Cum îngrijim animalele vara şi alte veşti

Am primit mai multe veşti de la Vier Pfoten, organizaţie pe care o admir foarte mult şi pe care încerc să o susţin în măsura posibilităţilor mele, cu creionul şi foaia de hârtie…sau mai bine spus cu tastele şi revista Greenly!

În zilele de 19 şi 20 iunie, la sediul Reprezentanței statului german Lower Saxony la Bruxelles, organizația VIER PFOTEN și Fundația Born Free au găzduit Conferința asupra Animalelor Sălbatice în Captivitate în spațiul UE. 

La finalul celor 2 zile de conferință, experții în fauna sălbatică au solicitat UE să impună standarde mai înalte privind păstrarea şi îngrijirea acestora în captivitate, o implementare reală a actualei legislații și o pregătire adecvată a celor responsabili de bunăstarea animalelor.

Conferința a adunat peste 100 de delegați reprezentând instituții ale UE, state membre, companii din domeniul bunăstării animalelor, grădini zoologice, instituții academice sau grupuri din această zonă de interes. Scopul conferinței a fost acela de a împărtăși experiențe, de a discuta probleme si exemple de bune practici, dar si soluții care pot fi aplicate la nivel național si comunitar, pentru a îmbunătăți viața animalelor ținute în captivitate.

Delegații au atras atenția asupra faptului că sute de mii de animale sălbatice continuă să fie ținute în condiții mizere și total nepotrivite, care nu reușesc să le asigure nici măcar nevoile de bază. Aceste probleme grave suscită inclusiv reacția cetățenilor, care trimit scrisori în care semnalează astfel de situații. Din nefericire, reacția autorităților este de cele mai multe ori slabă, ineficientă iar, în unele cazuri, chiar inexistentă.

Delegații au convenit asupra faptului că armonizarea standardelor minime de bunăstare a animalelor – abordare folosită deja în cazul animalelor de fermă – este la fel de necesară pentru animalele sălbatice ținute în captivitate.

Prin adoptarea Tratatului de la Lisabona, in 2007, animalele sunt recunoscute, la nivel european, ca ființe care simt. Comisia Europeana a întărit acest statut important prin redactarea și publicarea Strategiei UE pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor 2012 – 2015, în care a inclus, pentru prima oară, prevederi legate de bunăstarea și protecția animalelor sălbatice în captivitate.

Deși responsabilitatea pentru reglementarea legislației de bunăstare a animalelor revine fiecărui stat membru în parte, investigațiile realizate de ONG-urile din domeniu relevă faptul că autoritățile competente au probleme, precum lipsa de resurse şi personal suficient, lipsa de pregătire în domeniile specifice și lipsa experienței necesare pentru a pregăti terenul schimbărilor prognozate prin Directiva Zoo.

Conferința a indicat măsurile pe care UE ar trebui să le adopte pentru a avansa în direcția cea bună. Ca rezultat al discuțiilor, delegații au convenit că e nevoie de o nouă strategie comună și de un efort al tuturor părților implicate pentru a îmbunătăți viața animalelor sălbatice ținute în captivitate în Europa.

”Animalele uitate ale Europei – milioanele de animale sălbatice aflate în grădini zoo, în circuri, sanctuare sau ținute ca animale exotice – nu vor mai fi uitate. De acum încolo, o combinație puternică de reprezentanți ai statelor membre, oficiali UE, parlamentari, specialiști în fauna sălbatică, veterinari și apărători ai drepturilor animalelor va depune un efort concertat pentru a asigura măsuri practice și eficiente pentru a pune capăt acestor suferințe. Invit pe oricine aderă la această cauză să ni se alăture”, a declarat Will Travers, președintele Fundației Born Free.

Rezultatele Conferinței, prezentările și concluziile pot fi consultate pe  www.vier-pfoten.eu

[Mulţumim pentru comunicat doamnei Livia Cimpoeru, Press Officer, VIER PFOTEN Romania.]

Odată cu venirea verii şi a temperaturilor ridicate, VIER PFOTEN recomandă o atenţie sporită la sănătatea animalului de companie. Astfel, pentru a vă bucura de o vară fără griji, specialiştii fundaţiei pentru protecţia animalelor oferă câteva recomandări deţinătorilor de animale de companie. 

La fel ca şi oamenii, animalele suferă din cauza schimbărilor bruşte ale vremii. Deoarece câinii nu pot transpira la fel ca oamenii, când aleargă riscă declanşarea unor probleme majore, precum cele de inimă sau cele de circulaţiei. Insolaţia, care împiedică temporar autoreglarea termică a corpului, poate avea urmări fatale în special asupra câinilor.

VIER PFOTEN recomandă programarea activităţilor în aer liber, fie dimineaţa devreme fie seara, când temperaturile sunt suportabile. E important să acordaţi o atenţie deosebită semnelor de extenuare ale animalului. Nu este indicat să continuaţi plimbarea în cazul în care observaţi că animalul de companie nu mai doreşte acest lucru.

Pentru câinii în vârstă sunt necesare îngrijiri speciale în timpul verii. Când sunt scoşi afară, aceştia au nevoie de pauze regulate pentru relaxare, iar în restul timpului trebuie să aibă la dispoziţie apă proaspătă şi posibilitatea de a se odihni.

Ca şi animalele de companie, animalele fără stăpân au nevoie de apă proaspătă. De asemenea, deţinătorii de autoturisme sunt îndemnaţi să verifice maşinile înainte de plecarea de pe loc, deoarece acestea sunt o sursa de umbră pentru animalele de dimensiuni mici şi medii.

Pentru câinii de curte e recomandabil ca stăpânii să le ofere posibilităţi de adăpostire şi îndeajuns de multă apă potabilă proaspătă. În cazul câinilor ţinuţi în lanţ, se recomandă ca lanţul să permită mişcarea şi adăpostirea la umbră.

În oraş

Nu lăsaţi niciodată animalul de companie singur în maşină. Chiar şi un loc cu umbră nu este sigur deoarece, odată cu mişcarea soarelui, maşina poate să se încălzească rapid şi poate să devină o capcană mortală.

În cazul în care observaţi un animal închis în maşină în zilele caniculare, vă recomandăm să sunaţi de îndată la 112, deoarece poliţia este abilitată să intervină în astfel de cazuri.

În călătorii

Pentru unele animale, călătoria cu maşina înseamnă un stres mare. Dacă maşina dumneavoastră nu este echipată cu aer condiţionat, este recomandat să programaţi călătoriile dimineaţa devreme sau seara. Altfel, blocajele în trafic pot deveni foarte periculoase. Dacă totuşi este necesar să călătoriţi pe timpul zilei, puteţi prinde prosoape ude de geamurile de la maşină, pentru a oferi animalului umbră şi răcoare chiar şi atunci când avansaţi greu în blocajele de trafic.

La mare:

- Nisipul sau cimentul foarte fierbinţi pot provoca arsuri!

- Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Lipsa apei potabile poate determina câinele să considere apa de mare o alternativă bună. Apa sărată însă provoacă o senzaţie şi mai mare de sete, iar consumul crescut de apă cu sare, în combinaţie cu deshidratarea provocată de căldură, creşte foarte mult riscul unor leziuni cerebrale majore.

La munte:

- Adaptaţi traseul montan la capacitatea câinelui de a vă urma în siguranţă sau fiţi sigur că aveţi tot echipamentul necesar pentru a-l transporta prin zonele foarte periculoase.

- Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Senzaţia de sete foarte mare, cauzată de efort, poate face câinele să bea apă şi din surse periculoase precum bălţile stătute, care pot fi infestate cu bacterii şi paraziţi. Acestea pot îmbolnăvi grav animalul.

- Aveţi grijă să dozaţi eforturile animalului, deoarece epuizarea îi poate provoca probleme cardio vasculare cerebrale.

- Evitaţi zonele cu stâne, deoarece animalul dumneavoastră poate fi atacat de câinii de stână.

- Evitaţi zonele cu stupi de albine, deoarece animalul riscă să fie înţepat.

- Nu lăsaţi animalul nesupravegheat în pădure, deoarece pot surveni conflicte cu alte animale sălbatice.

În străinătate:

- Interesaţi-vă din timp de actele şi vaccinurile necesare pentru ţara de destinaţie. Există pericolul blocării animalului pe aeroport pentru o perioadă mare de timp, din cauza lipsei unor documente sau ale unor vaccinuri.

- Pentru informaţii cu privire la ce trebuie să luaţi în considerare când călătoriţi cu avionul, citiţi acest articol.

În ceea ce priveşte animalele de talie mică, medicul veterinar Ovidiu Roşu de la VIER PFOTEN recomandă: „Este foarte important să le fie pusă la dispoziţie apă proaspătă din belşug. În afară de asta, trebuie să îndepărtaţi rapid mâncarea neconsumată, deoarece vara aceasta se infestează rapid cu viermi şi cu muşte.”

Deţinătorilor de cai, medicul veterinar Ovidiu Roşu le recomandă adăpostirea de soare a animalelor între orele 11 şi 5. Un cal are nevoie într-o zi normală de cel puţin 40 de litri de apă. Pe timpul verii, aceasta cantitate trebuie suplimentată. Ţineţi cont şi de faptul că apa se evaporă mult mai repede din recipientele foarte largi destinate adăpării animalelor.

Porcuşorilor de guineea şi iepurilor care trăiesc în exterior trebuie să le fie asigurate spaţii de adăpostire şi umbră. Păsările de apartament trebuie să fie protejate de razele directe ale soarelui. Puneţi-le coliviile în spaţii răcoroase şi ferite de curent. Schimbaţi-le apa mai des decât de obicei deoarece există pericolul infestării.

[Mulţumim pentru comunicat doamnei Anca Negoescu, Head of Communication RO, Vier Pfoten şi pentru fotografie domnului Mihai Vasile/VIER PFOTEN]

În finalul acestui articol, vă informăm că organizaţia internaţională de protecţia animalelor VIER PFOTEN continuă şi în 2013 proiectul de sterilizare a animalelor fără stăpân din Ucraina, început în aprilie 2012, la mai mult de un an după încheierea Campionatului European de Fotbal. Proiectul se desfăşoară în unsprezece oraşe ucrainene, adică Dolinsca, Doneţk, Kiev, Lemberg, Luţk, Mîkolaiv, Dniepropetrovsk, Zaporoje, Iujnoukrainsk şi Jitomir. Echipele VIER PFOTEN, formate din medici veterinari, îngrijitori de animale şi voluntari, au sterilizat, vaccinat şi tratat peste 10.000 de animale fără stăpân în ambulanţele mobile, acestea fiind apoi eliberate înapoi în teritoriul din care au fost luate. În prezent, două ambulante veterinare sunt în acţiune în oraşul Jitomir.FOUR PAWS SAC PROJECT IN KIEV

Realizarea proiectului de sterilizare din Ucraina şi extinderea lui în cele unsprezece oraşe a început din cauza uciderii sistematice a câinilor fără stăpân în timpul pregătirilor pentru EURO 2012, care a şocat întreaga lume. Toate oraşele în care se desfăşoară proiectul au semnat un protocol de cooperare, care prevede obligativitatea de a interzice oficial uciderea animalelor fără stăpân.

FOUR PAWS SAC PROJECT IN KIEVLiderul proiectului, Dr. Amir Khalil, este mulţumit de rezultatele de până acum: „În ciuda faptului că Euro 2012 s-a încheiat iar situaţia câinilor fără stăpân din Ucraina nu mai este în atenţia publicului din întreaga lume, continuăm proiectul în cooperare cu municipalitatea şi cu populaţia fiecărui oraş, în interesul animalelor”. Dr. Kalil continuă: „Am primit cereri de la încă treizeci şi trei de oraşe iar acest lucru arată că munca noastră este apreciată şi că mai este încă mult de lucru. De acum înainte este nevoie de modificări structurale în administraţia oraşelor pentru a rezolva problemele pe termen lung.”FOUR PAWS SAC PROJECT IN ZAPORIZHZHYA

Totuşi, succesul acestui proiect este umbrit de faptul că oraşul Harcov continuă uciderea sistematică a câinilor şi refuză orice colaborare pentru o rezolvare umană a situaţiei animalelor fără stăpân. „Această metodă barbară, utilizată pentru a reduce populaţia de animale fără stăpân, este inacceptabilă” spune Dr. Khalil. „Sterilizarea este singura metodă umană pentru a controla înmulţirea populaţiei de animale fără stăpân. Negociem cu oraşul Harcov de mai multe luni, însă din păcate eforturile noastre au rămas fără rezultate.”

SAC Zaporoje 2012De asemenea, în ultimele săptămâni se pare că şi în oraşul Kiev au avut loc ucideri ilegale ale câinilor. Organizaţi în bande, ucigaşii de câini omoară cu cruzime chiar şi câinii care au fost deja sterilizaţi de VIER PFOTEN şi ameninţă echipele care lucrează pentru organizaţia de protecţie a animalelor. „Este trist că aceste persoane pline de ură omoară animale fără nicio vină” declară Dr. Khalil. „În Ucraina acest lucru este ilegal, fiind un act criminal. Ne aşteptăm de la oraşul Kiev să facă tot posibilul pentru a lupta împotriva persoanelor responsabile de uciderea câinilor, aplicând legea de protecţie a animalelor.” În ciuda cooperării oficiale a oraşului Kiev cu VIER PFOTEN, Dr. Khalil şi echipa sa au oprit proiectul de sterilizare până la oprirea uciderilor ilegale, concentrându-şi eforturile pentru a continua munca în oraşele care pot asigura protecţia împotriva criminalilor a animalelor fără stăpân şi a echipelor organizaţiei.SAC Zaporoje 2012

[Mulţumim pentru fotografii şi comunicat doamnei Anca Negoescu, Head of Communication RO, Vier Pfoten.]

FOUR PAWS SAC PROJECT IN KIEVVă dorim o vară frumoasă, dragi cititori, alături de minunatul dumneavoastră animal de companie!

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress