrane, VIER PFOTEN şi echipa Domestic invită iubitorii de animale la o proiecţie specială, urmată de o dezbatere, care vor avea loc pe 18 martie, de la ora 19.00, la sala ArCuB din Bucureşti.

Adrian Titieni in Domestic_foto 4Proof FilmFilmul Domestic, în regia lui Adrian Sitaru, este o poveste despre „oameni care mănâncă animalele pe care le iubesc şi despre animalele care iubesc oamenii necondiţionat”.[căci nu aşa se întâmplă în cele mai multe situaţii? Sunt şi excepţii…şi din nou sunt fericită că acum 16 ani am devenit vegetariană…şi aşa voi muri!] Căţelul din faţa blocului, pisica răsfăţată a familiei, iepurele cadou sau găina adusă plocon sunt animale obişnuite, care ajung să scoată la lumină latura sensibilă a oamenilor, dar şi natura inegală a acestor emoţii.

”Filmul Domestic pune apropierea faţă de animale într-o perspectivă absolut nouă. Este prima oară când se exprimă într-un mod artistic o chestiune foarte reală: nu iubim şi nu suntem buni în egală măsură cu toate animalele. Avem preferinţe. [Exact ce spuneam mai înainte! Unele sunt iubite, altele…mâncate!] În film, oamenii ajung să interacţioneze cu animalele şi sunt puşi în nişte situaţii în care îşi pot manifesta latura lor sensibilă. Însă vedem că sensibilitatea lor se manifestă preferenţial, în funcţie de animal. E o abordare foarte realistă, în care relaţia cu animalele nu este exagerată, dar nici minimalizată. Totul este perfect plauzibil”, afirmă Veronica Tulpan, director de programe naţionale VIER PFOTEN.

Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale – domnul Lazăr (48 de ani, profesor), domnul Mihăeş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) – şi a animalelor lor, toţi forţaţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Antrenate de o serie de evenimente extraordinare, amuzante, absurde, însă totuşi realiste, fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură.

Iată ce declara regizorul Adrian Sitaru:„Mi-am dorit un film simplu, amuzant dar şi emoţionant. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva poveşti cu animale domestice (şi nu numai), copii şi părinţii acestora. Să ne uităm puţin în jurul nostru: câţi oameni sunt în parcuri şi pe străzi cu animale, câţi dintre vecinii noştri nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitaţi-vă cât de mult sunt prezente în viata noastră animalele, în reclame TV, în cântece, în numele de familie, poveşti, filme, internet. Cred că avem o mare nevoie de animale şi ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim şi ne mâncăm în acelaşi timp, la propriu, animalele”.Sergiu Costache Adrian Titieni Gheorghe Ifrim _ Domestic

Acest articol se doreşte a fi o invitaţie la film şi nu o apologie a vegetarianismului, dar…nu pot să nu mă gândesc la vorbele lui George Bernard Shaw: „Animalele îmi sunt prieteni şi eu nu îmi mănânc prietenii.” Nici eu nu-mi mănânc prietenii, vă asigur! Se spune că majoritatea celor care devin vegetarieni au ca motivaţie beneficiile pe care acest stil de viaţă le aduce sănătăţii. Nu vreau să subestimez aceste beneficii, ele sunt uriaşe, dar eu fac parte din acea minoritate care a devenit vegetariană din motive ETICE! În plus, îmi place cum arată numele meu alături de numele unor personalităţi ce nu mai au nevoie de prezentare: Platon, Socrate, Pitagora, Isaac Newton, Thomas Edison, Mark Twain, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Albert Schweitzer, Ralph Waldo Emerson, Henry Ford, William Wordsworth, George Bernard Shaw, Martin Luther etc. Nu, nici nu îndrăznesc să mă compar din punct de vedere al realizărilor sau operelor lăsate omenirii, ci doar sunt mândră că pot spune „au fost vegetarieni ca mine”. Deşi vorbele mele sunt „îmbrăcate” în umor, mesajul pe care vreau să-l transmit este unul foarte serios: orice creatură, orice fiinţă are dreptul la viaţă!

Revenind la film, din distribuţia acestuia fac parte Adrian Titieni şi fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache şi Dan Hurduc (9 ani). Pentru mai multă savoare, lumea din „Domestic” e întregită de câţiva colegi simpatici de platou: un iepure, un porumbel, o găină, un câine şi o pisică.

Proiecţie şi dezbatere în avanpremieră

Luni, 18 martie, de la ora 19.00, în sala ArCuB (Batişte, nr. 14) din Bucureşti, filmul va fi proiectat în avanpremieră, special pentru iubitorii de animale. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere pe tema interacţiunii om-animal, la care vor lua parte Alina Rusu, doctor în studiul comportamentului animal, psiholog şi preşedinte al Asociaţiei Române de Activităţi şi Terapie Asistate de Animale,Victor Chitic – specialist în terapie asistată de animale şi psiholog în echipa Câini pentru Oameni a Fundaţiei VIER PFOTEN, Vintilă Mihăilescu – antropolog, Cristina Corciovescu – critic de film, şi Robert Caraman – instructor dresor, managerul Ringstar Club.

Participanţii la dezbatere vor discuta, printre altele, despre cum funcţionează terapia asistată de animale, care sunt rezultatele ei documentate, şi de ce au şi animalele nevoie, ca şi stăpânii lor, de psiholog. Spectatorii vor avea ocazia să povestească experienţe personale şi să le pună întrebări invitaţilor, pe tema deschisă de „Domestic”.

„Filmul „Domestic” completează, în manieră artistica, o idee susţinută de numeroase studii ştiinţifice: interacţiunea cu animalele poate îmbunătăţi fericirea subiectivă a oamenilor şi poate creşte semnificativ nivelul satisfacţiei în viaţă”, spune Alina Rusu, cea care a iniţiat, în premieră în România, un curs postuniversitar de Terapia şi Activităţile Asistate de Animale, autoare a cărţii „Interacţiunea om-animal. Elemente de etologie aplicată şi terapie asistată de animale” (Ed. Bybliotek, 2012).

Foto: 4Proof Film

Sursă informaţii: Comunicat de presă primit de la Vier Pfoten, prin amabilitatea doamnei Livia Cimpoeru, Press Officer VIER PFOTEN Romania

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=sog9bvuYZHI

Vă dorim o zi frumoasă, în compania animalelor pe care le iubiţi şi NU le mâncaţi! 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress