In Romania, sa mananci responsabil este mult mai usor decat in alte tari. Accesul la produse proaspete sau a caror origine o cunoastem este practic la ordinea zilei, deoarece inca permitem producatorilor sa isi vanda bunurile in piete, targuri si magazine. Produsele noastre alimentare inca au gust; nu stiu daca motivul este legat de calitatea culturilor sau de neacceptarea de catre public a hranei insipide (asa cum sunt unele fructe si legume din alte parti). Stam totusi bine cu privire la ce mancam, fie ca alimentele provin dintr-un magazin sau din curtea bunicii. Mai ales in cel de-al doilea caz. Acest articol nu se refera neaparat la biodiversitate, ci la acel “bio” din farfuria noastra si la ceea ce putem face pentru a-l mentine.
Nu lasati pietele sa moara!
- Sa consumam responsabil – sa cumparam responsabil: acesta este primul pas catre o hrana sanatoasa si “corecta” in ceea ce priveste mediul. Sa cunoastem sursa alimentelor cumparate si sa…ne dorim sa fie cat mai naturale. Cu alte cuvinte, sa cumparam din piete, de la producatori. Sa folosim “pilele” mamei si ale bunicii: ele stiu exact cine are cele mai bune mere si de unde trebuie luata cea mai proaspata branza.
- Sa cumparam in mod geografic! Aveti o sursa de poluare intr-o anumita parte a orasului? Asigurati-va ca produsele respective nu provin de acolo.
- Daca avem curte, sa consumam ceea ce producem. Pomii fructiferi vor face fructe chiar daca nu sunt ingrijiti foarte bine, asadar efortul este minim. Sa profitam de “tara”, de bunici si de experienta (si roadele) lor.
Cum consumam carnea?
- Ati incercat pana acum stilul de viata vegetarian? Nu aveti nimic de pierdut. Renuntati la carne pentru o perioada limitata – pentru inceput. Schimbarile aduse in organism sunt incredibile. Fireste, sunt persoane ale caror organisme nu pot suporta acest stil de viata: daca nu va face bine, puteti intotdeauna sa reveniti la consumul de carne, insa…
- …cu o strategie. Anume: atentie la ce, cum si de unde cumparam si consumam. Stim cu totii cum sunt fabricate produsele pe baza de carne: abatoare in care sute de animale sunt sacrificate zilnic, carnea lor este maruntita si amestecata, pentru a obtine produsul final. Cu alte cuvinte, in salamul din frigider regasim corpurile a sute de animale. Apetisant… O solutie ar putea sa fie consumul produselor proaspete si integrale: este probabil mai bine sa omori o singura gaina, decat sa cumperi un mezel pentru care au murit 500.
- Adevarata bucatarie traditionala din Romania nu presupune consum excesiv de carne, asa cum gasim in meniurile restaurantelor…cu specific. De fapt, carnea este consumata in special de sarbatori. Am putea incerca un meniu traditional din cand in cand..
Etichete si etichetari
- Eticheta spune foarte multe despre un produs. Incercati sa alegeti produsele care au cat mai putine adaosuri chimice, care au efecte negative nu doar asupra sanatatii, dar si asupra mediului, in procesul de cultivare sau preparare. De asemenea, este de dorit sa alegeti alimentele romanesti sau sa fiti la curent cu modul de pregatire a produsului in tara de origine. Un exemplu in acest sens este reprezentat de…
- Organismele modificate genetic. In principiu, Uniunea Europeana accepta aceste produse, insa ofera statelor dreptul de a le interzice la nivel national. Astfel, anumite state cultiva si importa OMG-uri, altele doar importa, in timp ce unele tari nu accepta astfel de produse pe teritoriul lor.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul Greenly pentru informatii proaspete!
Sursa foto: realitatea.net