Ghimpele paduret (Ruscus aculeatus) si Holera (Xanthium spinosum)

Ghimpele paduret nu trebuie confundat cu ghimpele denumit popular si holera (Xanthium spinosum). Cele doua specii de ghimpe au proprietati terapeutice diverse si statut diferit. In acest sens, ghimpele paduret este o planta ocrotita de lege, care creste in locuri mai putin accesibile, iar holera se gaseste in locuri abandonate, in special la marginea drumurilor.

La noi in tara putem admira ghimpele paduret in Parcul Natural Comana (Rezervatia stiintifica de ghimpe), acesta inflorind chiar in luna mai. Putem recunoaste usor ghimpele paduret, deoarece este un subarbust spinos, cu frunze mici, mereu verzi, asemanator cu sparanghelul. Florile ghimpelui paduret sunt alb-verzui si au forma de stea, iar fructele care se coc in luna septembrie sunt de culoare rosie, asemanatoare cireselor ca marime si forma.

Ghimpele paduret are efecte terapeutice miraculoase asupra afectiunilor venoase; astfel, acesta trateaza circulatia deficitara, hemoroizii si varicele. Ruscus aculeatus trateaza si bolile cardiovasculare, ateroscleroza, tulburarile respiratorii, crampele musculare, menstruatia dureroasa, guta si vertijul.

Decoctul din radacini de ghimpe paduret, indulcit cu miere, ajuta la eliminarea flegmei din piept si la ameliorarea respiratiei dificile. In cazul utilizarii produselor pe baza de ghimpe paduret exista si contraindicatii, in sensul ca aceasta planta medicinala poate cauza o reactie alergica ce poate conduce la greata sau gastrita. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de administrarea unui preparat pe baza de ghimpe paduret.

Ghimpele sau holera (Xanthium spinosum) este un arbust inalt de aproximativ 1 metru, cu multe frunze ascutite, carora le este atasat un ghimpe galben. Ca remediu natural, Xanthium spinosum este recomandat de cei mai multi fitoterapeuti in vindecarea afectiunilor prostatei, fiind de asemenea un excelent antiinflamator si dezinfectant.

Aceasta planta medicinala vindeca si infectiile urinare, guta, hipertiroidismul, bolile infectioase si icterul. In timpul tratamentului pentru afectiuni ale prostatei cu aceasta specie de ghimpe, trebuie sa se evite mancarurile condimentate, alcoolul si alimentele fermentate.

Va puteti bucura nelimitat de puterea vindecatoare a speciei Xanthium spinosum, iar ca inlocuitor al ghimpelui paduret (Ruscus aculeatus) va recomand paducelul (Crataegus monogyna) pentru vindecarea bolilor inimii, gutei si dereglarilor provocate de menstruatie si tataneasa (Symphytum officinale) care trateaza hemoroizii, varicele si circulatia deficitara a picioarelor.

Articol scris de Alina Tudor, doctorand la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti

Surse informatii:

http://naturalhealthtechniques.com

http://www.botanical.com

http://www.doctormorrow.com

http://www.thorim.com/infoDB_temp/herbs/ruscus.htm

Surse foto:

http://luirig.altervista.org/schedeit/pz/ruscus_aculeatus.htm

http://luirig.altervista.org/cpm/albums/bot-056/xanthium-spinosum1056.jpg

Nu uitati, dragi prieteni, de newsletter-ul Greenly! O zi cu multe reusite!

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress