E frig!
O declaraţie pe cât de scurtă, pe atât de adevărată. România se confruntă (ca aproape în fiecare iarnă) cu un val de frig care ne ridică preţul la întreţinere. Asta, dacă suntem norocoşi… pentru că, să nu uităm, nu sunt puţini cei care nu îşi permit luxul unui calorifer, sau nici măcar al unui acoperiş.
Deşi articolul de astăzi nu doreşte să abordeze problema oamenilor fără adăpost, nu pot trece mai departe fără să trag un semnal de alarmă asupra lor. Ne este, cu siguranţă, greu să ne imaginăm cum este să dormi afară sau într-un hol rece în nopţile de -18 grade. Persoanele fără adăpost nu au, de multe ori, de ales. Am întâlnit, acum câteva ierni, un domn în parcul Cişmigiu. Era frig, zăpada înaltă, iar el îşi făcuse un pat din câteva cartoane, pe o bancă. L-am întrebat dacă nu există adăposturi în care să poată dormi, măcar atunci când este prea frig afară. Mi-a răspuns că a încercat, însă că preferă să stea în parc, deşi e frig, pentru că în adăposturi sunt purici şi condiţii precare de igienă, iar oamenii nu sunt foarte amabili. Mi-a fost dificil să îmi imaginez greutatea acestei alegeri…
Persoanele fără adăpost nu sunt singurele care trebuie să înfrunte gerul: nenumărate animale fără stăpân sunt afectate de temperaturile extreme şi au nevoie de ajutorul nostru pentru a trece cu bine de această perioadă.
- Animalele au nevoie de mai multă hrană atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, deoarece metabolsimul lor se adaptează condiţiilor extreme. Nu lăsaţi afară hrana umedă pentru câinii şi pisicile fără stăpân, aceasta va îngheţa. Puteţi să le ajutaţi oferindu-le mâncare uscată sau, dacă ştiţi că va fi consumată imediat, mâncare încălzită.
- Apa este deosebit de greu de găsit în perioadele de îngheţ. Nu uitaţi să lăsaţi vase adânci (nu plate) cu apă şi să o schimbaţi de câteva ori pe zi, dacă este nevoie. Este preferabil ca vasele cu apă să fie puse în apropierea surselor de căldură (gură de canal, un loc însorit).
- Desigur că orice câine sau pisică fără adăpost şi-ar dori o locuinţă caldă. Dacă nu puteţi să le primiţi acasă, încercaţi să construiţi un adăpost pentru animalele fără stăpân. Cartonul este un bun izolator, însă, nefiind impermeabil, trebuie acoperit. Dacă este posibil, folosiţi paie în loc de material textil pentru culcuş, pentru a îl menţine uscat mai mult timp. Pentru idei despre cum să construim un adăpost pentru pisici, mergeţi aici sau aici.
- Pisicile se adăpostesc adesea sub capota maşinii. Nu uitaţi să faceţi zgomot sau să verificaţi înainte de a porni, pentru a nu le răni.
- Păsările au nevoie, şi ele, de o mână de ajutor. Este foarte simplu să le construiţi un „restaurant” cu grăunte. În plus, este o activitate ludică, pe care copiii o vor aprecia. Pentru detalii, citiţi acest articol Greenly.
- Pentru a afla mai multe despre cum putem ajuta animalele sălbatice, citiţi acest articol Greenly.
- Dacă aveți o curte care nu este (încă) îngropată în zăpadă , faceţi o grămadă din frunze și crengi. Animalele mici și insectele o vor folosi ca adăpost împotriva frigului.
- În nici un caz să nu lăsaţi câinii legaţi afară, în frig. Temperaturile extreme pot fi fatale. Dacă remarcaţi câini legaţi, încercaţi să le explicaţi stăpânilor riscurile pe care şi le asumă sau luaţi legatura cu Protecţia animalelor.
- Şi animalele de casă au nevoie de un plus de atenţie în această perioadă: nu le lăsaţi în frig prea mult timp, iar dacă le scoateţi la plimbare, nu uitaţi să le ştergeţi lăbuţele cu o cârpă umedă şi caldă la întoarcere: sarea folosită pentru îndepărtarea gheţii le este dăunătoare.
Este important să dăm o mână de ajutor celor care suferă de frig în această perioadă. Un simplu gest poate constitui o şansă la supravieţuire pentru prietenii noştri necuvântători.