Crucea Pamantului – Pedicuta (Lycopodium clavatum)

Crucea Pamantului prefera zonele cu umbra, reci si umede, arealul in care aceasta specie creste fiind in zona montana inalta. Planta produce spori de culoare galben deschis, incepand cu a doua jumatate a verii pana la inceputul toamnei.

Pedicuta este vesnic verde, asemanatoare muschiului si ferigilor, cu tulpina taratoare, ale carei vrejuri lungi de aproximativ 1,5 metri se intind pe sol, avand radacini subtiri, de mici dimensiuni.

Din vrejuri se dezvolta tulpinite lungi de 7-10 cm, moi la pipait si ramificate, care seamana cu iarba neagra (Calluna vulgaris), dar au frunzele mai moi si mai dese.

Calluna vulgaris (iarba neagra) este o planta medicinala a carei actiune terapeutica este asemanatoare cu a pedicutei, in ceea ce priveste tratamentul reumatismului si afectiunilor cailor urinare.

Pedicuta este considerata o specie rara in unele tari din Europa de Vest, fiind nativa atat in Europa cat si in America de Nord. Lycopodium clavatum este o planta apreciata datorita actiunii terapeutice, vindecand in special dependenta de tutun si alcool, dar si reumatismul. Pedicuta contine radiu, fiind recomandata pentru proprietatile de detoxifiere a ficatului si pancreasului, contribuind la detoxifierea generala a organismului.

Efectele antialcoolice si eliminarea dependentei de nicotina se obtin daca se consuma ceaiul din pedicuta (1 singura cana pe zi). De asemenea, compresele cu pedicuta aplicate extern vindeca durerile musculare, reumatismul si carceii. Lycopodium clavatum vindeca si afectiunile organelor genitale si cailor urinare. In acest sens, se consuma 1 cana de ceai de pedicuta dimineata, pe stomacul gol.

Pedicuta este o planta toxica, de aceea orice tratament pe baza acestei plante trebuie administrat numai la recomandarea unui specialist, deoarece depasirea dozelor atunci cand se prepara de exemplu infuzia de pedicuta poate produce grave intoxicatii. Un alt sfat daca intentionati sa folositi pedicuta ca tratament naturist este de a o evita daca suferiti de diverse afectiuni insotite de diaree.

Terapiile naturiste sunt din ce in ce mai cautate si dau rezultate miraculoase. Chiar si cele mai grave boli se pot vindeca cu ajutorul plantelor medicinale; important este sa stim ca plantele medicinale pot fi toxice si pot crea reactii adverse daca suferim si de alte afectiuni. Este important sa ne adresam unui specialist in materie de fitoterapie atunci cand dorim sa urmam un tratament naturist!!

Articol scris de Alina Tudor, doctoranda a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geografie

Sursa fotografii:

http://www.homeopathyandmore.com/forum/viewtopic.php?t=291

http://www.smartflor.ro/plante_perene.html

Surse:

http://www.henriettesherbal.com

http://www.sanatatecuplante.ro

database.prota.org/

Nu uitati sa va abonati la newsletter-ul Greenly, dragi prieteni!

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Stimate Doamna ALINA TUDOR, va multumesc din inima, pentru articolul D-voastra cu privire la efecte miraculoase ce poate produce Pedicuta. Prin aceasta expunere, ati contribuit la vindecarea oamenilor suferinzi. Va multumesc inca odata. Sa va dea Dumnezeu, multa sanatate, fericire si realizarea tuturor dorintelor. Doamne, ajuta !

  2. a reusit cineva sa renunte la fumat cu ajutorul acestei plante?

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress