Este momentul când ne putem bucura de gingăşia florilor albastre ale acestei plante de leac, deoarece Floarea paiului creste îndeosebi pe marginea drumurilor si in apropierea lanurilor de cereale, motiv pentru care mai este numita popular si floarea-grâului.
Numele ştiinţific (Centaurea cyanus) provine de la Centaurul Chiron (centaurea), a cărui legenda spune ca acesta i-a învăţat pe oameni despre puterea terapeutica a plantelor medicinale, iar celalalt nume latin (cyanus) vine de la zeiţa Cyanus (Flora) a cărei floare preferata era albăstreaua.
Albăstrelele cresc de obicei in locuri pline de soare, uscate, pe soluri bogate in nutrienti, ajungând la maturitate la o inaltime de aproape un metru. Inflorescenţa acestei specii durează de la începutul verii pana la începutul toamnei.
Floarea paiului se recunoaşte uşor in principal datorita albastrului luminos al florilor, a căror structura este asemănătoare florilor de ciulin. Florile albăstrelelor pot capata si alte culori in afara de acel albastru viu si anume: violet, albastru-violet, violet-roz si chiar alb. Frunzele albăstrelelor sunt lungi, de forma unor lănci, pufoase, capatand o nuanţa de verde-gri.
Din punct de vedere terapeutic, florile de albastrele (Flores Cyani) sunt foarte apreciate datorita proprietatilor diuretice, astringente si calmante. Albăstrelele sunt cunoscute pentru puterea lor terapeutica împotriva iritaţiilor ochilor. Popular se spune ca acţionează cel mai bine in cazul persoanelor care au ochii albaştri in timp ce Pătlagina mare (Plantago major) era utilizata pentru ochii căprui. Aceasta planta medicinala este numita si Iarba frigurilor, deoarece tradiţional era folosita împotriva frigurilor.
Printre cele mai utilizate tratamente cu albastrele se enumera:
- tratamentul împotriva reumatismului cu decoct din frunze de albastrele;
- creşterea rezistentei organismului la infecţii si imbunatatirea digestiei cu ajutorul infuziei din petale de albastrele;
- vindecarea afecţiunilor rinichilor si vezicii cu ceaiul din flori de albastrele amestecate cu frunze de merişor, cozi de cireşe si frunze de mesteacăn;
- tratamentul împotriva ridurilor prin aplicarea de comprese din flori de albastrele peste ochi;
- tratarea constipaţiei cu ajutorul tincturii de albastrele si aloe;
- tonifierea muşchilor prin aplicarea compreselor cu flori de albastrele pe zona afectata.
Albăstrelele au o vasta utilizare terapeutica, de aceea trebuie sa le preţuim utilizându-le raţional atât din punct de vedere al lumii vegetale, cat si al efectelor asupra sanatatii (cunoaşterea compoziţiei chimice si a modului de întrebuinţare in diverse afecţiuni).
Articol scris de Alina Tudor, doctoranda a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geografie
Surse: Constantinescu, C. (1978) Plante medicinale in apărarea sanatatii, Ediţia a VI-a, Editura RECOOP, Bucuresti, http://www.indianmirror.com, http://www.herbgarden.co.za
Sursa foto: http://www.naturespot.org.uk/species/cornflower
Mironeasa Vasile
14/06/2013
Stimate domn / doamna !
Pentru promovarea rapida si gasirea site-ului dvs. pe
Internet de cat mai multi utilizatori va rugam sa-l
inscrieti gratuit pe Portalul de Reclama http://www.celebri.org
. Pentru aceasta va rugam sa luati legatura cu noi in
cel mai scurt timp . Avantajul de a fi gasit de cat mai
multi utilizatori v-a duce la celebritatea site-ului
dvs.
Cu respect !
CEO
Mironeasa Vasile