Împreună pentru salvarea sturionilor (comunicat de presă)

Dintre cele şase specii de sturioni care existau în trecut în Bazinul Dunării, una este deja dispărută iar restul sunt în situaţie critică, stocurile lor fiind în continuă scădere. Ȋn trecut reprezentau o populaţie majestuoasă a Dunării si Mării Negre … astăzi sunt umbre pe cale de dispariţie. Ȋn trecut, pescarii prindeau anual sute de tone de sturioni, astăzi vorbim despre salvarea ultimelor exemplare.

Sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni dispariţia acestor specii emblematice şi a le proteja habitatele. Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force), înfiinţat în ianuarie 2012 cu sprijin guvernamental şi non-guvernamental, reprezintă o platformă care urmăreşte reunirea tuturor sinergiilor din Bazinul Dunării în vederea promovării cât mai active a protecţiei sturionilor. Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, Aria Prioritară 6 (Biodiversitate) precum şi al Comisiei Internţionale de Protecţie a Fluviului Dunărea (ICPDR) sunt semnale pozitive care indică interesul crescând al clasei politice pentru acest subiect.

Planul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor, elaborat în conformitate cu Declaraţia RAMSAR pentru Conservarea Globală a Sturionilor”, şi adoptat în anul 2005 în cadrul Convenţiei de la Berna, stă la baza programului “Sturion 2020” care urmăreşte restabilirea populaţiilor de sturioni în Bazinul Dunării şi Marea Neagră. Strategia integrativă la nivelul bazinului, care include măsuri de conservare a habitatelor/speciilor, va contribui la reducerea presiunilor existente cum ar fi supra-exploatarea, poluarea, navigaţia, construcţiile, îndiguirile, schimbările climatic, etc.), dar implementarea sa depinde de sprijinul existent la nivel guvernamental şi local.

Ȋi putem ajuta să supravieţuiască în condiţiile creşterii presiunilor din partea societăţii umane? Răspunsul se află în dorinţa şi capacitatea noastră de a convieţui alături de alte organisme cu care împărţim aceleaşi resurse, chiar dacă poate nu realizăm că biodiversitatea care ne înconjoară reprezintă însăşi baza existenţei noastre.

Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor lansează pe această cale un apel către toţi factorii de decizie politică precum şi către populaţie să spijine realizarea acestui program – reuşita lui depinde de noi, iar soarta acestei specii este în mâinile noastre.

Contact: Dr. Cristina Sandu

Institutul de Biologie al Academiei Române

International Association for Danube Research (IAD)

Splaiul Independentei, nr.296, sect.6, 060031, București

Tel: +4021.223.90.72, e-mail: sanducri@yahoo.com

 

Surse informaţii: Comunicat de presa al Grupului de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor

Surse fotografii:

http://www.ibiol.ro/

http://dtil.unilat.org/colocviu_craiova_2009/conclusions_ro.htm

http://www.gandul.info/financiar/pestisorul-de-aur-o-specie-care-inca-mai-traieste-in-romania-jurnalistii-britanici-spun-povestea-ultimilor-sturioni-din-delta-dunarii-8144386

http://www.aventurilapescuit.ro/dictionarul-pescarului/ihtiologie/nopti-albe-pentru-icre-negre/

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress