De la Zoo la Centru Zonal pentru Ingrijire si Tratament al Animalelor Salbatice

Din anul 2004, in parcul zoologic din Crangul Petresti, de langa Focsani, apare un mic “Centru comunitar de ingrijire a animalelor salbatice”, proiect ce a fost realizat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, cu sprijinul ambasadei Olandei, Agentiei de Protectia Mediului Vrancea si a Muzeului Vrancea.

Acest centru a functionat in paralel cu parcul zoo pana in anul 2007, cand Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice devine administratorul parcului zoologic ce este transformat in primul Centru de Ingrijire si Tratament al Animalelor Salbatice autorizat din tara. Dotat cu o echipa mobila de interventie pe teren, custi si tarcuri pentru cazarea pacientilor, la centru sunt  salvate animale din judetul Vrancea si judetele vecine.

Centrul are rolul unui „spital pentru fauna salbatica”, aici animalele si pasarile salbatice gasite bolnave sau ranite fiind tratate si reabilitate iar odata vindecate sunt eliberate in habitatul lor natural.

Pentru ca spitalul sa semene cat mai bine cu mediul lor natural, spatiile de cazare au fost marite si adaptate nevoilor specifice fiecarei specii aflate in reabilitare.

Pana in prezent, prin acest centru au trecut pacienti cu afectiuni diferite, fiecare dintre ei avand propria-i poveste. Aici au fost tratate diferite specii de mamifere, precum urs, caprior, cerb, ras, pasari precum ciuf de padure, lebede, berze iar de curand si o broasca testoasa de uscat (Testudo graeca).

Se constata ca majoritatea afectiunilor identificate la aceste animale sunt cauzate de om, prin actiunile sale si comportamentul sau fata de natura; astfel, apar traumatisme severe datorate laturilor pentru animale, accidentelor auto, intoxicatii cu diferite substante, axfixiere cu ambalaje si multe altele.

Pe langa rolul de „spital”, centrul are si rolul de “azil” pentru trei ursi batrani, doi dintre ei „mosteniti” de la vechiul parc zoologic. Reabilitarea lor si eliberarea in salbaticie este imposibila, avand in vedere ca au petrecut mai bine de 20 de ani in captivitate. Fara hrana oferita de ingrijitori, acesti ursi nu vor fi capabili sa supravietuiasca in salbaticie, deoarece nu stiu sa isi procure singuri hrana.

Hrana animalelor, inclusiv a ursilor ce locuiesc permanent in acest centru, este asigurata de anumite persoane si institutii bine intentionate iar cea mai mare parte provine de la supermarket-uri locale, ce doneaza produse deteriorate (rezolvand astfel si o parte din problemele interne generate de cantitatea deseurilor si irosirea mancarii).

Dupa ce au stat toata viata numai intre gratii si beton, in prezent se  incearca reabilitarea celor trei ursi, prin acomodarea la mediul natural.  Un tarc de 3000 de metri patrati din Crangul Petresti urmeaza sa devina viitoarea lor casa. Astfel, in scurt timp, ursii vor fi capabili sa alerge, sa se catere in copaci, sa sape si sa se bucure de patul moale si calduros al frunzelor, in schimbul betonului rigid si rece. Pentru a se asigura toate masurile de protectie, gardul din metal este ingropat in pamant, acesta fiind dublat si de un gard electric, evitandu-se astfel eventualele neplaceri cauzate de evadarea acestor ursi.

Articol scris de: George Bouros

Sursa foto: National Geographic

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress