O lume fara oameni: marile extinctii (I)

Oamenii s-au temut întotdeauna de incontrolabil si de neprevazut, iar teama de sfârsit, de moarte, reprezinta poate cel mai bun exemplu. Apocalipsa a fost vazuta în mii de feluri, prezisa sau presimtita, astfel ca, de-a lungul timpului, am supravietuit unui numar impresionant de date fatale si…fataliste. Într-adevar, multi prezicatori au preferat datele “rotunde”: 500, 800, 1000, 1600… ani de teroare pentru cei care traiau atunci, întrucât specialistii în domeniu considerau ca acela urma sa fie sfârsitul. Generatiile actuale au trait si ele astfel de momente: 1999 – sau Apocalipsa prezisa de Nostradamus, 2000: sfârsitul lumii conform multor personalitati, inclusiv Isaac Newton (!) si, mai nou, decembrie 2012, când vom pieri fie din cauza unui razboi, a unei coliziuni cu un corp extraterestru sau din cauza exploziei unei supernove (aceasta ultima varianta este deosebit de apreciata – umoristic vorbind – de astronomi). Trebuie mentionat, pentru a nu fi partinitori, ca diversele apocalipse nu erau prezise doar de religie, dar si de oameni de stiinta (fireste, în numar semnificativ redus).
Sfârsitul lumii este un fapt: lumea, asa cum o stim noi, nu va exista etern, însa este foarte exagerat sa-i prezicem o data de expirare, la fel de exagerat fiind sa presupunem ca sfârsitul va veni cu siguranta din cer. Însa – si nu de putine ori – Terra s-a aflat în pragul unui colaps ireversibil, din cauza unor evenimente care au reprezentat, pentru extrem de multe specii, o veritabila apocalipsa.

Leopardul zapezilor, specie aflata in pericol conform IUCN Redlist

Leopardul zapezilor, specie aflata in pericol conform IUCN Redlist

Extinctii pe Glob

Cca. 98% din speciile care au trait vreodata pe Glob sunt extincte. Este posibil? Da, întrucât viata de pe planeta noastra a trecut prin cinci exctinctii diferite în timp geologic:
- Ordovician (cu 443 milioane de ani în urma, 86% din specii au devenit extincte);
- Devonian (cu 359 milioane de ani în urma, 75% din specii au devenit extincte);
- Permian (cu 251 milioane de ani în urma, 96% din specii au devenit extincte);
- Triasic (cu 200 milioane de ani în urma, 80% din specii au devenit extincte);
- Cretacic (acum 65 milioane de ani, 76% din specii au devenit extincte, inclusiv prietenii nostri, dinozaurii).

Se presupune ca acestea (cunoscute în literatura sub numele de “Big five”) au fost cauzate de situatii complexe legate de dinamica si compozitia atmosferica, un vulcanism extrem de activ, modificari ale nivelului marii sau de instabilitati ecologice, ori de impactul cu un asteroid, în ultimul caz. Anthony Barnosky, paleoecologist si profesor la Universitatea din Montana, USA, indica faptul ca tot mai multi experti accepta o a sasea extinctie, actuala, determinata de oameni, notând ca principale cauze utilizarea excesiva a resurselor, fragmentarea habitatelor, introducerea de specii alogene si de boli în habitate, uciderea directa a speciilor si schimbarile climatice globale.
În ceea ce priveste ratele de extinctie, acelasi specialist indica faptul ca ratele actuale, calculate pentru ultimii 500 de ani, sunt mai mari (pentru pasari, mamifere, amfibieni – evaluate complet) sau la fel de mari (pentru reptile – rezultat nesigur, întrucât doar 19% din specii au fost analizate) ca si ratele de extinctie care ar fi produs cele 5 extinctii majore, însa în perioade semnificativ mai mari.
Daca toate speciile listate astazi ca “în pericol” ar disparea în urmatorul secol – spune Barnosky – amfibienii, pasarile si mamiferele ar atinge ratele de extinctie ale “Big five” în ~240 – 540 ani.

Însa trebuie sa ne mai punem o întrebare: care este efectul acestei a sasea extinctii asupra oamenilor, ca specie? Oare facem parte din supravietuitori, sau vom disparea si noi, la fel ca si alti stapâni ai planetei, dinozaurii? Mai multe despre acest subiect, saptamâna viitoare.

Surse info: http://www.skepticalscience.com/sixth-mass-extinction.html, http://www.nature.com/nature/journal/v471/n7336/full/nature09678.html, http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event, http://www.livescience.com/1752-greatest-mysteries-mass-extinctions.html, Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, R.A. & Habib, B. 2008. Panthera uncia. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 18 June 2012.

Surse foto : http://2.bp.blogspot.com/-RrujjPakdIo/Tw8ah3nieBI/AAAAAAAAE0c/bwR5tnE-ZBQ/s1600/Snow-Leopard.jpg, http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress