Europa şi caii

Zilele acestea, europenii au fost martori la un scandal. Cel al cărnii de cal. Acum deja se ştie că România nu a avut nicio vină. Tot în aceste zile, echipa Greenly a primit un comunicat de la organizaţia Vier Pfoten, care scoate în evidenţă lipsa de control asupra etichetării produselor.

Sunt de 16 ani vegetariană (am intrat în al 17-lea) şi cu siguranţă nu se va schimba nimic în acest sens până la sfârşitul vieţii mele.

Am decis totuşi să prezint acest comunicat pentru cei care încă sunt „carnivori” şi…din respect pentru diversitatea acestei lumi!

Pe 12 februarie 2013, într-un comunicat, organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN cerea Comisiei Europene o etichetare, care să conţină informaţii complete privind condiţiile de creştere şi sacrificare a animalelor.

În acest comunicat, VIER PFOTEN se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub formă de lasagna “cu carne de vită”. Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb sa se bucure de compania acestor animale. 

“Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International.

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul.  Printr-un sistem eficient de verificare şi inspecţii, identificarea şi etichetarea ar trebui sa fie corectă. “În cazul de faţă nu doar că s-a pierdut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vita trebuie să includă mai multe informaţii şi să fie mai bine supravegheată. VIER PFOTEN cere ca eticheta de pe produse din carne de la toate speciile să includă locul naşterii, ferma în care este crescut animalul şi locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic şi să fie transparente”, a mai adăugat Gabriel Păun.

Cu siguranţă vă amintiţi că în luna mai 2011, VIER PFOTEN a oprit un TIR care transporta ilegal la abator 54 de cai sălbăticiţi prinşi prin metode extrem de dure la Letea. Animalele au fost tratate şi îngrijite de specialiştii VIER PFOTEN, fiind aduse înapoi la Letea după circa 3 luni. Imediat după scandalul naţional produs de acest incident, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor a emis un ordin prin care este strict interzis orice transport de cai sălbăticiţi din zona Letea către abatoare. Acest ordin este valabil în continuare.„Investigaţia noastră va arăta dacă animalele sacrificate pentru produsele implicate în scandal provin din Letea sau nu. [Acum se ştie că nu] O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarmă pentru instituţiile însărcinate cu aplicarea legii”, avertizează Păun.

În acest context, VIER PFOTEN ţine să atragă atenţia că nici un responsabil al Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la răspundere pentru transportul de cai către abator din 2011, în ciuda evidentelor încălcări ale legii.

De aproape 2 ani, VIER PFOTEN desfăşoară un amplu proiect de protejare a cailor sălbăticiţi din zonă, care anul acesta va avea doua mari obiective: lansarea unui ambiţios program de control al reproducţiei şi obţinerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. Organizaţia a prezentat deja Guvernului şi ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigura faptul că nici un cal sălbăticit nu va mai fi prins, maltratat şi transportat ilegal de la Letea.

La nivel internaţional, VIER PFOTEN solicită Comisiei Europene să intensifice controalele asupra producţiei de carne şi să impună o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care să includă ferma de provenienţă şi abatorul unde a avut loc sacrificarea.

…Eu voi adăuga doar atât: la cât mai mulți vegetarieni !

Sursa de informaţii: Comunicat de presă Vier Pfoten

Surse foto:

http://theberry.com/2012/07/25/daily-awww-horses-are-beautiful-28-photos/

http://www.terraschool.ro/Bucatar%20specialist,dietetician,vegetarian.htm

http://emmakirkk.wordpress.com/

http://www.ashtarcommandcrew.net/photo/love-the-animals-go-vegan-go-vegetarian?context=latest

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress