Este perioada anului în care ouăle sunt la mare căutare. Dar v-aţi întrebat oare de unde provin aceste ouă? Cum au fost şi sunt crescute găinile “mămici”? Câtă suferinţă este ascunsă în miezul auriu? Organizaţia Vier Pfoten şi echipa Greenly vă recomandă ca în meniul de sărbători să nu includeţi ouă provenite de la găini crescute în cuşti.
Vă sfătuim să alegeţi de pe rafturile magazinelor ouă care nu conţin suferinţa păsărilor. În majoritatea magazinelor găsiţi zilele acestea ouă provenite de la găini crescute în sisteme la sol sau în aer liber, fără cuşti, care poartă pe ştampilă indicativul „0”, „1” sau „2”, în funcţie de tipul de creştere.
Începând cu 1 ianuarie 2012, în fermele din Uniunea Europeană, inclusiv din România, s-au interzis cuştile convenţionale, fiind acceptate doar cuştile îmbunătăţite. Această aparentă îmbunătăţire presupune însa în continuare faptul că milioane de găini suferă din cauza condiţiilor din cuşti. Orice comportament natural este aproape imposibil într-un spaţiu vital atât de redus. Toate ouăle provenite de la găini crescute în cuşti poartă pe ştampilă indicativul “3”.
VIER PFOTEN şi Greenly vă îndeamnă să verificaţi ştampila de pe ou şi să le alegeţi de pe raft pe cele care poarta indicativele „0” – Ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică sau „1” – Ouă de găini crescute în aer liber. Vă recomandăm totodată să evitaţi ouăle gata vopsite din magazine, deoarece în multe cazuri pigmentul acoperă complet ştampila care indică tipul de creştere al găinilor de la care provin ouăle.
Potrivit unui studiu realizat de VIER PFOTEN în perioada 15 februarie – 20 aprilie 2013, în 19 magazine şi lanţuri de supermarketuri din România, 17 dintre acestea aveau în ofertă ouă provenite de la găini crescute în condiţii mai bune decât în cuşti. În 16 magazine, clienţii pot găsi ouă de la găini crescute în sistem ecologic. Faţă de studiul anterior, realizat în 2010, VIER PFOTEN remarcă o îmbunătăţire notabilă a ofertei de pe rafturi. Acest lucru confirmă tendinţa consumatorilor de a se orienta către produse care nu implică suferinţa animalelor. Un sondaj realizat în 2011 de VIER PFOTEN arată că 82% dintre români sunt preocupaţi de bunăstarea găinilor ouătoare, iar 53% sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ouă care nu provin de la găini crescute în cuşti. Daca în 2009, în România existau doar 2 producători de oua ecologice, în 2013 numărul acestora ajuns la 10. În aceste ferme, găinile sunt crescute în aer liber, fără stresul creat de cuşti sau aglomeraţie, fiind hrănite cu furaje certificate ecologic.
Consumatorii trebuie să ştie că suferinţa animalelor se poate ascunde şi în produsele semipreparate care conţin ouă. VIER PFOTEN recomandă astfel clienţilor care îşi vor petrece sărbătoarea de Paşte la pensiuni sau restaurante să întrebe ce fel de ouă sunt folosite în bucătărie pentru a fi siguri că meniul de sărbătoare nu implică suferinţa animalelor.
De altfel, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, VIER PFOTEN International saluta decizia Comisiei Europene de a trimite Italia şi Grecia în faţa Curţii europene de Justiţie, deoarece aceste ţări nu au implementat corect Directiva 1999/74/EC [1], care interzice folosirea cuştilor neîmbunătăţite în fermele de găini ouătoare.
“În urmă cu doar o lună, VIER PFOTEN a expus practicile ilegale din două mari ferme din Italia, în care sute de mii de găini sunt ţinute înghesuite în cuşti ilegale [2]. Prin această măsură, Comisia Europeană creează un precedent, iar nouă ne dă speranţe că legislaţia privind bunăstarea animalelor va fi implementată mai rapid”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii VIER PFOTEN International.
Până la intrarea în vigoare a Directivei, de la 1 ianuarie 2012, VIER PFOTEN a anticipat viitoarele probleme legate de implementarea legislaţiei, expunând lipsa măsurilor de trecere la noul sistem în anumite ţări, inclusiv în Grecia, încă din toamna anului 2011. Astfel de exemple au mai fost expuse opiniei publice în Franţa, dar şi în România, ţări care au decis să se conformeze după aceste dezvăluiri. În România, VIER PFOTEN a dat publicităţii un material filmat într-o ferma din Brăila, în februarie 2012, care folosea cuşti neîmbunătăţite, achiziţionate din fonduri europene.
„Amânarea aplicării interdicţiei asupra cuştilor neîmbunătăţite este un lucru trist, însă Comisia Europeană ar trebui să tragă învăţăminte de-aici pentru viitoarele măsuri legate de bunăstarea animalelor”, a adăugat Gabriel Păun.
Lunga amânare a aplicării Directivei a creat distorsiuni importante pe piaţa ouălor. Fermele care s-au conformat Directivei şi au investit în îmbunătăţirea condiţiilor de creştere a găinilor s-au găsit într-o poziţie dezavantajoasă pe piaţă, din cauza concurenţei neloiale. Acest lucru a fost subliniat de Comisia Europeana: „Conformarea fără excepţii în toate statele europene este esenţială pentru a se evita concurenţa neloială şi distorsiunile pe piaţă. Faptul că în unele ţări interdicţia asupra cuştilor neîmbunătăţite nu a fost aplicată corect a creat dezavantaje comerciale companiilor care s-au conformat”.
În continuare, mari cantităţi de ouă, multe produse ilegal, se ascund în alimente procesate precum pastele, dulciurile sau sosurile. Fără o specificaţie clară pe etichetă, consumatorii nu pot evita cumpărarea acestor ouă.
Dacă însă locuiţi în Germania, Austria sau Elveţia, puteţi afla imediat de unde provin ouăle conţinute de produsul pe care-l cumpăraţi. Cum? Ne explica Gabriel Păun (Vier Pfoten): „Vrem să ajutăm consumatorii să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Tocmai de aceea am lansat o aplicaţie de smart phone, care le permite să scaneze codul de bare al produselor procesate care conţin ouă. Astfel, clienţii magazinelor pot afla într-o secundă dacă acel aliment conţine ouă provenite de la găini crescute în cuşti sau nu. Am lansat această aplicaţie în Germania, Austria şi Elveţia. Funcţionează foarte bine, aşa că intenţionăm să o lansăm şi în alte ţări europene”, a mai spus Păun.
[1] Directiva 1999/74/CE prevede că toate găinile ouătoare trebuie să fie ţinute în cuşti îmbunătăţite, de cel puţin 750 cm², prevăzute cu cuibar, aşternuturi de paie, stinghii şi dispozitive de scurtare a ghearelor, care să permită găinilor sa-şi satisfacă nevoile biologice şi comportamentale. În cuştile neîmbunătăţite, găinile sunt ţinute în spaţii nu mai mari decât o hârtie A4.
Mai multe puteţi afla accesând acest link: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:03:29:31999L0074:RO:PDF
[2] VIER PFOTEN expune producţia ilegala de oua din Italia, într-un material filmat în ferme de găini din Italia, care folosesc cuşti neîmbunătăţite.
http://www.youtube.com/watch?v=Jt43jvLkTNU&noredirect=1
Foto: VIER PFOTEN
Informaţii: Comunicate de presă primite de la Vier Pfoten, prin amabilitatea dnei Livia Cimpoeru, Press Officer, Vier Pfoten, Romania
Mariana C. Haney
05/05/2013
Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, organizaţia Vier Pfoten recomandă românilor să aleagă de pe rafturile magazinelor ouă care nu conţin suferinţa animalelor, adică cele care conţin pe ştampilă indicativul 0 sau 1.